Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brak wtyczki VTEC B16A2

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Brak wtyczki VTEC B16A2

Przy swapowaniu B16A2 do mojej EJ6 okazało się, że zawór VTEC był odłączony i nie ma do niego co wpiąć.

Silnik pochodzi z EK4 ale siedział również w EJ6 (przedlift) i cała wiązka prawdopodobnie pochodzi włąśnie z EJ6 a nie EK4. Silnik chodzi na P28, był strojony najpierw przez niesławnego Naszora, potem poprawka robiona u Foxa.

VTEC (jeszcze w budzie dawcy) mimo to działał prawidłowo, odpalał się przy 5,5k rpm. Jest w ogóle się czym martwić? I ewentualnie co w takiej sytuacji zrobić, potrzebna całkiem nowa wiązka z obsługą VTECa?

Auto jest obecnie stoi w warsztacie, w poniedziałek będę mógł zbadać temat dokładniej i podrzucić ewentualnie zdjęcia.

Nie ma wtyczki bo ej6 ze swoim kompem P2e tego nie obsługuje.
    Nie da się tego tak po prostu spiąć z komputerem p28 bo to OBD1.
    Popatrz w link,to trochę Ci rozjaśni o co chodzi
    Cześć, jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość, mam super hondę od siedmiu lat i przejechałem nią ponad 190 tyś. lecz od kilku dni odmówiła mi posłuszeństwa. Szukam specjalisty od hondy civic ej6 silnik d16y7 1998r coupe wersja na amerykę. Mieszkam na dolnym śląsku okolice Zgorzelca, moja hania kręci a nie odpala wymienione już chyba było wszystko ewentualnie podmienione. Nie dostaje iskry podczas kręcenia rozrusznikiem. Przy testowaniu przez sterownik wszystko jest bo nawet próbując

Musisz mieć taki układ połączeń jak na poniższym schemacie
    3a0070b356e50f0c.jpg
    Możesz to zrealizować za pomocą przejściówki ,albo lutując kości.
    Części przewodów niestety będzie brakować i trzeba je dołożyć do wiązki.
    Możesz też zabrać wiązkę silnikową z dawcy ,ale trzeba ją wewnątrz auta odciąć od kabinowej.Najlepiej to zrobić przy nogach pasażera.
    Może jeszcze to będzie pomocne gdybyś chciał coś modzić z wiazkami,niektórym lepiej jest funkcjonować jak mają rysunek przed oczami. (to proste rzeczy,dla elektryka trochę dłubaniny i tyle)

W zasadzie wystarczy jak podłączysz to z pokolorowanych okienek żeby auto działało normalnie.
    Last edited by m26; 19-06-2021, 20:52.

Comment

Working...
    X