Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nie działa centralny z pilota alarm C800 AHJ Firmy CEL

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nie działa centralny z pilota alarm C800 AHJ Firmy CEL

Witam,

Wszystko pięknie działało, aż po roku użytkowania padł mi centralny z pilota w moim Civic 3D 1.4 Vi 97r.
    Oczywiście sam centralny z kluczyka działa, problem leży tylko w pilocie. Od razu napomnę, że nie jest to kwestia pilotów (na zapasowym też nie działa + sprawdzałem u elektryka czy w obecnym jest sygnał).
    Na samym alarmie mi nie zależy, bo i tak syrenę mu pod maską wyłączyłem kluczykiem.
    Alarm firmy CEL model C800 AHJ tyle wyczytałem z instrukcji obsługi jaką mi zostawił poprzedni właściciel, który oczywiście nie miał podobnego problemu.
    Pilot jednoprzyciskowy TX-9
    Domyślam się że pewno problem tkwi w samej instalacji w drzwiach (siłownik może), ale nie zaszkodzi spytać czy może ktoś konkretnie miał już problem w swojej Hondzie z tą firmą no i oczywiście czy można to zrobić samemu czy od razu bulimy, a jeśli można samemu to w trzech słowach czy ciężko będzie się dobrać do tego wszystkiego w drzwiach.
    Za wszelką pomoc serdecznie podziękuje

anybody?
    Last edited by rambo7; 28-08-2013, 13:46. Powód: edit

ciężka sprawa, podałeś konkretny model, ale to nie takie proste, trzeba by się zagłębić w szczegóły, a tak naprawdę fizycznie pogrzebać. Chyba by się trzeba zwrócić do instalatora, każdy z zakładających ma "swoje patenty" przy instalacji - rożnie to wygląda często mimo że urządzenia często sa prawie jednolite w działaniu.

Bulić nie trzeba, ale trzeba mieć minimalne pojęcie o prądzie i o rozwiązaniach w sterowaniu tzw "masą" (bo takowe jest w Twojej H) ...kumasz trochę te sprawy?
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Noo w tych sprawach to dużego doświadczenia nie mam, ale jestem samoukiem, chyba minimalne pojęcie mam Ale w sumie niezły pomysł z tym kontaktem do instalatora nie zaszkodzi na pewno, a jak bedzie lipa no to cóż, zdejmiemy boczek i zobaczymy jak to wygląda, najwyżej przedstawię foto relacje i ktoś coś może rozkmini

Comment

Siemka. Ja w drugiej hondzie też mam centralny zamek dokładany lecz nie wiem jakiej firmy. Jakiś czas temu też nie mogłem otworzyć z pilota a z kluczyka otwierało się. Podjechałem do kabelkologa i okazało się że skończył się się siłownik w drzwiach kierowcy a on podobno steruje pozostałymi siłownikami w drzwiach. Wymienił i jak ręką odjął

Comment

Zamieszczone przez Sierzpa Zobacz posta
          Wszystko pięknie działało, aż po roku użytkowania padł mi centralny z pilota w moim Civic 3D 1.4 Vi 97r.
          Oczywiście sam centralny z kluczyka działa, problem leży tylko w pilocie. Od razu napomnę, że nie jest to kwestia pilotów (na zapasowym też nie działa + sprawdzałem u elektryka czy w obecnym jest sygnał).
          Na samym alarmie mi nie zależy, bo i tak syrenę mu pod maską wyłączyłem kluczykiem.
          Domyślam się że pewno problem tkwi w samej instalacji w drzwiach (siłownik może), )
          Więc,
          jeśli C-Zamek jako urządzenie ma około 10 lat - to zdarza się często żę po prostu jego czas się skończył - takie były wtedy materiały i elektronika że wytrzymuje 10 lat (około 7-12) i się kończy - jeśli tak jest u Ciebie - to porostu The End Centralki - jest bliski.
          dalej,
          wykluczyłeś piloty i wiemy że z kluczyka działa - świadczy to o tym że siłowniki działają OK. Rozumiem że: Kluczem otwierasz od str kierowcy - to pasażera zamek sie otwiera oraz odwrotnie - otwierasz Kluczem od str. pasażera to Kierowcy sie - otwiera?! - jeśli tak to siłowniki są OK - boczków nie musisz rozbierać!
          Tym samym masz 50% roboty zrobionej - w przypadku wymiany Centralki .
          dalej,
          nie zależy Ci na Syrenie - bo i tak wyłączona, ok, i słusznie.
          czyli,
          moim zdaniem problem Tkwi w działaniu Centralki alarmu.

Nie musisz jechać do instalatora, bo widzę masz odwagę sam tam pogrzebać, da Ci to pojęcie o Systemie i dużą satysfakcję jak to sam ogarniesz .
          Sprawa wygląda tak:
          potrzebujesz na początek niezbędnik w postaci Probówki - typowej samochodowej 12V. i lecimy...
          1. musisz odnaleźć Centralkę - tę skrzyneczkę do której wchodzi szeroka kostka z mnóstwem kabli (około 8-10).
          2. probówką (jeden koniec gdzieś do masy, np do śruby karoserii) - drugi do: po kolei sprawdzić w kostce - co się pojawia (12v) kiedy zamykasz i otwierasz. - tym sposobem namierzysz:
          - 2 przewody od kierunkowskazów - po prostu probówka będzie mrugać w rytm pracy kierunków (opisujesz wszystkie rzeczy które odnajdziesz)
          - 2 przewody które spowodują szarpnięcie siłownika (Na zamknij . Na otwórz)
          - przewód stały 12V
          - przewód masa.
          - przewód tzw 12V po stacyjce.
          - Możliwe że będą 2 przewody instalacji fabrycznej rozpięte (jesli to jest alarm!) które odpowiadały za odcięcie 12V na (pompe paliwa lub rozrusznik - zalezy co instalator wybrał do odcięcia) te fabryczny kabelek będzie musiał być ze sobą połączony - które po zwarciu podadzą tak jak fabryka zrobiła (bez alarmu) podadzą prąd na pompę lub rozrusznik (tu nie wiem co, najczęściej, jedno lub drugie)).
          - 2 przewody z siłowników (dochodzą do Centralki) je do masy - by zamknąć obwody siłowników.

Jeśli wiedziałbyś - gdzie to wszystko się znajduje to kupując Nowy Sterownik z nowymi Pilotami - jesteś w stanie (wg instrukcji Sterownika) podpiąć się w układy które już masz znalezione. Oczywiście odpadnie syrenka.
          Zostanie tylko do podpięcia kilka kabli (wtyczka nowa w nowym Sterowniku za pewne będzie inna wiec wszystkie kable z Nowej muszą być przelutowane odpowiednio!) i wtedy masz Nową Centralką - Nowe piloty (system jest bez alarmu, ale mrugają kierunki, zamykają sie zamki, ale nic nie wyje).
          Bardzo wygodne i będzie działać długo.
          np. takie coś ostatnio montowałem, chodzi doskonale: https://allegro.pl/uniwersalny-stero...472206784.html
          Last edited by rambo7; 27-08-2013, 09:53.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
            Więc,
            jeśli C-Zamek jako urządzenie ma około 10 lat - to zdarza się często żę po prostu jego czas się skończył - takie były wtedy materiały i elektronika że wytrzymuje 10 lat (około 7-12) i się kończy - jeśli tak jest u Ciebie - to porostu The End Centralki - jest bliski.
            dalej,
            wykluczyłeś piloty i wiemy że z kluczyka działa - świadczy to o tym że siłowniki działają OK. Rozumiem że: Kluczem otwierasz od str kierowcy - to pasażera zamek sie otwiera oraz odwrotnie - otwierasz Kluczem od str. pasażera to Kierowcy sie - otwiera?! - jeśli tak to siłowniki są OK - boczków nie musisz rozbierać!
            Tym samym masz 50% roboty zrobionej - w przypadku wymiany Centralki .
            [/url]
            Hmm no niestety, ale od strony kierowcy otwieram kluczem wszystko, natomiast od strony pasażera otwierają się tylko właśnie te drzwi

Probówka już w pogotowiu czeka, zacznę od znalezienia tej centralki

@Hamann90

Z ciekawości, ile Cię kosztowała taka wymiana?

W sumie to inaczej, skoro nie otwiera mi od pasażera również zamka kierowcy to znaczy, że jednak siłownik i bawimy się w boczki, czy istnieje możliwość że po prostu tak została założona centralka? niestety nie pamiętam czy wcześniej od pasażera otwierał również i kierowcy, aczkolwiek jestem w stanie się tego dowiedzieć od poprzedniego właściciela, mam z nim kontakt

Comment

aaaaa no to ok, poczekaj, zakładałem (Twoją sugestią) że jednak zamki działają zawsze i w każdej konfiguracji na zamknij / otwórz, czyli podchodziłeś z tej czy z tej strony, czyli tak nie jest, bo ze str. pasażera siłownik Kierowcy - nie daje oznak życia.
              Zatem jednak przypuszczam że w drzwiach Kierowcy masz Siłownik Master. W drzwiach pasażera masz Siłownik Slawe.
              Czyli możliwe jest że Ty wymuszając zamknięcie kluczykiem od strony kierowcy idzie impuls na siłownik Slave i wtedy wsio działa, bo go fizycznie popychasz kluczem.
              Natomiast jeśli jednak siłownik (jego sterowanie) bo Master ma 5 kabli / 2 kable polaryzacji a 3 sterowania to możliwe że się popsuł i w tym momencie kiedy nei ma sterowania to mimo że piloty są dobre Siłownik Master nie zadziała. Napisałem sie za dużo, więc chyba masz rację.
              W tym momencie zaczął bym od wymiany (podmiany) siłownika Master 5 kabelkowego.
              Po jego wymianie - wystarczy że:
              - rozbierzesz boczek
              - odczepisz 5 kabli i zapniesz do Nowego Mastera.
              - działając pilotem po tej podmianie - jeśli wszystko szarpnie na Zamknij / Otwórz no to jasne - siłownik do wymiany.
              tak wygląda: https://www.civicforum.pl/showthread...ny-typu-master Wymiana mnie nie kosztuje sam to potrafię zrobić , praktycznie w każdym aucie Hondy czy Toyoty - najczęściej takimi się bawiłem.
              Last edited by rambo7; 27-08-2013, 10:49.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

No dobra, czyli idziemy drogą zakupienia Mastera (ciekawe czy dostane go w jakimś elektrycznym czy raczej allegro - mam wolne więc wolałbym szybszą wersje bez czekania na zamówienie^^) i wtedy rozbieramy boczek kierowcy, podmieniamy na nowy, łączymy kable które były w starym wpięte i jak zadziała to po problemie? przepraszam że tak łopatologicznie, ale czasami potrzebuje mieć jasność , jak kolor włosów u blondynki

Comment

tu trzeba pisać łopatologicznie to bardzo ułatwia komunikację - tak powinno być .
                  Dokładnie zrób jak piszesz. Taki siłownik kupisz w każdym sklepie typu Multielektronik, są takie sklepiki 100 000 duperelek elektrycznych i elektronicznych, wszystko w tych sklepach mają takie siłowniki też. Tak jak mówisz masz to od ręki i taniej niż na aledrogo, bo i na alledrogo taki kosztuje 10zł + przesyłka. a w sklepie nawet za 7zł kupisz i bez przesyłki i od ręki. no ok, Master 5 kabli będzie kosztował około 10zł nawet w sklepie.
                  Last edited by rambo7; 27-08-2013, 11:25.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

No więc, zakupiłem siłownik 5 kablowy, po zdjęciu boczków, stary siłownik owszem był 5 kablowy, ale tylko 2 kable miały łączenie (nieb i ziel), zainstalowałem nowy siłownik, skręciłem nowe kable z instalacją idącą dalej i dupa, nic się nie dzieje

także tylko 2 kable tak czy siak były w instalacji, czy co, jednak centralka?

Jeszcze zauważyłem, że stary siłownik miał 1 kabel innego koloru (żółty) aniżeli ten nowy (tu mam czarny), no ale podłączyłem tak jak było wcześniej, istnieje szansa, żeby próbować inne kable łączyć?
                    Last edited by rambo7; 28-08-2013, 13:45. Powód: edit

Comment

@Hamann90
                      Z ciekawości, ile Cię kosztowała taka wymiana?
                      50zł w cenie miałem nowy siłownik

Comment

Dobra, bo teraz szukam samej centralki, gdzieś pod kierownicą może być? bo wcześniej myślałem że od strony pasażera, ale to był komputer

sprawdziłem też stary siłownik na krótko - działał -_-

ps2
                        Gdzie ta centralka? Oo
                        Last edited by Sierzpa; 27-08-2013, 19:41.

Comment

zakupiłem siłownik 5 kablowy, po zdjęciu boczków, stary siłownik owszem był 5 kablowy, ale tylko 2 kable miały łączenie (nieb i ziel), zainstalowałem nowy siłownik, skręciłem nowe kable z instalacją idącą dalej i dupa, nic się nie dzieje

także tylko 2 kable tak czy siak były w instalacji, czy co, jednak centralka?

Jeszcze zauważyłem, że stary siłownik miał 1 kabel innego koloru (żółty) aniżeli ten nowy (tu mam czarny), no ale podłączyłem tak jak było wcześniej, istnieje szansa, żeby próbować inne kable łączyć?
                          - czyli ktoś poszedł na łatwiznę, zmontował Ustawienia jak 2 x Slawe. Normalnie powinno być: Master po str. Kierowcy / Slave po stronie pasażera.
                          - z siłownika wykorzystujesz zatem 2 kable (niebieski i zielony) pozostałe ( czarny/biały/brązowy - to do sterownika - ale ich nie podpinaj pod 12V! - pozostaw niewykorzystane - zaizoluj. )
                          - trzeba by sprawdzić stary siłownik podpinając go pod klemy aku. (wszystko jedno jaka polaryzacja byle tylko Niebieski i Zielony!) - powinien szarpać - czy tak się dzieje? w starym??
                          - jak nie szarpie - to uszkodzony siłownik jak szarpie - to uszkodzona centrlaka.
                          tzn dokładnie: to prawdopodobnie jeden z przekaźników Centralki (na płytce elektronicznej układu) nie "klei" i sie zużył, można i to wymienić - rozbierając Centralkę i elektronik musiał by sprawdzić który to "nie klei" / nie zwiera i go wymienił - wlutował nowy przekaźnik.

centralka będzie gdzieś pod kierownicą, bardziej przy lewym boku. Pierwsze co to przy lewej stopie wymontuj pokrywy i potem idź do góry - jak ktoś by Ci zamykał otwierał drzwi a Ty wsadził ucho będzie słychać klikanie - tam szukaj - centralka będzie wydawać odgłosy klikania.
                          Last edited by rambo7; 28-08-2013, 14:00.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Stary siłownik sprawdziłem na "krótko" i szarpał, w sensie działał, jeżeli chodzi o centralke to aż się boje szukać ponieważ, już wyczytałem tyle wersji gdzie ją mogę znaleźć że HEJ! m.in pod komputerem z prawej strony od pasażera (sprawdziłem nie ma), w drzwiach pasażera (nie chce mi się rozmontowywać), za radiem (ale to niby w 5D), w tunelu centralnym no i teraz pod kierownicą, może jeszcze sprawdzę to faktycznie

Comment

ktoś niech Ci pomoże. Ty siedzisz w aucie (głowa pod kierownice) - 2-ga osoba niech kluczem - otwiera / zamyka - Centralka musi wydać polecenie poprzez przekaźniki - wiec to słychać.
                              najczęściej Centralki (dokładane, a taką właśnie masz) chowano pod kolumnę kierownicy - tam jest najwygodniejsze miejsce do odnalezienia niezbędnych przyłączy: kierunków, zasilania, obwodów pompy i rozrusznika itd. nikt centrali do drzwi nie wsadzi ani w za schowek pasażera, ani za radio (ja sie nie spotkałem) - chyba że masochista instalator. .

Dobra, to jeszcze inaczej,
                              ... masz migającą diodę? ..no to lecisz po jej kabelku - ten kabelek leci do Centralki na 100%.
                              ... masz Nadajnik / odbiornik (takie 2 pluskwy w rogach przedniej szyby? ) ...lecisz po ich kabelkach - one leca do centralki na 100%.
                              ... masz syrene, jej kabel leci na 100% do centralki..

(po drodze możesz znaleźć czujnik uderzeniowy alarmu - też leci do Centralki - ale to nie centralka! taki czujnik będzie mały. Centralka będzie wielkości pudełka papierosów.)

wybierz sobie i lecisz ...palcem po kabelku (prujesz po kolei co trzeba by se ułatwić) i na 100% trafisz na centralkę, nie ma że niE!

(z podpowiedzi ... najkrócej to kabelek od diody, te nie mają nigdy więcej jak 0,5m).
                              Last edited by rambo7; 28-08-2013, 14:42.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                              X