Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Centralny zamek i kierunki.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Centralny zamek i kierunki.

Witam, od 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem hondy civic ej9. Pierwszą rzeczą, której od razu mi brakowało był centralny zamek z pilotem. Tak też kupiłem na alledrogo zestaw https://www.allegro.pl/sho...tem=2604865418. Wszystko niby cacy, otwiera,zamyka. Ale jest jedno ale, które wyszło dzisiaj popołudniu. Zamek montowałem w zeszły weekend, nie zajmowałem się kierunkami bo nie miałem diód prostowniczych. Dzisiaj je kupiłem i zabrałem się za podłączenie. Najpierw oczywiście troszkę namęczyłem się z wyciąganiem kabli od kierunków z kostki. Potem wyjąłem centralke z wiązką kabli i ku mojemu zdziwieniu nie ma tam kabli do migaczy. Został tylko kabel biały i brązowy, (od zaryglowania i odryglowania). Tak teraz przyszedłem do domu i przeglądam strony co by tu zrobić. Nasuwa mi się jedna myśl, kupiłem zestaw z 4 siłownikami, a cif jest 2 drzwiowy, tak też zostały mi 2 wiązki (zielony i niebieski kabel). Czy zdało by to egzamin jakbym podpiął kierunki do tych kabli - zielonego i niebieskiego?

Pozdrawiam

Pierwszego posta powinieneś zamieścić w dziale powitań "Przedstaw się"
    Last edited by Lord_Nikkon; 05-10-2012, 06:51. Powód: Notka

Ok.

Po pierwsze chyba źle wkleiłeś linka bo nic ciekawego się nie wyświetla. Domyślam się jednak jaki masz zestaw.

Po pierwsze jeśli masz wyprowadzenie na 4 siłowniki to wcale nie oznacza, że musisz wszystki podłączyć. Wystarczy że podłączysz dwa a pozostałe przewody/złączki zaizolujesz. Nawet się nie wygłupiaj żeby podłaczać tam kierunków. Dużo roboty a mały efekt bo kierunki Ci migną na baaaardzo krótko chwilę i tyle.

Po drugie. Podłaczanie kierunków wg mnie najlepiej zrobić przy przełączniku świateł awaryjnych bo tam się schodzą przewody z lewego i prawego migacza, jest mniej przewodów, a więc ryzyko poplątania mniejsze. Jako że nie znam do końca Twojej centralki sterowania centralnym zamkiem, cięzko mi stwierdzić jak są wyprowadzone przewody. Myślę jednak, że z centralki oprócz przewodów do siłowników (owy kolor zielony i niebieski) są wyprowadzone jeszcze brązowe. U mnie przynajmniej tak to jest zrobione. Powinien to być jeden przwód który w pewnym momencie rozdziela się na dwa. Na przewodzie powinno być zgrubienie (rurka termokurczliwa) a w nim diody. Sprawdz. Jeśli tak masz to możesz śmiało podłaczać Zresztą łatwo to sprawdzić jeśli masz taki przwód to możesz sprawdzić próbnikiem.

Może się też zdarzyć, że Twoja centralka w ogóle nie ma wyprowadzenia na kierunkowskazy a bez przekaźnika zasadniczo nic nie zrobisz. Zeskanuj instrukcję montażu i zaraz coś wymyślimy.

Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
    http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172

Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
    http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535

Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG

Tęsknota za Hanką jest ciągła.

Comment

Working...
    X