Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Reflektory, światła długie, krótkie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Reflektory, światła długie, krótkie

Witam,
    moja Honda jest po wymianie reflektora, który jest jednak nieco zmatowiały. Podczas jego zamiany doszło do uszkodzenia jednego z konektorów, które się podłącza do żarówki. Konektor został wymieniony na nowy i od tamtego czasu występuje problem.
    Otóż - światła krótkie świecą tak:
    13711618_475132189346825_2107552464_o.jpg
    Natomiast świata długie świecą(choć nie do końca)tak:
    13702324_475132186013492_1827120547_o(2).jpg
    Jeżeli chodzi o postojowe, to żadne z nich nie działa. Dodam, że oczywiście przy prawym reflektorze (względem zdjęć - lewym) niczego nawet nie tknąłem.
    Pojawiło się mi zatem kilka pytań:
    1. Czy jeżeli odłącze zupełnie lewy reflektor, to w prawym powinno działać światło postojowe?
    2. Czy sam konektor może mieć wpływ na działanie świateł?
    3. Czy światła krótkie działają poprawnie, a ten efekt mocniejszego świecenia może być spowodowany zmatowieniem?
    4. Co może bezpośrednio odpowiadać za tą usterkę?
    Last edited by nafing; 20-07-2016, 13:54.

// problem rozwiązany, do zamknięcia.

Comment

A napiszesz jak rozwiązany? Może się komuś przyda
      Józek! Nie daruję Ci tej nocy!

Comment

Co do kwestii nie działajacych postojówek - jedna była przepalona, a w jakiś dziwny sposób przez nią nie chciała działać druga, gdy ją wymieniłem - zaczęły działać obydwie. Trochę głupio z mojej strony, ale wcześniej sprawdzałem tą drugą, czy aby się nie przepaliła i była cała więc z miejsca wykluczyłem, że chodzi o przepalenie.
        Co do różnej mocy świecenia, to są do H4 podpięte 3 konektory, z czego ten jeden na środku to akurat nie wiem za co odpowiada, ale te dwa po boku odkryłem, że właśnie za drogowe/mijania. Nie mam całej kostki właśnie w tym lewym, dwa konektory są połączone, jeden mam osobno. Te dwa tworzą taki kształt literki L i po prostu zamiast włożyć do górnego i po prawei to wkładałem do górnego i po lewej, ale porównałem sobie kolory tych przewodów i okazało się, że zamiana tego "osobnego" konektora w przeciwne miejsce przywróciła wszystko do normy. W życiu bym się nie spodziewał, że to działa w tak prosty sposób, a jednak
        Stąd własnie wynikała ta usterka - na mijania lewy reflektor świecił drogowymi, prawy mijania, a na drogowych lewy gasł, a prawy świecił długimi.

Comment

Working...
        X