Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coupe ej 6. Nie pali. Czy to alternator, czy może inne coś?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Coupe ej 6. Nie pali. Czy to alternator, czy może inne coś?

Witam,
    dawno mnie tu nie było z problemem...bo dawno problemów, aż takich nie było...Opis sytuacji: Akumulator był na wykończeniu, ale dawał radę (zaśniedziały, stary itd, ale palił), zbierałem się do wymiany, gdy taka sytuacja nastąpiła, że Hanka postała parę dni w wilgoci (3-4 dni) na parkingu, rano odpalił normalnie, dojechałem do pracy bez problemów (tego dnia padał deszcz non toper). Następnie po ok 4 h musiałem wyjechać z pracy, odpalił tez normalnie...jadę, zaczyna wariować prędkościomierz chodzi jak obrotomierz - daję gazu on do 140 km/h i tak sobie lata), światła mijania widzę na aucie przede mną, że pulsują, im dalej jadę tym bardziej czuję falowanie obrotów (wręcz zaczyna poszarpywać). Przejechałem ok 3 km i musiałem auto postawić na 2 dni (znów na parkingu w wilgoci). Wracam - auto nie pali, przyjeżdża ziomek z kablami - od kabli tez nie odpala. Decyzja - akumulator, wymieniam akumulator - dalej nie pali! Nie ma też ładowania (nie pali się kontrolka). Rozrusznik kręci. Auto na holu do warsztatu. I teraz od 2 dni mechanior się mota: alternator, albo układ zapłonowy bo rzekomo bez alternatora powinien zapalić. Tylko jakim cudem to układ zapłonowy skoro były te cuda (prędkościomierz, falowanie obrotów) w trakcie jazdy wcześniej?Jakieś typy, wskazówki Kolegów z forum ? Będę wdzięczny. P.S w poniedziałek idzie alternator do sprawdzenia, ale mechanik wcześniej jeszcze diagnostykę robil po kolei i wyszło mu, ze mimo wszystko raczej aparat zapłonowy, co Wy na to? Pozdrawiam

Posprawdzaj wszystkie punkty mocowania masy do karoserii. Może wariować ponieważ nie ma masy.

Comment

ja bym obstawił zwarcie ( wiązka kabina silnik ,wtyczka na nadkolu strona kierowcy -sprawdź czy niepotopiona izolacja ,przy wtyczce )
      często przeciera się pod kolektorem ,przy mocowaniu (4lata temu podobnie miałem)
      część wiązki odpowiada za - wtryski ,alternator , czujnik VSS jak dobrze pamiętam
      tak samo objawy pulsujące świateł ,brak ładowania skaczący prędkościomierz ,potem zjarało kilka kabli i główny bezpiecznik 40A
      sigpic moje autko D16W4VTEC
      http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=23460

Baggy Honda D14Vtec + Turbo 0.4b

https://www.youtube.com/my_videos?o=U

Comment

Zamieszczone przez wiesko126 Zobacz posta
        ja bym obstawił zwarcie ( wiązka kabina silnik ,wtyczka na nadkolu strona kierowcy -sprawdź czy niepotopiona izolacja ,przy wtyczce )
        często przeciera się pod kolektorem ,przy mocowaniu (4lata temu podobnie miałem)
        część wiązki odpowiada za - wtryski ,alternator , czujnik VSS jak dobrze pamiętam
        tak samo objawy pulsujące świateł ,brak ładowania skaczący prędkościomierz ,potem zjarało kilka kabli i główny bezpiecznik 40A
        Podziękował, faktycznie o te zwarcie chodziło plus cewka zapłonowa...jeszcze tam coś nie trybi do końca i walczą, ale już zapalił, jest progress Pozdrawiam

Comment

Working...
        X