Sprzedający doradził co do wyboru ECU p28 z d16y8 (obd2b) ma to prawo działać?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wiązka po swapie EJ9 2000r
Collapse
X
-
Zamieszczone przez kazik2_h9w3 Zobacz postaSprzedający doradził co do wyboru ECU p28 z d16y8 (obd2b) ma to prawo działać?
D15b były trzy rodzaje,jeden jest na dual carbie więc tego na pewno nie masz.
Zostają dwa, zwykły VTEC i połączenie VTEC z VTEC-E.
Jeśli masz ten ostatni to musisz mieć ori ecu albo p28 z dodatkowym sterownikiem VTEC-a i oczywiście strojenie.
Co do zwykłego VTEC-a to będzie chodził na kompach od od 16z6/y8 i pochodnych,ale to nie będzie ideał.
Dodam że nie bez różnicy jest też to z czego ten silnik jest,bo słupek ten sam,ale część ma regulator wolnych obrotów w przepustnicy a nie kolektorze i różnią się aparatami z tego co zapamiętałem.
Najpierw trzeba obcykać z czym mamy doczynienia.
Comment
-
Raczej jest to zwykły vtec 3 stopniowy, na razie i tak czekam aż sprzedający wystawi to na allegro. Z tego co wspominał to udziela się tutaj i robi maski, lotki itd do naszych aut ale niestety nie zapamiętałem nicku.
Co do aparatu i kolektora to mówił że aparat zostawiam swój, kolektor oczywiście zostawiam z d15 i wszystko podłączam i powinni wszystko banglać po lekkich modach wiązki. W sumie najlepiej będzie jeśli mi powiesz o co mam spytać, by być pewien decyzji kupna i by po prostu nie komplikować sprawy
Comment
-
Zamieszczone przez Xylos Zobacz postaRaczej jest to zwykły vtec 3 stopniowy,
Popatrz na zawór/zawory (są dwa) ,tak ma trzystopniowy i tradycyjne ECU go nie obsłuży
JDM-Honda-D15B-VTEC-Engine-1996-2000-Honda-Civic.jpg
Comment
-
Proponuję zrobić sobie od razu wszystko żeby mieć spokój na lata i nie obudzić się z ręką w nocniku.
Jak chcesz uszczelniać wał to będziesz rwał pasek,a akurat na naciąg używanego paska nie ma recepty,chyba że ma mniej niż 20% deklarowanego przebiegu.
W takim przypadku machnij od razu cały nierząd jak nie masz pewności kiedy był robiony.
Zdjęcie góry to pestka,ale dodatkowy koszt uszczelki pod głowicę (100zł).
Dotrzyj wentyle,wymień uszczelniacze trzonków (60zł + pasta 2zł za jedną gradację)
Luknij w panewki korbowodowe chociaż.
Sprawdź przy okazji jak wyglądają pierścienie.
To już niewiele większy nakład przy swapie,ale potem zostanie jedynie lanie wachy...
Comment
-
Mam go już u siebie.
Jaki pasek/pompę do d15b dobrać oraz jakie uszczelki dać do miski i pokrywy?
Przy okazji masz pomysł czym zmyć x letnią warstwę syfu z silnika?
Co do pierścieni i panewek to sprawdzę wszystko, na razie muszę skompletować mniej więcej czego na teraz potrzebuję. Z pewnością muszę zamówić wtryski i kompa, tutaj zastanawiam się nad wtryskami z d16z6 i jakimkolwiek kompem obd2B z d16 vtec.
Comment
-
Zamieszczone przez Xylos Zobacz postaGłowica w d15b to P08-4 więc zwykła z6.
Zamieszczone przez Xylos Zobacz postaPrzy okazji masz pomysł czym zmyć x letnią warstwę syfu z silnika?
Potem powtórzyć tam gdzie zostanie syf.
Jak nie masz dostępu do myjki to pędzel i benzyna.
Zamieszczone przez Xylos Zobacz postaJaki pasek/pompę do d15b dobrać oraz jakie uszczelki dać do miski i pokrywy?
Od biedy wciskają 25x3.5,ale nie próbowałem więc nie wiem jak wchodzi.
Pasek od d16 104 zęby. O ile głowica jest rzeczywiście z d16z6 to trzeba by to potraktować jak 1.5 mini me i pasek 103 zęby może być ciasny.
Co do pompy to niestety nie wiem,bo do części bloków d15 jest taka sama jak do d13b2 i jest inna od reszty d serii.
Musisz albo gdzieś "wykopać" albo porównywać po wyglądzie.
Zamieszczone przez Xylos Zobacz postazastanawiam się nad wtryskami z d16z6Last edited by m26; 12-09-2021, 09:40.
Comment
-
Tak, na głowicy jest napisane.
głowica.jpg
Co do paska to przed chwilą zacząłem ogarniać i pasek to 103XR24 (MFHC3004) więc jednak 103 siedzi obecnie. Jaki kupić by nie był lipny? Zbytnio nie wiem nawet jak go szukać teraz w necie xD
Jedyne co do pompy znalazłem to taki artykuł z którego wynika że pompa z d15Z1 będzie pasowała
Comment
-
Pytanie o głowice to czy jest oryginalnie taka a nie jaka jest obecnie założona.
Zamieszczone przez Xylos Zobacz postapasek to 103XR24 (MFHC3004) więc jednak 103 siedzi obecnie.
Może teraz być luźny bo już ma przebieg,ale rzuc okiem czy napinacz miał jeszcze zakres.
Co do samej firmy to nie ma co kombinować,bo teraz wszystko co założysz poprawnie do tego silnika wytrzyma spokojnie deklarowany przebieg.
Jak chcesz szukać to po nr OEM najlepiej
103 zęby
104 zęby
Comment
-
Zamieszczone przez Xylos Zobacz postaNapinacz ma jeszcze zakres a pasek wydaje się w miarę świeży więc będzie 103.
Zamieszczone przez Xylos Zobacz postaJuż x lat temu pisali o tym że w d15b są głowice z d6z6 więc obstawiam że jest to ori.
Fajnie,bo wałki sprężyny ,miski zawory i inne graty będą pasować.
Choć nie wiem czy oryginalny wałek jest taki sam,bo mam w piwnicy regulowane koło do d15b i punkt zerowy jest przestawiony w stosunku do d16, bo na moim wałku trzeba było trochę odejść od niego żeby zaczął normalnie pracować .
Comment
-
Właśnie, powracając do wtrysków. Wszystkie z d'serii (6/5gen) miały ten sam konektor czy różniły się? Zastanawiam się po prostu czy kostki będę musiał przerabiać w wiązce. Zamówiłem przed chwilą komplet za 50zł z d16z6 + kolektor wydechowy z6 bo ten z d14 nie wydali.
Co do wałka to według tego co znalazłem na necie to ori z d15b jest ostrzejszy niż wałek z6 i to w sumie tyle
Comment
Comment