Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłączenie głośników przód/tył, czy odwrotne podłączenie coś zmienia??

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Podłączenie głośników przód/tył, czy odwrotne podłączenie coś zmienia??

Cześć,

Jakiś czas temu wymieniłem fabryczne głośniki w swojej Hondzie na przód JBL GTO526e, które weszły prawie bez przeróbek poza wycięciem tylnego koszyka oraz na tył JBL GTO926e, które miałem z poprzedniego samochodu. Dokupiłem kostki pasujące pod oryginalną instalację Hondy, żeby nie rzeźbić w fabrycznej instalacji samochodu i podłączyłem. Powiedzcie czy jest jakaś różnica przy podłączeniu kostki odwrotnie? Pamiętam, że jak to robiłem to sprawdzałem i głośnik grał tak samo niezależnie jak podłączyłem kostkę? Teraz gdzieś trafiłem na temat głośników i przeczytałem, że to ma jakieś znaczenie... Kojarzycie jakie kolory kabli fabrycznie idą do głośników przód/tył lewo/prawo i które to + a które -? Czy po prostu zmierzyć na którym kabli jest napięcie i ten podłączyć pod czerwony plus od głośnika?

Przy okazji co myślicie o tych głośnikach? Kiedyś jak miałem te JBL GTO926e w Oplu Corsie B zamontowane w półce to naprawdę robiły robotę... Tutaj w Hondzie są trochę zabudowane w tych fabrycznych plastikach i już nie ma szału... Chyba, że spartoliłem z ich podłączeniem i dlatego słabiej grają??

Pozdrawiam!

Generalnie nie powinno być aż takiej różnicy, zamieniasz tylko polaryzacje czyli głośnik zamiast przy napięciu ruszać się od magnesu rusza się w jego stronę co może fizycznie go uszkodzić przy większym łupnięciu.

Zobacz jak jest teraz. Jeżeli membrana leci do góry a nie do środka to jest dobrze, jeżeli do środka to zamień i tyle

Comment

Working...
    X