Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy VI gen 5d z 2000 r z silnikiem D14Z4 ma OBDII?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czy VI gen 5d z 2000 r z silnikiem D14Z4 ma OBDII?

Witam,
    obiło mi się gdzieś o oczy, że Civic z silnikiem D14Z4 (montowanym pod koniec produkcji) miał OBDII? Prawdaż to czy nie?

Złącze ma, ale sczytać można tylko błędy serwisowe odpowiednim hondowskim sprzętem, jeśli chciałbyś się pobawić w odczyt danych takich jak prędkość obrotowa itp. to już się nie da. Jest takie pseudo OBD2. Kiedyś się tym mocniej zainteresowałem no i kicha
    Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
    Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

Ma, z prawej strony konsoli środkowej szukaj jakby co obok nawiewu na nogi pasażera.
      http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20434 <----- Moja była srebrna strzała

Comment

okej, będę szukał a czy nada się to do strojenia LPG (tak jak w innych autach z OBDII) czy z tym będzie lipa?
        Zamieszczone przez Domanoid Zobacz posta
        Złącze ma, ale sczytać można tylko błędy serwisowe odpowiednim hondowskim sprzętem, jeśli chciałbyś się pobawić w odczyt danych takich jak prędkość obrotowa itp. to już się nie da. Jest takie pseudo OBD2. Kiedyś się tym mocniej zainteresowałem no i kicha

Comment

Ale sterownik LPG ma swoj oddzielny interfejs. Masz sekwencyjna instalacje?
          The 1st. - EJ9
          The 2nd. - ES7
          The 3rd. - FD7
          The 4th. - CU2
          ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

Wiem wiem, troszkę się na tym znam tylko lepiej (i prawdopodobnie dokładniej) stroi się auta z LPG i sekwencją po OBD niż po interfejsie ze sterownika LPG bo tam są widoczne korekty ECU na benzynie i inne działania ECU lecz jak zakładałem gaz to nie znaleźli u mnie OBDII (bo pewnie słabo szukali skoro jest xD) i stroili normalnie podłączając się do Staga i wio w trasę co nie znaczy, że strojenie po sterowniku LPG jest gorsze, raczej łatwiej jest to zrobić dokładnie po OBD...

Lecz skoro Domanoid pisał, że da się sczytywać tylko hondowskim sprzętem to raczej lipa ze strojeniem po ODB :/

I mam sekwencję
            Last edited by qzyck; 16-11-2012, 21:18. Powód: potrzeba edycji posta ;)

Comment

tzn. tak, sczytać dane z OBDII da się każdym kompatybilnym sprzętem, natomiast ustawianie - strojenie po sterowniku to owszem raczej nie da się do tego trzeba mieć interfejs hondowski taki jaki ma aso Honda-Data-System czyli HDS.
              Jeśli mechanikowi (gazownikowi LPG) w jakiś sposób pomoże informacja sczytana z danych OBDII to ok, można podłączyć i na żywo sprawdzać parametry silnika (odczyt na wykresach), natomiast po przez OBDII nie wiedzie do ECM/ECU by żonglować ustawieniami.

Zgodne z systemami OBDII powinny być wszystkie samochody świata wyprodukowane po 1996 roku. W praktyce rożnie to jest w różnych markach.
              W przypadku H Civic, pod koniec produkcji VI gena juz były złącza standard ISO - OBDII.
              W H Civic VII gen już w każdej, aż do dzisiejszych generacji.
              Last edited by rambo7; 24-01-2013, 11:34.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

OBD się oszukałem, nie znalazłem. Przy okazji sprawdzania błędów silnika (świecił się check) patrzę i co widzę...? no gniazdo rzecz jasna xD

z tego co się orientuję, potrzeba podłączenia się pod OBD wynika z możliwości podglądu korekt ECU pojazdu podczas pracy na benzynie i porównaniu ich z korektami podczas pracy na LPG, więc z wypowiedzi Kolegi rambo7 wynika, iż taka możliwość istnieje, co mnie bardzo cieszy

Comment

istnieje, oczywiście tu przedstawiono urządzenia które się do tego nadają: https://www.civicforum.pl/showthread...vic-(i-innymi)
                  z bieżącymi danymi w postaci graficznej (wykresy) i cyfrowym - pomiary w cyferkach, Polecam:
                  Launch Creader V lub AUTEL MaxiScan MS-509 : https://www.civicforum.pl/showthread...y-warto-kupić
                  Dostępne np na allegro .
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

dzięki wielkie na razie nie jestem az tak zaawansowany (i/albo nie jestem w takiej potrzebie), zeby kupować skaner, alle kto wie, czy kiedyś mi się nie przyda...

Comment

Working...
                    X