Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podświetlenie nóg (podłogi). Skąd wziąć źródło zasilania?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Podświetlenie nóg (podłogi). Skąd wziąć źródło zasilania?

Ostatnio dostałem od znajomego listwy diod i chciałbym je jakoś wykorzystać. W samochodzie brata jest podświetlenie na nogi i uznałem że może w taki sposób wykorzystam te ledy. Jest tylko pytanie gdzie i jak je podłączyć? Chciałbym żeby świeciły razem z włączeniem elektryki samochodu. Myślałem żeby podpiąć się pod jakiś kabel zasilania radia ale pytanie czy nie będzie to zbyt duże obciążenie dla tego przewodu? No i które zasilanie, zmienne czy stałe 12V? Pewnie jest jakieś lepsze rozwiązanie gdzie mogę je podłączyć?

Kość radia ma przewód podświetlenia.
    Możesz spokojnie wykorzystać ,ew. napięcie po stacyjce.To żadne obciążenie(domyślam się że chodzi o led)
    Mozesz też równie dobrze odciąć przewód podświetlenia od zegarka,on i tak powinien być w naszym kraju odcięty .

Comment

Zatem jezeli pod kosc radia to pod jaki prad? Staly czy zmienny?
      Tak, paski ledowe
      Last edited by deniol96; 10-12-2016, 21:47.

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
        Mozesz też równie dobrze odciąć przewód podświetlenia od zegarka,on i tak powinien być w naszym kraju odcięty .
        Można wiedzieć czemu?

Meizu M2 Note

Comment

Bo u nas jeździ się na światłach w dzień,a wtedy zegarek się ściemnia i gów.o na nim widać.
          Odcięcie sygnału z podświetlenia,to był pierwszy mod elektr. w moim aucie.
          Zrobiłem to zanim odjechałem z przed domu sprzedającego
          Mam Ej9 ,chyba że to Agielka,a tam nie wiem jak jest,nie patrzyłem w schematy.
          Last edited by m26; 11-12-2016, 00:08.

Comment

Zamieszczone przez deniol96 Zobacz posta
            Zatem jezeli pod kosc radia to pod jaki prad? Staly czy zmienny?
            W aucie prąd zmienny jest tylko w alternatorze i w oryginalnych ksenonach z falownikiem i dwustopniowym podbiciem napięcia.
            Chodzi o napięcie "po zapłonie/kluczyku/stacyjce" ?

Comment

Odcięcie sygnału z podświetlenia,to był pierwszy mod elektr. w moim aucie.
              Zrobiłem to zanim odjechałem z przed domu sprzedającego.
              Dzięki za info, ja odpiąłem tydzień po kupnie.

Meizu M2 Note

Comment

Todlaczego pytałeś?

Comment

Chodziło mi o to że '' że powinien być w naszym kraju odcięty '' i to mnie zbiło z tropu.

Meizu M2 Note

Comment

Niektóre auta mają w wersji na Europę mają dodatkowy przycisk wyłączający funkcję ściemniania wszystkiego po zapaleniu świateł.
                    Jak będę się kiedyś nudził to rozbiorę panel ogrzewania,bo mnie drażni.

Comment

W aucie prąd zmienny jest tylko w alternatorze i w oryginalnych ksenonach z falownikiem i dwustopniowym podbiciem napięcia.
                      Chodzi o napięcie "po zapłonie/kluczyku/stacyjce" ?
                      Gdy bawiłem się z podłączaniem radia to natrafiłem na dwa kabelki 12V:
                      -biało-niebieski- Constant 12V+
                      -żółto-czerwony- Switched 12V+

Zatem pod który z nich powinienem się wpiąć?

Comment

Pod który kolwiek z nich, oba podają napięcie

tapnięte z kalkulatora G Flex

Comment

Jeżeli chcesz żeby działało po włączeniu zapłonu,to pod żółto-czerwony.
                          Jak ma to mieć osobny włącznik,to pod biało-niebieski
                          Jak ma to działać po włączeniu postojówek to pod przewód w kości na którym po włączeniu swiateł pojawia się napięcie,albo pod przewód z zegarka.
                          A jeżeli ma to działać po otworzeniu drzwi,to pod biało-niebieski,a minus z przewodu wyłączniuka drzwiowego pasażera (koniecznie pazażera bo kierowca ma separowany od reszty)

Comment

Working...
                          X