Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Silniczek regulacji lamp przednich - pytanie!

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Silniczek regulacji lamp przednich - pytanie!

Witam wszystkich!
    Mam o to taki problem: jakieś dwa tygodnie temu wymieniłem dwie żarówki z przodu na PHILIPS VisionPlus H4: +50% (wcześniej miałem jakieś "no name").
    Kilka dni temu zauważyłem, że jak jadę w nocy (w dzień tego nie widać) lewa żarówka świeci bardzo nisko, dając mocne żródło światła jakieś 2 metry przed maską.
    Regulacja wewnątrz samochodu działa prawidłowo (sprawdzałem ustawienia i widać obniżanie się i podwyższanie świateł).
    Przy okazji wymiany oleju w silniku mechanik stwierdził, że prawdopodobnie zepsuł się silniczek odpowiadający za regulację położenia żarówki. (podobno reguluje się ręcznie odpowiednimi śrubokrętami)
    I tu moje pytanie: jaki jest symbol tego silniczka, gdzie jest ulokowany pod maską przy lampie. Czy jesto to taki silniczek, który zamieściłem na zdjęciu?
    Będę wdzięczny za wszelką pomoc w prawidłowym ustawieniu lewego światła.
    Moja autko to: Honda Civic 2000 5D, 90 KM, MB2.
    Załączone pliki

silniczek jest taki jak ten można go wyregulować tą niebieską nakrętką kręcąc w odpowiednią stronę, lampa wtedy będzie świecić wyżej lub niżej

Comment

Moje kolejne pytania:
      - czy ten silniczek da się łatwo wymienić (tzn. bez konieczności odkręcania całej lampy)
      - gdzie z kolei znajduje się silniczek odpowiedzialny za regulację wysokości świateł, które ustawia się przełącznikiem wewnątrz kabiny (tym przełącznikiem po lewej stronie od kierownicy)
      W wnioskuje z tego, że są dwa silniczki jeden od regulacji wewnątrz kabiny (ten działa u mnie prawidłowo na dwie lampy) i drugi, którym steruje się ręcznie pod maską. Czy mam rację?
      Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Comment

nie tam jest jeden silniczek, na tym co go masz na zdjęciu znajduje się śrubka do regulacji ręcznej taka zielona ale to też jest silniczek od regulacji elektrycznej, nie wiem jak go wymienić bo mam też zepsuty i nie wiem jak go wyciągnąć żeby nie rozwalić lampy czasami
        po prostu musisz pokręcić tą śrubką zieloną i ustawić światła równo i będzie wtedy ci wszystko ładnie chodzić

Comment

ad1) regulujesz ręcznie tą zieloną śrubką(?) na silniczku(na zdjęciu u Scorpiona)!
          ad2) demontujesz go przekręcając go! (nie pamiętam w którą stronę) następnie wyciągasz go ostrożnie (musisz przy wyciąganiu poruszać nim prawo/lewo tak żeby nie wyłamać zaczepu w lampie) ogólnie to przy użyciu odrobiny siły powinien bez problemu dac sie zdemontować. (mój pomysł autorski to wysunąć silniczek maksymalnie (zielona śróbka) i pomóc sobie śrubokrętem (zablokować zaczep w lampie)

Comment

witam, mam pytanko, związane z tematem, mam lampe zamiennik i brakuje silniczka regulacji czy pasuje on z lampy od anglika??

Comment

tak, pasuje z lampy z anglika

Comment

Working...
              X