Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brak sterowania centralnym zamkiem z pilota!

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Brak sterowania centralnym zamkiem z pilota!

Koledzy pomocy!
    Civic z 1996 roku wersja 5-drzwiowa z oryginalnym centralnym zamkiem sterowanym tylko z kluczyka od drzwi kierowcy!
    Postanowiłem dołożyć uniwersalny moduł z pilotami do sterowania centralnym gdyż kluczyki już dość mocno się zacinają w zamku w drzwiach.
    Wyciąłem stary moduł z prawych drzwi, podłączyłem nowy w konfiguracji sterowania naprzemiennie plusem i minusem! i tu zaczynają się schody gdyż działają tylko tylne lewe, tylne prawe oraz przednie prawe drzwi (czyli te sterowane na przemian + i -) do przednich drzwi kierowcy idą dwa osobne kable lecz z racji tego że jest to zapewne tak zwany "master" i oryginalnie to od niego szedł impuls na centralkę, sterowanie wygląda podobnie plus jest przy zamykanie na jednym kablu a przy otwieraniu na drugim ale minus jest na stałe jako trzeci przewód, nie zamienia się z plusem jak w pozostałych trzech siłownikach oraz nowej centralce... próbowałem na wszystkie możliwe sposoby podłączyć inaczej siłownik z trzema przewodami za pomocą dwóch lecz tak to nie działa!
    Nie mam już pomysłów, jedyne co przechodzi mi do głowy to kupno siłownika lewych drzwi z "anglika" który nie będzie "masterem" i podłączenie go dwoma przewodami jak wszystkie inne...
    Jeśli maci jakieś patenty na to to poproszę, z góry dziękuje i pozdrawiam.
    Na foto dodaję zdjęcie oryginalnego sterownika, nowego oraz schemat z którego korzystałem
    IMG_20210812_142110.jpgIMG_20210812_142105.jpgIMG_20210812_142119.jpg

Sprawa jest prosta do ogarnięcia.
    Proponuję jedynie zabrać się na początek za to

Następnie usunąć słowo "problem" z tytułu bo Cię za to pogonią.
    Potem odwróć fotę ze schematem albo zrób nową i pojedziemy z koksem.
    To standard w 6 gen. normalna błachostka
    Last edited by m26; 13-08-2021, 20:29.

Comment

Profil uzupełniony, na edycję tematu jest już niestety za późno...
      Zdjęcie na kompie mam w poziomie nie wiem czemu tu jest obrócone!
      wrzucam jeszcze raz
      Załączone pliki

Comment

Jeśli do zamka idą tylko trzy przewody to nie ma w nim siłownika a jedynie sam czujnik.
        Drzwi zatem zamykasz kluczem a nie silnikiem .
        Dokup zwyczajny uniwersalny siłownik za kilkanaście zł i podłącz go do cięgna.

Comment

Dzięki bardzo, kto by pomyślał że to takie proste

Comment

Zamieszczone przez outvec Zobacz posta
            kto by pomyślał że to takie proste
            Ze dwadzieścia parę lat temu podszedłem z tym tematem do Pralki,okazało się że jestem totalnie nieprzygotowany i też był zonk.
            Teraz można sobie siłownik zamówić na allegro,ale wtedy trzeba było czekać na niedzielę i jechać 70km na giełdę .Dzień wcześniej kupowałem na niej sterownik

Comment

Working...
            X