Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kontrolka ładowania się świeci i światła świecą mocniej

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kontrolka ładowania się świeci i światła świecą mocniej

Witam wszystkich forumowiczów. Od jakiegoś czasu podczas jazdy portafi mi się zapalić kontrolka od akumulatora i przednie lampy zaczynają mocniej świecić, przeważnie zaczyna się to przy wyższych prędkościach jednak czasem potrafi się włączyć gdy ruszę z miejsca, przy tym potrafi włączyć się wykrzyknik i odcina mi radio. proszę o pomoc bo niedlugo jadę w trasę i nie chcę stanąć gdzieś po drodze.

Jest kategoryczny zakaz pisania w tytule słów "pomocy" i "problem". Sabotujesz wyszukiwarkę tematów, tu nie ma innych tematów jak problemy. Treść zmieniam.
    Last edited by rambo7; 23-09-2019, 14:25. Powód: Regulamin pkt 5.

Zmierz ładowanie alternatora miernikiem uniwersalnym- bez włączonej elektryki dodatkowej typu światła, klima itd. A potem z.

Jeśli dobrze podejrzewam to padł regulator napięcia w alternatorze.

Sprawdź klemy sobie czy nie są obluzowane. Jeśli jakaś klema chodzi, to zmienia napięcie przez co może dojść do spalenia alternatora. U mnie była urwana przez co chodziła. Potem analiza napięcia i wyszło. Tak był spalony, że firma bendiks kazała mi sprawdzić wspomaganie, że gdzieś nie łączy, powodując wysokie skoki. A zaczęło się od klemy, którą wymieniłem ale już było za późno :/

Comment

dzięki wielkie, sprawdzę

Comment

ehh, niestety po wymianie klem akumulatora problem nie ustanął. Okazało się że jedna z klem była lużna i po skręceniu jej do oporu można było ją zdjąć z akumulatora. Czy ten regulator napięcia można wymienić bez zdejmowania alternatora? i co się może stać jeśli bym jeździł dalej tak jak jest tylko z wymienionymi klemami bo i tak od czasu do czasu się pojawia ten problem?

Comment

Wiesz, ja też wymieniłem klemę, ale regulator już podawał złe napięcie ładowania- skakało, więc regulator był uwalony- za długo czekałem i alternator cały był do regeneracji. W Twoim przypadku niekoniecznie tak musi być.

Sprawdzałeś miernikiem napięcie ładowania? Jeśli tak to czy skaczę napięcie ładowania?

Ja mam honda civic vii, więc ktoś tu z VI jedynie może pomóc.

Comment

za chwilę sprawdzę i dam znać

Comment

Włóż w klemy akumulatora gwóźdź, przy śrubce od wewnątrz Ja też miałem luźne klemy i teraz jest ciasno.

Comment

Zamieszczone przez marcin19883 Zobacz posta
                Włóż w klemy akumulatora gwóźdź, przy śrubce od wewnątrz Ja też miałem luźne klemy i teraz jest ciasno.
                Klemy mam już wymienione. Sprawdziłem napięcie miernikiem i pod obciążeniem napięcie skacze około 18v.. regulator napięcia do wymiany ?

Comment

Jak tego nie zrobisz to zaraz i alumulator bedzie do wymiany

Comment

Zamieszczone przez w6szk6 Zobacz posta
                    Klemy mam już wymienione. Sprawdziłem napięcie miernikiem i pod obciążeniem napięcie skacze około 18v.. regulator napięcia do wymiany ?
                    Do wymiany , alternator musisz ściągać.
                    Jak będziesz robił sam to pamiętaj o dobrej 14 oczkowej ( chyba 14). Żebyś nie objechał nakrętki , śruby.

Comment

okej, dziękuje wszystkim za odpowiedzi

Comment

Musi być przy włączonym silniku, czyli pracującym alternatorze 14.4V. A akumulator bez ładowania w spoczynku ok 12.6V

Comment

Od jakiegoś czasu podczas jazdy portafi mi się zapalić kontrolka od akumulatora (...) przy tym potrafi włączyć się wykrzyknik
                          gdzie ten wykrzyknik świeci?
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                          X