Witam wszystkich i pozdrawiam. Nie posiadam hondy. Przymierzam się do kupna civica VI. Przeglądając różne ogłoszenia na allegro zastanowiło mnie, że niektórzy piszą, że oferowana przez nich honda civic gen. VI ma na wyposażeniu komputer pokładowy. Urządzenie takie kojarzy mi się nieodłącznie z jakimś wyświetlacze na desce ( jakikolwiek by on nie był ) Nigdzie jednak takiego wyświetlacza nie widziałem. Czy ktoś mógłby mi , laikowi wyjaśnić na jakiej zasadzie taki "komputer pokładowy " działa, gdzie jest jego odczyt? I jeszcze jedno.....cóż to za pokrętełko w civicu VI znajdujące się po prawej stronie przy dźwigni ręcznego hamulca ?....z góry dziękuję .
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Coś mnie dziwi
Collapse
X
-
Witam
Komputer w hondzie VI gen. nie ma żadnego wyświetlacza, a z tego co się orientuje to służy on głównie do sterowania pracą wtryskiwaczy. oczywiście mogę się mylić.
Jeżeli chodzi o pokrętełko to nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem, ale u mnie ('96 3D) jest taka mała (nie wiem jak to nazwać) dźwigienka/regulator, który służy do regulacji pochylenia świateł przednich
pozdrawiam
-
Tak jak napisał BJ, komputer pokładowy steruje wtryskiwaczami. W nowszych samochodach może on podawać jeszcze dodatkowe informacje (spalanie, dystans itp.) prezentując je na wyświetlaczu.
Często się spotykam z tym określeniem, gdy sprzedający chce zaznaczyć, że jest właśnie taki wyświetlacz. Ale każde autko z wtryskiem będzie miało komputer.
Co do "pokrętełka" to chodzi Ci chyba o przełącznik do otwierania elektrycznego szyby pasażera?! W każdym razie u mnie po prawej stronie ręcznego jest ten element (a nie na drzwiach pasażera jak zazwyczaj).
Pozdrawiam
Marcin
Comment
Comment