Honda Civic 1997 1,4 benzyna. Miałam wczoraj nieprzyjemną sytuację - auto zgasło po ok 20 min jazdy, po prostu jakby mu ktoś wyciągnął wtyczkę z gniazdka. Odpaliła z kabli, pojeździła znów ok 20 minut i ta sama sytuacja, zaświeciła się kontrolka akumulatora a potem SRS, tuż przed zgaśnięciem. Wcześniej wiem,że jeśli stała dłużej w chłodzie czyli kilka dni to nie odpalała. Mam ją w użytkowaniu od niedawna i to moje pierwsze auto. Czy to kwestia może być akumulatora czy coś innego? Możecie coś podpowiedzieć?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Gaśnie w trakcie jazdy.
Collapse
X
-
Ja bym sprawdził napięcie akumulatora, potem napięcie podczas uruchomionego silnika. Czy alternator ładuje. Potem samodiagnostyka. Ja to nic nie da, to sprawdzanie zapłonu, kable, świece itp.Nic nie szarpie, odpala na dotyk, czy trzeba dłużej kręcić rozrusznikiem?
Last edited by marcin19883; 08-01-2018, 16:35.
-
Lampka świeci tyko wtedy kiedy w instalacji i aku napięcie jest wyższe niż w alternatorze.
Zgaśnięcie lampki nie oznacza że ładowanie jest.
Więc jw. odpalasz i mierzysz (bezpośrednio na słupkach aku ,przy zapalonych światłach,na wolnych i trochę podniesionych obrotach)
Comment
-
Może po prostu akumulator już ma pouszkadzane cele?w benzynie jest taka jedna wada ze jak odłączysz na włączonym silniku klemy od akumulatora to niestety auto zgaśnie, w dieslu natomiast po odłączeniu auto będzie dalej chodziło. Przełóż od kogoś znajomego akumulator pojeździć godzinkę, dwie i sprawdź.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Comment
Comment