Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

instalacja podgrzewanych lusterek

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• instalacja podgrzewanych lusterek

witam
    mam pytanko jak moge sprawdzić czy mam wyprowadzoną instalację w drzwiach do podgrzewanych lusterek w civic kombi 98'??
    podobno w wiekszosci samochodów taka instalacja jest już wyprowadzona tylko nie wiem jak to sprawdzic

wyjąć zaślepkę lusterka od wewnątrz - wypiąć kostkę i sprawdzić ile jest niewykorzystanych pinów. Wziąć probówkę 12v ... załączyć przyciskiem podgrzewanie lusterek po kolei sprawdzić na którym pinie pojawia sie 12V w momencie Załączania/Wyłączania przyciskiem podgrzewania lusterek. Oczywiście krokodylek probówki podpisany do jakiejkolwiek śruby niemalowanej tak by trzymał sie dobrze masy samochodu.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

ok, tylko że ja mam manualne lusterka więc rozumiem że z instalacji nicii???

Comment

niekoniecznie, po prostu operacja będzie bardziej rozbudowana.
        Robisz tak:
        - ciągniesz (lutując) kable od bezpiecznika (nie od przycisku) ogrzewania tylnej szyby - wystarczy 1 przewód 12V tek który zwiera obwód.
        - ciągniesz go do drzwi Lewych i Prawych - w tym celu musisz (inaczej sie nie da) zdjąć drzwi - rozpiąć osłonę gumową i złączkę w drzwiach. (to trzeba zrobić w 2 osoby drzwi są ciężkie!!_)
        - precyzyjnie (wiertło Fi 5-6) przewiercić złączkę (część męską i żeńską) precyzyjnie by nie uszkodzić żądnych pinów sąsiadujących i w osi tak by po złączeniu jej był otwór na przelot i przeciągnąć kabel do drzwi.
        - po przeciągnięciu kabla do lewych / prawych przewód podłączasz do 1 Pinu Maty grzewczej lusterka (matę wcześniej mocujesz w lusterku).
        - drugi przewód masowy z maty do karoserii.
        - składasz wszystko z powrotem do kupy.

Działanie: po przyciśnięciu przycisku ogrzewania tylnej szyby grzeją również lusterka.

Inny sposób jest taki że niektórzy nie podłączają żyły zasilającej pod bezpiecznik tylnej szyby a podłączają bezpośrednio (poprzez dodatkowy bezpiecznik!!!) od razu do jakiegoś kabla +12V tzw. po stacyjce. Wtedy po przekręceniu kluczyka zawsze masz podgrzewane lusterka non stop.
        W lato wystarczy wypiąć bezpiecznik, na zimę założyć.
        Last edited by rambo7; 28-10-2014, 08:23.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
        X