Ostatnio dostałem od znajomego listwy diod i chciałbym je jakoś wykorzystać. W samochodzie brata jest podświetlenie na nogi i uznałem że może w taki sposób wykorzystam te ledy. Jest tylko pytanie gdzie i jak je podłączyć? Chciałbym żeby świeciły razem z włączeniem elektryki samochodu. Myślałem żeby podpiąć się pod jakiś kabel zasilania radia ale pytanie czy nie będzie to zbyt duże obciążenie dla tego przewodu? No i które zasilanie, zmienne czy stałe 12V? Pewnie jest jakieś lepsze rozwiązanie gdzie mogę je podłączyć?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Podświetlenie nóg (podłogi). Skąd wziąć źródło zasilania?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaMozesz też równie dobrze odciąć przewód podświetlenia od zegarka,on i tak powinien być w naszym kraju odcięty .
Meizu M2 Note
Comment
-
Bo u nas jeździ się na światłach w dzień,a wtedy zegarek się ściemnia i gów.o na nim widać.
Odcięcie sygnału z podświetlenia,to był pierwszy mod elektr. w moim aucie.
Zrobiłem to zanim odjechałem z przed domu sprzedającego
Mam Ej9 ,chyba że to Agielka,a tam nie wiem jak jest,nie patrzyłem w schematy.Last edited by m26; 11-12-2016, 00:08.
Comment
-
Zamieszczone przez deniol96 Zobacz postaZatem jezeli pod kosc radia to pod jaki prad? Staly czy zmienny?
Chodzi o napięcie "po zapłonie/kluczyku/stacyjce" ?
Comment
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaOdcięcie sygnału z podświetlenia,to był pierwszy mod elektr. w moim aucie.
Zrobiłem to zanim odjechałem z przed domu sprzedającego.
Meizu M2 Note
Comment
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaW aucie prąd zmienny jest tylko w alternatorze i w oryginalnych ksenonach z falownikiem i dwustopniowym podbiciem napięcia.
Chodzi o napięcie "po zapłonie/kluczyku/stacyjce" ?
-biało-niebieski- Constant 12V+
-żółto-czerwony- Switched 12V+
Zatem pod który z nich powinienem się wpiąć?
Comment
-
Jeżeli chcesz żeby działało po włączeniu zapłonu,to pod żółto-czerwony.
Jak ma to mieć osobny włącznik,to pod biało-niebieski
Jak ma to działać po włączeniu postojówek to pod przewód w kości na którym po włączeniu swiateł pojawia się napięcie,albo pod przewód z zegarka.
A jeżeli ma to działać po otworzeniu drzwi,to pod biało-niebieski,a minus z przewodu wyłączniuka drzwiowego pasażera (koniecznie pazażera bo kierowca ma separowany od reszty)
Comment
Comment