Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o rozmieszczenie żarówek i wiązke elektryczną tylnych lamp

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pytanie o rozmieszczenie żarówek i wiązke elektryczną tylnych lamp

Witam wszystkich,
    Mam mały problem z oświetleniem tylnym w samochodzie (civic vi, 99r, 3d hb), mianowicie przestało mi świecić tylne światło pozycyjne (lewe). W bagażniku chciałem obadać sytuację i wyciągnąłem tą białą oprawkę - wisi na zdjęciu (link do zdjęcia https://i59.tinypic.com/so8xo4.jpg), która okazała się zgnita i zapieczona razem z żarówką - pacjenta nie udało się uratować. Wyrwałem szklaną część, wyszła z dwoma drucikami, a cały maras został w środku oprawki - i teraz pytania:
    1) to jest światło pozycyjne czy przeciwmgłowe?
    2) czy przy wiązce było coś robione, bo widać na zdjęciu, że jedna kostka jest niepodpięta? od czego ona jest?
    Natomiast w prawej lampie nie mam takiej oprawki - zamiast niej chyba zaślepka - jak na zdjęciu (https://goo.gl/cgAhYM)
    3) jeżeli to było światło przeciwmgłowe to mogę normalnie wymienić żarówkę w pozycyjnym i jeździć z taką zmasakrowaną oprawką, czy może powstać zwarcie?
    Pytania wynikają z tego, że przyznam szczerze, nie załączałem świateł w samochodzie, żeby sprawdzić co i jak w obawie przed zwarciem
    I ostatnie pytania dotyczą samej wiązki:
    1) czy wiązkę można zaadoptować z tej samej generacji, ale przedlifta lub prawej lampy tego samego modelu samochodu, ale 5D? czy musi być koniecznie ten sam model?
    2) jest opcja dostania nówki sztuki, czy zostają używki?
    Z góry dzięki za pomoc
    Pozdrawiam
    Last edited by karol__w; 15-12-2014, 18:44.

Fotki zgodnie z Regulaminem załączamy z pozycji forum.
    Z powyższej sytuacji wynika (co widać również we linku foto) że masz (miałeś) wodę w lampie. Zatem pierwsza robota to zlikwidować przyczynę dostawania się wody do lampy. Na forum jest kilka tematów przeciekających lamp i sposobów naprawy, skorzystaj z wyszukiwarki i znajdziesz odpowiednie tematy.
    To co zgniło to światło przeciwmgłowe.
    Możesz bawić się śrubokrętem i próbować to wydłubać i spróbować reanimować, wyczyścić wkręcić żarówkę i sprawdzić czy zaświeci, zwarcia nie zrobisz.
    Jeśli oprawka w środku będzie miał pognite ścieżki i wszystko się posypało to kup na allegro tylko oprawkę lub całą tylną wiązkę, ale od 3D, bo mogą być jakieś różnice w splocie da różnych modeli może być nieco inaczej.
    Sama oprawka czy to z 5D 3D czy inna nie jestem pewny ... czy spasuje, na 90% będzie pasować.
    Jeśli nie znajdziesz całej wiązki to wystarczy oprawka np. obcięta ..2 kabelki przylutujesz sobie sam. Nie ma co wchodzić w koszty dobra używka jest jak nówka.
    Oczywiście szkoda całej roboty dopóki nie uszczelnisz lampy by do niej nie leciała woda!!
    Last edited by rambo7; 16-12-2014, 08:36.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
    X