Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trzecie światło stop nie działa

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Trzecie światło stop nie działa

Witam,

ponieważ przestało mi działać trzecie światło stop (Honda 5D Ang z 1996 światło przy dolnej krawędzi szyby) - próbowałem wymienić żarówkę a nawet obudowę nic to nie dało. Może macie jakieś pomysły gdzie mogę dalej szukać - standardowe światła stop działają?

Chciałbym się dowiedzieć gdzie dalej jest pociągnięty przewód od tego światła?
    pozdrawiam

Krzysiek

Kable do silnika wycieraczki podświetlenia tablicy rej. krańcówki podświetlenia bagażnika , ogrzewania tylnej szyby i dodatkowego światła STOP wchodzą w klapę w górnym prawym rogu klapy , są w gumowej osłonie , zdarza się że wskutek podnoszenia i opuszczania klapy któryś z kabelków się złamie (przerwie) , sprawdź czy u Ciebie nie przerwał się ten od stopu , sprawdź też czy do oprawka żarówki ma dobrze doprowadzoną masę "-".
    Last edited by Tomo1; 15-10-2012, 15:58.
    Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Witam ponownie,

kable w tej gumowej osłonie są ok, nie wiesz może gdzie one dalej są pociągnięte? Chciałbym sprawdzić co się z nimi dalej dzieje?
      Dodatkowe pytanie - czy osłona klapy bagażnika trzyma się tylko na tych śrubach które widać od spodu czy jeszcze coś ją trzyma?

Wielkie dzięki za odpowiedź.
      pozdrawiam

Krzysiek

Comment

chodzi ci o ten plastik z tylnej strony klapy?jeśli tak to ona sie trzyma na śrubkach i zatrzaskach łatwo sie ją demontuje ja u siebie już to robiłem

Comment

Pytanie

Nie wiesz gdzie te kable z klapy później idą - tzn. gdzie dalej są podłączone?
          pozdrawiam

Krzysiek

Comment

Kable są rozprowadzone po bokach klapy , trzeba zdemontować główną osłonę i boczne (są na zatrzaskach) i masz dostęp do kabli.

Stoper , piszesz że kable w słonce gumowej są o.k. , ja nie byłbym taki pewny bo przyczyną Twojej usterki w 99% jest właśnie to miejsce , najczęściej kabel pęka w środku izolacji a sama izolacja jest nienaruszona i oglądając kable wydaje się że są całe a tak nie musi być.

Spróbuj sprawdzić to w ten sposób że "zatrudnij" jakąś osobę i niech ta osoba trzyma wciśnięty pedał hamulca a Ty w tym czasie ruszaj w różnych kierunkach kablami w osłonie gumowej i obserwuj dodatkowy STOP czy przypadkiem nie zaświeci , upewnij się wcześniej że żarówka w nim jest o.k. , jeśli się zaświeci to już będziesz wiedział gdzie należy naprawić bez demontowania osłon.
            Last edited by Tomo1; 15-10-2012, 20:37.
            Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Hmm jakby to powiedzieć - miałem 2 lampy i 2 żarówki - obie sprawdzałem i wydawały się dobre dopóki nie wziąłem trzeciej...
              Także problem został rozwiązany......

Ale przy okazji się sporo dowiedziałem.
              pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc.

Krzysztof

Comment

Working...
              X