Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagły brak prądu i gaśnięcie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nagły brak prądu i gaśnięcie

Witajcie

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem?

Ostatnio jadąc autostradą ok 130-140km/h nagle wskazówki prędkościomierza i obrotomierza spadły do zera (w tym momencie zapalała się kontrolka SRS) po czym wszystko wracało do normy i tak parę razy na kilka sekund.

Dziś rano niestety powtórzyła się sytuacja przy ok 70km/h z tą różnicą, że samochód przestał w tym momencie reagować na dodanie gazu po czym stanął i zgasł, później nie mogłem go odpalić przez jakieś 7 min - za każdym razem po odpaleniu pochodził przez jakieś 4 sekundy po czym gasł.

Dodam, że w obu przypadkach np. gasło radio, dmuchawa przestawała działać, wycieraczki stawały w miejscu.
    Pacjent Hania VI 5d 1.4 iS
    Ktoś może się orientuje o co kaman ?

Pozdrawiam
    Last edited by Joka_26; 26-04-2014, 09:56.

Sprawdź kabel masowy od aku do nadwozia.

Comment

Masa wyglada ze jest ok. Z dodatkowych obserwacji jak na razie zauwazylem, ze tak sie dzialo po postoju i jezdzie w deszczu (odnosnie gasniecia poczas jazdy). Pozniej jak przestalo padac to jak juz zapalil to jechal, jednak zanim zapalil to 3 razy gasl po odpaleniu i dopiero za 4 razem odpalal normalnie - co dziwne do teraz lapie wlasnie za 4 razem... <bezradny>

Mały edit:

1. Od jakiegoś czasu odpalał na zasadzie raz zastartowac (nie zapalił) i za drugim razem już cacy.

2. Po bezdeszczowej, dzisiejszej nocy odpalił za 3 razem i podczas jazdy (ok 12km) żadnych ;problemów.

3. W momencie zapalania w "w serii gsnącej" było słychać klikanie jakichś przekaźników zarówno startując jak i w momencie kiedy gasł. Przy starcie właściwym nie było tego słychć<?> <cry>
      Last edited by Joka_26; 27-04-2014, 07:13.

Comment

Cześć.
        Sprawdź może jeszcze jak zachowuje się napięcie na aku po postoju, podczas rozruchu i już po odpaleniu. Może problem tkwi w połączeniu alternator-rozrusznik-aku.
        Generalnie Twój opis zdecydowanie wskazuje na sprawy "okołoprądowe" i w tym bym upatrywał problemu do rozwiązania. Zrób też samodiagnostykę, bo jest możliwość usterki w obrębie aparatu zapłonowego.
        Last edited by syriuszteam; 29-09-2014, 19:42.

Comment

Ja mam od jakiegoś czasu objaw podobny i zlokalizowałem następujący problem :
          Kiedy podczas rozruchu zbyt gwałtownie puściłem kluczyk, to tak jak by przelatywał za daleko i rozłączał zapłon, niekiedy trzymał ale jak u Ciebie rozłączył niespodziewanie (oczywiście w najmniej odpowiednim momencie) .
          Od kiedy odkładam go delikatnie problem się nie powtarza.
          Sprawdź może to taki sam problemik.

Comment

Jakis czas temu u mnie podczas hamowania lub mrugania dlugimi opadaly wskazowki i byla to wina alternatora. Sprawdz napiecie na aku podczas postoju byc moze nie laduje alternator

Comment

złożenie się wskazówek prędkościomierza i obrotomierza i jednoczesne generowanie kontrolki SRS - oznaczają że nie ma zasilania, poduchy są nieaktywne.
              Jeśli to się dzieje wyłącznie na rozgrzanym silniku nie można wykluczyć również czujnika położenia wału korbowego - jeśli takowy w tym modelu występuje (niektóre VI taki czujnik posiadają).

Zamieszczone przez Joka_26 Zobacz posta
              Dodam, że w obu przypadkach np. gasło radio, dmuchawa przestawała działać, wycieraczki stawały w miejscu.
              a rozrusznik kręci tak ?
              Last edited by rambo7; 01-10-2014, 12:14.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                złożenie się wskazówek prędkościomierza i obrotomierza i jednoczesne generowanie kontrolki SRS - oznaczają że nie ma zasilania, poduchy są nieaktywne.
                Jeśli to się dzieje wyłącznie na rozgrzanym silniku nie można wykluczyć również czujnika położenia wału korbowego - jeśli takowy w tym modelu występuje (niektóre VI taki czujnik posiadają).

a rozrusznik kręci tak ?
                Trochę suchar odkopany, ale problem jest w sumie do dziś. Jakis czas temu przez przypadek przy rozebranej obudowie kolumny kierowniczej poruszyłem 2 kabelkami via-a-vis stacyjki (pod manetką światła/kierunki), wtedy gdy zgasłi nie chciał zapalić, a był kluczyk przekręcony i zapaliły się wtedy kontrolki na desce, włączyło radio i dmuchawa. Powtórzyłem parokrotnie i zasada działania taka sama. ścisnąłem te 2 kabelki trytytką i wszystko banglało...do czasu. Obecnie od czasu zdarzają mu się podobne objawy czasem tylko spadają wskazówki i świecą kontrolki, ale silnik pracuje i reaguje na gaz/hamulec. Czasem jednak zgaśnie i wtedy zostaje stoczyć się na prawy pas, awaryjki i "merdanie" kluczykiem w stacyjce, czasem skutkuje niemal od razu czasem po 5-10 min. Jakieś wskazówki ?

Comment

... ... sto lat Cię nie było i tu nagle takie wejście ...
                  Z opisu wynika że już znalazłeś przyczynę!? Czemu się tam raz a porządnie nie dobierzesz do tej stacyjki i okablowania z wtyczkami? Wszystko wskazuje na to że nie ma kontaktu na pinach którejś z wtyczek.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

012-288_foto_probnik_napiecia.jpg
                    7 zł + wycieczka do sklepu i będziesz posiadaczem

Stacyjka ma na wierzchu luty,przy położeniu klucza w pozycji do jazdy,tylko na przewodzie rozrusznika ma być zero,a wszystkie pozoctałe mają być pod prądem. Od tego zacznij. Nie zaszkodzi też wetknąć igłę tu i ówdzie,poruszać odrutowaniem patrząc co się dzieje.

Comment

Droga organoleptyczna doszliśmy do wniosku, że problem leży prawdopodobnie w białym ustrojstwie o oznaczeniu Valeo 6278. Pytanie czy da się jakoś to rozebrać i na rezerwować czy jednak trzeba tego gdzieś szukać?

Wysłane z mojego Galaxy S5 za pomocą tapatalk

Comment

Fota,bo valeo to firma,a nie moduł. Raczej mało prawdopodobne żeby to był powód,bo żaden ich wynalazek nie ma wpływu na zasilanie.
                        Chyba że to alarm z odcięciem założonym na nieprawidłowy obwód,ale wtedy wystarczy ponowne zmostkowanie rozciętego połączenia.
                        Czy jakiś przewód od stacyjki jest przecięty?
                        Last edited by m26; 01-12-2016, 22:28.

Comment

https://shop.euroimpex.lt/en/dalis/3...gnition-switch takie ustrojstwo

Comment

a coś więcej o tych badaniach? jak to badaliście? https://allegro.pl/kostka-stacyjki-h...395440927.html
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

Przy przekreconym kluczyku (w momencie gdzie nie swiecily zadne kontrolki - a powinny) rozebralismy obidowe kolumny kierowniczej. Szukalem od strony stacyjki i odruchowo oparlem sie o jakies kabelki z druiej strony - zaswiecily sie kontrolki, po jej cofnieciu zgasly, wiec zaczalem sprawdzac kazdy kabelek po kolei i wyszlo ze to ta kostka - po jej wymianie przeszlo

Comment

Working...
                              X