Witam wszystkich. Chce zmienić głośniki z seryjnych w moim civicu i teraz mam problem z doborem rozmiaru. Chce kupic 165 tylko nie wiem jakiej firmy. Koszt to do 300 zl z allegro. Liczę na wasza pomoc. Moze sa dobre? https://allegro.pl/glosniki-hertz-ds...715641710.html obecnie pod samym radiem beda grały ale piecyk bedzie kupiony
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wymiana głośników w przednich drzwiach.
Collapse
X
-
Legend,
Idziesz na latwizne. Temat walkowany juz dosc solidnie. Z tego co ja poczytalem to jak chcesz bez wzmacniacza zeby jakos gralo to wiele ludzi poleca to:
https://allegro.pl/helix-blue-62c-wy...716698747.html
Natomiast jak planujesz wzmaka to Hertze beda dobrym rozwiazaniem. Jest jeszcze opcja nieco drozsza:
https://allegro.pl/glosniki-kicker-k...735196087.html
Kickery testowane przez Lorda_Nikkona (co prawda z tylu w rozmiarze 6x9) mozesz go popytac o opinie.The 1st. - EJ9
The 2nd. - ES7
The 3rd. - FD7
The 4th. - CU2
------------------------------------------------------------------
-
Wiesz co ja mialem swego czasu hertze pod samym radiem (Pioneer) i jak dla mnie wystarczalo (nie jestem jakims mega audiofilem) zwlaszcza ze byly to glosniki 10cm w desce rozdzielczej. Zalezy co dla kogo znaczy 'znosnie'. jak dla mnie to bylo znosnie.
Ale zobacz jeszcze opinie Karla z tego tematu:
https://www.civicforum.pl/showthread...5%9Bniki-Hertz
Jesli planujesz wzmacniacz to dla mnie bez sensu teraz kupowac cos na chwile. Lepiej kupic juz docelowe glosniki a jak przez jakis czas beda grac slabiej to tez chyba nic strasznego sie nie bedzie dzialoA opinie Karla biore w ciemno. Jesli jestes w stanie dorzucic kaski to moze warto by w te Kickery zainwestowac.
Jak mowie nie mialem z nimi do czynienia ale jest osoba Lord_Nikkon, ktora moze Ci wiele powiedziec.Last edited by Crisownik; 25-10-2012, 10:19.The 1st. - EJ9
The 2nd. - ES7
The 3rd. - FD7
The 4th. - CU2
Comment
-
No jest problem bo kasy nie mam za wiele i dlatego do 300 zl chciałem. Moze 350 max. Tylko co wybrać? PowerBas? Cos by sie tej kupiło... Jestem w tej sprawie zielony ale chce kupic dobry zestaw odseparowany w przedziale do 350 max. Wzmaka bede kupować
Last edited by Crisownik; 25-10-2012, 11:41.
Comment
-
Za siebie moge powiedziec, ze jak bym miale powiedzmy 300PLN to bym sie zastanowil nad 3ma opcjami:
1. https://allegro.pl/ground-zero-gztc1...700031714.html
2. Helixy z linku w drugim poscie
3. Postarac sie dociulac troszke kwitu i kupic Kickery z linku w drugim poscie - Jak dobrze sie poszuka to mozna za 350PLN znalezc albo gdzies kupic uzywki nieco taniej.
Jeszcze raz pisze ze tojest tylko i wylacznie moje zdanie.The 1st. - EJ9
The 2nd. - ES7
The 3rd. - FD7
The 4th. - CU2
Comment
-
Dystanse to do wszystkich trzeba, oprócz jakichś fabrycznych gdzie głębokość montażowa jest bardzo mała.The 1st. - EJ9
The 2nd. - ES7
The 3rd. - FD7
The 4th. - CU2
Comment
-
Dzieki wielkie za odpowiedź:-D po wypłacie dziesiątego kupię te gruod zero. Beda troche grały pod samym radiem wiec szału nie bedzie. Bede musial miesiąc czekać na kolejna wypłatę by dobry wzmacniacz kupic i moze też bys cos polecił? tego chce dołożyć suba w bagażnik też bym potrzebował porady co wybrać:-D
Comment
-
Siemka.
Dawno mnie na forum nie było... Więc przypadkiem wpadłem i trafiłem na ten temat.
Myślę, że mogę ci coś podpowiedzieć. Jeśli masz zamiar kupić najpierw głośniki, podłączyć pod radio, a później kupić wzmacniacz i dalej kombinować... to zabierasz się od dupy strony.
U mnie siedziało dużo różnych głośników i wzmacniaczy, tak samo radyjek. Wszystko od "najtańszych" po te z najwyższej półki (radio np. HX-D2, Alpine F1, wzmacniacze wszystkich firm i to najróżniejsze modele, kończąc na najróżniejszych głośnikach). Do czego zmierzam. Nie można tak sobie wybrać głośników polecanych na forum. Każdy głośnik inaczej zagra dla twojego ucha. Ważne, żeby Ci się podobało a nie wszystkim.
U siebie mam poczciwe Hertz HSK trójdrożne (niskotonowy w drzwiach, średniotonowy oraz wysokotonowy w słupkach). I dla mnie gra bardzo miodnie. W bagażniku siedzi bardzo szybki Helix P10. Kumpel natomiast ma Helixy serie RS - głośniki 4 razy droższe od moich - jak dla mnie totalna kaszana, nie idzie tego słuchać.
Do tego dochodzi wybór wzmacniacza. Tutaj też nie ma złotego środka. Jedne grają miękko, inne z wykopem. Jedne mają miękką górę, inne są bardzo piszczące w górnych pasmach. U mnie teraz siedzi Audio Art 340.6XE. Do tego Rodek 1900 na subwoofer. Radyjko to Kenwood KDC-BT8044u, zwrotnica pasywna przed wzmacniaczem mojej konstrukcji. Wszystko razem tworzy niesamowitą spójność. Miód dla moich uszu. Na Rodeku jest oczywiście kondensator Braxa 1F zastosowany. Wydatek na wszystko to około 2 tyśki. Do tego dochodzi wzmocnienie drzwi, zrobienie komory pod głośnikiem, zastosowanie mat tłumiących. Dodatkowe kable do głośników (większe przekroje)...
Tylko, że jestem audiofilem. Musi grać dobrze albo wcale. Tworzę ten projekt od około 2 lat i skończyć nie mogę (od strony wizualnej).
Także, poczekaj. Zbierz więcej pieniędzy i wtedy pytaj. Ile? Na lepszy system dwudrożny około 500zł starczy. Na ciekawy wzmacniacz do tego - od 300 do 500zł (taki aby zadowolił prądowo głośniki i jako tako brzmiał). Do tego maty przynajmniej na przednie drzwi - od wewnętrznej i zewnętrzej strony - cena/jakość oferuje firma STP - 200zł. Dobre podwójne RCA (jeśli subwoofer będzie cięty na radiu to poczwórne RCA) - 200zł. Kabel zasilajacy wzmacniacze - do 100zł, chyba że kabel od spawarki (też daje rade) to koło 50zł. Kable głośnikowe - ok. 50zł. Teraz sobie podlicz i będziesz wiedział ile mniej więcej trzeba uzbierać aby mieć dobry sprzęt.
Dodam jeszcze że wzmacniacz - dobry do 500zł to tylko z używek. Ale takie są najlepsze - mój audio art ma już 12 lat, a jednak bije na głowę nowoczesne wzmacniacze w cenach do 1000zł.
Na innym forum - poświęconym tematyce CA zawsze powtarzam: jedź na zlot w najbliższej miejscowości i posłuchaj. Tam dokonasz najlepszego wyboru.
PS. No trochę mnie poniosło z pisaniem. Ale jako, że dawno tutaj nie pomagałem, a mam teraz więcej czasu niż przez ostatni (ile to minęło?) chyba rok, to biorę się za pomoc poszukującym odpowiedzi. Tomo, Furka, Lord_Nikkon, Przemo co tam u was?
A dodam kilka fotek, co by tekst tak bardzo suchy nie byłLast edited by Domanoid; 25-10-2012, 21:49.Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.
Comment
-
Ground Zero podane powyżej mają duże zapotrzebowanie na prąd. Pod radyjkiem raczej nie zagrają (słychać coś tam będzie). Dopiero pod odpowiednim wzmacniaczem rozwiną skrzydła. Przy czym nie jest to wysoka półka. Wysokotonowe są kiepskie. Radziłbym do nich wzmacniacz ze stajni sony, np. XM6020. Oczywiście używany. Tylko nie wiem czy zdoła napędzić wooferki. Ale używki mają to do siebie, że można odsprzedać nic na tym nie tracąc. Dalej podtrzymuje swoje zdanie co do odsłuchów własnych na jakimś zlocie.
I nie patrz na wartości podane przy opisach wzmacniaczy - przy nowych i tanich zazwyczaj podana jest wartość muzyczna, co nijak się ma do wartości true RMS.
Na koniec - najważniejsza jest dobra jednostka główna, czyli samo radio. Wszystkie nowe do 500zł grają dokładnie tak samo, bo zazwyczaj są wyposażone w ten sam przetwornik. Też polecam zagustować w radyjkach używanych.Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.
Comment
Comment