Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amperomierz do samochodu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Amperomierz do samochodu

Witam, czy wie ktoś może czy można kupić i gdzie jakiś amperomierz do samochodu tak abym mógł z kabiny na bieżąco sprawdzać pobór prądu przy radiu itp.

Pozdrawiam

Można zwykłym miernikiem który ma zakres 10 czy np. 20A.. tylko musisz sobie przygotować instalację do wpięcia szeregowo w obwód miernika. Na aukcjach są też mierniki panelowe w różnych zakresach pomiaru prądu, tylko, że one również wymagają dla siebie zewnętrznego zasilania i musisz tak samo wpiąć w obwód radia..
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

A zdradzisz nam po ci to?

Comment

A generalnie dla siebie, bo często jeźdzę po mieście, trasa rzadko, muzyki słucham na postoju, miernik mam, i sprawdzałem, no ale jak mierze to zawsze odpinam klemę i muszę ustawiać radio od nowa bo nie chcę mi się bawić w jakieś tam przewody aby podtrzymać radio, widziałem na alledrogo tylko woltomierze do gniazdka, a mnie amperomierz interesuje taki w miarę dokładny, analogowy może być ale z małym zakresem.

Comment

To jest bez sensu,bo wskazanie będzie pływać przecież.Nigdy nie zmierzysz tego poboru ,chyba ze będziesz miał urządzenie logiczne z możliwością przeliczenia.

Comment

No generalnie to mógłby być multimetr pociągnięty do kabiny, zależy mi tylko na tym ile pobiera aktualnie radio i na postoju bez niczego

Comment

Coś takiego jak to tylko nie czaję jak to ma być podłączone i czy to mierzy prąd tylko radia?

Comment

Troszkę za bardzo kombinujesz, i co będziesz przeliczał ile jeszcze możesz słuchać na postoju?
                Masz tam schemat , jest bardzo prosty, po kabelku i podłączysz.

Edit:

Jak już tak bardzo chcesz taki bajer to weź od razu z woltomierzem.Volty też dobrze widzieć.
                Last edited by woody; 21-06-2017, 20:20.

Comment

Zamieszczone przez magicrod Zobacz posta
                  Coś takiego jak to tylko nie czaję jak to ma być podłączone i czy to mierzy prąd tylko radia?
                  Tak to zmierzy prąd, ale 50A to zbyt duży zakres.. szukaj tak na 20A maks.. tylko nie wiem czy dobrze rozumiem, chcesz mierzyć prąd pobierany tylko przez radio ? chociaż niech ci nie przyjdzie do głowy wpinać amperomierz na stałe między akumulator a klemę.. jeśli chcesz mierzyć same radio to wepnij się między kostki radio <-> instalacja do podłączenia radia..
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  Coś na temat olejów..

Comment

To jest amperomierz z bocznikiem na dodatek,a bocznik to element oporowy.
                    Jak już chcesz koniecznie to podłączyć,to przetnij/rozłącz przewód masowy (koniecznie ten) i połącz go przez amperomierz (w szereg)

Comment

No to chyba podłączone do radia amperomierz tylko który, chciałbym mieć taki panelik LCD w kabinie który by mi na bieżąco podawał zużycie. A to z tym podłączaniem na stałe amperomierza to się uśmiałem . A czemu zakres 50A to za dużo? Co za różnica czy 20 czy 50 Amperów jak zakres na tym co pokazywałem jest chyba od 0.1 A .

Comment

Zamieszczone przez magicrod Zobacz posta
                        A to z tym podłączaniem na stałe amperomierza to się uśmiałem
                        Wiesz, jak już chcesz kupić specjalnie po to miernik panelowy to można pomyśleć, że chcesz go wstawić tam na stałe hehe, co do dokładności to właśnie taki miernik 50A ma bardzo małą dokładność, gdyż siedzi tam bocznik o bardzo małym oporze na którym generuje się bardzo malutkie napięcie które jest ciężko dokładnie zmierzyć.. musi być bardzo dobry przetwornik A/D im większy zakres pomiaru tym mniejsza dokładność.. a w aucie prąd 0,1A w spoczynku jest bardzo dużym prądem... i np. jak będzie twoje radio pobierało 50mA to zobaczysz na mierniku 0,1A... a to jest już duża różnica.. aż 2x... a równie dobrze taki miernik przy 50mA może pokazać ci też zero! i dać mylne myślenie, że nic ci nie pobiera prądu... temu pisałem, że po co ci taki duży amperomierz... jeśli te pomiary mają być na chwilę to użyj po prostu zwykłego multimeru gdzie możesz sobie zmieniać zakres a tym samy mieć dokładny odczyt..
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        Coś na temat olejów..

Comment

Nie no jak kiedyś miernik wpinalem pod aku i samo radyjko to do 15 amperów stuknąłem

Comment

Ja proponuje odszukać specyfikację modelu radia i przeczytać ile czego jest,to będzie prościej jeśli chodzi o sam prąd spoczynkowy.
                            W sprawnym radiu prąd spoczynkowy njest prawie "0" więc nie ma się czym podniecać.

Comment

Working...
                            X