Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Komputer pokładowy wykorzystujący moduł Arduino

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Komputer pokładowy wykorzystujący moduł Arduino

Witam wszystkich.

Znalazłem na tym forum kilka tematów odnoścnie podłączania komputera pokładowego do naszej hani.

Zastanawia mnie jedna kwestia. Czy można stworzyć taki komputerek używając do tego moduł Arduino.

W internecie znalazłem stronkę z oprogramowaniem do Arduino, które odczytuje protokół hondy wykorzystując do tego sygnał k-line w 3 pinowej wtyczce DLC.

Collections of Arduino codes that reads and translates Honda OBD codes to ELM / OBD 2 PID codes. It also process and displays the output to a LCD or transmit the output to a bluetooth channel. - ke...

Moja Hania jest z 2000 roku i posiada 16 pinowe złącze po stronie kierowcy. W pinie 7 występuje sygnał k-line ten sam co w 3 pinowej wtyczce DLC.

obd2.png

Używając kabla od viakena kkl z chipem ftdi moge się podłączyć pod rosyjski soft i odczytać dane.

W pliku readme na githubie jest narysowany schemat podłączenia Arduino do lini k-line.jest to zrobione bezpośrednio. Pin w 3 pinowej wtyczce DLC gdzie płynie sygnał k-line podłączony jest do wejscia nr 12 w Arduino.

arduino_k_line.png

Czy takie podłączenie jest możliwe. Sygnał w lini k-line ma chyba około 12 V a z tego co się orientuje Arduino przyjmuje tylko sygnały TTL o wartości 5 V ?.

Szperając po internetach znalazłem facebooka autora repozytorium na githubie . Zamieścił on foto na których faktycznie podłącza sygnał kline z 3 pinowej wtyczki do pinu 12 .....

Czy takie podłączenie ma sens i czy zadziała ?.

Warto również nadrobić Regulamin w punkcie 2, tam piszemy pierwszy post.
    Last edited by rambo7; 15-12-2016, 19:44. Powód: Regulamin pkt 2.

Zamieszczone przez Gausa Zobacz posta
    Sygnał w lini k-line ma chyba około 12 V
    Ma chyba właśnie 5v .Nie pamiętałem,ale przypomniał mi się schemat przejścia z tx-rx w rs232 pod usb na k line w 3 pinowej wtyczce.Nie wychodzi 12v.
    2ba2d8s-480.jpg

Comment

To w kostce 16 pinowej na pinie 7 tez wychodzi sygnal 5 V ?. To jest ten sam sygnal ?

Comment

Wiesz co,już sam teraz nie pamiętam,w końcu codziennie się w tym nie grzebie,ale wsadź miernik i po prostu zmierz.
        Muszę sprawdzić jedną rzecz,bo auta łączą się przez interfejsy VAG z podwójną linia K,być może to jest powód przez który interfejs z pojedyńczą linią raz działa raz nie.Nie mam akurat teraz pod ręka żadnego auta z którym nie mogłem się skomunikować,ale przy najbliższej okazji powęszę .
        Na ruskich stronach,gdzie jest praktycznie poopisywane wszystko najlepiej na świecie jeśli chodzi o elektronikę do starych Hond,niczego nie mogę znaleźć na ten temat.
        Normalne podłączenie to jest tak:
        obd.png

Comment

Tez tak pomyślałem, że najlepiej bedzie podpiąć sie pod ten pin miernikiem i sprawdzić.

A jeżeli chodzi o linie k-line to mi za każdym razem działa jak podpinam sie kablem ftdi używając programu od Rosjan.

Jak na tym pinie będzie około 5 V to podpinam Arduino i zobaczymy co z tego wyjdzie

Comment

Możesz podać link do tego programu namiary ?

Comment

hobd_pcscanner_124

https://hondamotor.ru/board/index.ph...ic=110297&st=0

Tam w pierwszym poście masz zipa do ściągnięcia.

Comment

A jeżeli chodzi o linie k-line to mi za każdym razem działa jak podpinam sie kablem ftdi używając programu od Rosjan.
                Teorertycznie tak powinno być wszędzie ,ale nie jest.Zastanawia mnie to ,bo oznaczało by to że w grę wchodzi też standard nowszy niż ISO9141-2 ,a to raczej nie możliwe. Dlatego wszędzie gdzie nie ma komunikacji robię łączność bezposrednio przez CN2 i zawsze działa.
                Ja mam P28 który powinien iść po K aż miło i poprzedni tak robił,a obecny nie chce,ale po CN2 gada i z pamięcią wbudowaną i dodatkowym epromem.
                W jednym d14a3 też nie działało a przez rx/tx działa.

Comment

Witam.

Mała aktualizacja. Nadal próbuje podłączyć moduł arduino do lini k ale wszedzie w moim autku linia k ma 12 V. Moj komputer jak sie okazalo to 3PX. Sprawdzalem nawet ta linie bezposrednio do kostek podlaczeniowych do ecu nadal jest 12 V. Zastanawiam sie czy jest to wogóle mozliwe zeby takie podłaczenie zadziałalo. Jestem w kontakcie z autorem kodu na git hubie i on twierdzi ze to dziala....

Wiec dlatego mam do was prosbe. Moja hania ma komputer obd2b wiec brak kostki 3 pin dlc.

Moglby ktos sprawdzic jakie jest napiecie na lini k w 3 pinowej kostce na zapalonym silniku ?.

Comment

Moj komputer jak sie okazalo to 3PX
                    p3x,literówka
                    Ja nie sprawdzę teraz,ale jak chcesz to poszukaj w interfejsach gazowych z pojedyńczą K. np do Brc seqent 24,ja się tym łączę i jest zgodny z 3 pin.

Comment

Tak P3X literowka.

To po swietach jak znajdziesz chwile to jak bys sie podlaczyl miernikiem i sprawdzil jakie tam jest napiecie to bym byl wdzieczny

Comment

Jak nie zapomnę to sprawdzę.Ja mam to łącze wycięte,więc muszę mieć chwilę na odkręceniie komputera.

Comment

Co sądzą Koledzy o takim rozwiązaniu ?

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
                            Jak nie zapomnę to sprawdzę.
                            Zapomniałem

Comment

Working...
                            X