Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

akumulator do 1.4 is

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Ja kupiłem Boscha Silver w InterCars i w zimę potrafił mi nie odpalić przy -25. Nowy aku a musiałem z kablami latać.

Comment

to trzeba oddac na gwarancje

Comment

prąd rozruchu nie ma znaczenia czy to jest 300 , 380 czy 500 ponieważ silnik benzynowy ze sprawnym rozrusznikiem nigdy nie pociągnie nawet 150Amper na rozruch ( zresztą w hondach 1.4 główny bezpiecznik to 80A więc nawet gdyby zatarty rozrusznik chciał pociągnąć więcej jak 80A to wywali bezpiecznik )
        centra cb 455 i cb456 różnią się średnicą końcówek biegunowych czyli na mniejszą lub większą klemę. cb456 ma mniejszą średnicę, pasującą oryginalnie do aut japońskich.
        cb455 średnica plusa 19,5mm średnica minusa 17.9mm
        cb456 średnica plusa 12,7mm średnica minusa 11.1mm

jeśli chodzi o sprzęt grający to nie ma sensu wkładać niczego większego niż 35-45 Ah ponieważ taki akumulator nie tylko będzie trudniej "upchnąć" pod maską ale alternator również będzie musiał go dłużej ładować do pełna. akumulator, który stale będzie nie doładowany umrze po 2 latach.
        na nowym akumulatorze 45Ah spokojnie posłuchasz radia wraz ze wzmacniaczem przez parę godzin i odpalisz silnik bez problemu tylko po takim zabiegu należy dłużej pojeździć żeby doładować aku do pełna.
        do kolegi, który nie mógł odpalić na nowym boschu przy -25 : takie są skutki jak często odpalasz, a mało jeździsz ( nie doładowany aku pada po nocy ) lub kiedy w aucie masz tzw. złodzieja energii. ( np. żaróweczka 5W w bagażniku świecąca cały czas ) po 2 dniach już nie odpalisz auta, a po 4 dniach dojdzie do głębokiego rozładowania i uszkodzenia akumulatora....
        Civic VTi B18C4 182 HP

Comment

Wtedy jeździłem do pracy jakieś 25 min w 1 stronę i w sumie o 7 było bardzo zimno i po 17 też już było o wiele chłodniej. Rano to kable, a po pracy jakoś odpalił, ale musiałem wyłączyć dmuchawę itp i nawet nie mogłem trzymać nogi na hamulcu bo te 3 tylne żarówki źle wpływały na rozruch.

Comment

Panowie a ja zapytam (bo przewija się to ciągle) czy 45 Ah to nie za dużo? W instrukcji wisi że 36 Ah, mi to nie przeszkadza ale czy alternator da radę go dobrze doładowywać? Proszę o odpowiedź kogoś kto ogarnia temat. Mój motor to D14A8

Comment

Cześć.
              Spokojnie da radę dobrze go doładować. Zasadniczo jest to kwestia warunków eksploatacji. Jeśli samochód jeździ dłuższe trasy to tematu nie ma wogóle.
              Twój alternator daje prąd rzędu 70A, podczs gdy ładując prostownikiem zalecany jest prąd +/- 10% pojemności akumulatora, a więc rzędu 4A. Teraz pozostaje kwestia czasu. Jeśli nie odpalasz samochodu "dla sportu", nie słuchasz godzinami audio na postoju itp. to 36/45 Ah jest bez praktycznego znaczenia.
              Last edited by syriuszteam; 06-10-2013, 20:04.

Comment

sam miałem taki aku u siebie tez d14a8 i było ok więc śmiało kupuj taki

Comment

Czy ten akumulator bedzie dobry do mojej hondy civic VI 98 r ? https://allegro.pl/akumulator-bosch-...595811903.html

Comment

Witaj,
                    tak, możesz zakupić go śmiało. Z własnego doświadczenia mogę zarekomendować w/w model - w mojej Hondzie pracuje już 8 rok i nie sprawił problemów. Do silnika 1.4 to optymalny wybór.
                    Pozdrawiam.
                    EX Civic FN1
                    EX Civic ED7
                    EX Civic EP2
                    EX Civic FD7 FL
                    EX Civic FN2
                    EX Civic FG1
                    EX Civic FD7
                    EX Civic EM2
                    EX Accord CL3
                    EX Accord CG8
                    EX Civic MB6
                    EX Civic MB4
                    EX Civic MB2

Comment

Bardzo dobry wybor. Ja za swojej strony moge jeszcze polecic Centre Plus. Sam posiadam taka i poprzedniej zimy przy najtezszych mrozach nie bylo problemu z odpalaniem.

Tylko zwroc uwage na rozmieszczenie biegunow. Zebys kupil odpowiedni do Twojej furki!
                      The 1st. - EJ9
                      The 2nd. - ES7
                      The 3rd. - FD7
                      The 4th. - CU2
                      ------------------------------------------------------------------

Comment

https://allegro.pl/akumulator-12v-45...596534289.html a ten? Jest nieco tańszy.

Comment

Co do Boscha to od wielu lat decyzje są podzielone. Ja mam z nim złe doświadczenia i bym go nie polecił. Ja mam Vartę i przyznam, że akumulatory tej firmy mnie jeszcze nie zawiodły.
                          LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
                          sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Rozumiem, ale chodzi mi o to czy bedzie on akurat dobry do mojego modelu hondy? Honda Civic VI 1.4 iS 98r. Czy mozecie mi polecić jakieś inne modele akumulatorów?
                            Last edited by Szabla1234; 07-10-2013, 08:49.

Comment

pasowal bedzie i S4 i S3. ten S3 ma 300 A EN aS4 ma 330. 330 zdecydowanie lepszy chociazby na zime.

Ja z Boschem nie mialem stycznoscie wiec sie nie wypowiem. Swoje zdanie napisalem wyzej odnosnie Centry - posiadam wiec moge co cnieco powiedziec.

O Varcie tez slyszalem wiele dobrego.
                              The 1st. - EJ9
                              The 2nd. - ES7
                              The 3rd. - FD7
                              The 4th. - CU2

Comment

Zamieszczone przez Szabla1234 Zobacz posta
                                Rozumiem, ale chodzi mi o to czy bedzie on akurat dobry do mojego modelu hondy? Honda Civic VI 1.4 iS 98r. Czy mozecie mi polecić jakieś inne modele akumulatorów?
                                Jeśli się już uparłeś na Boscha to ten S3 będzie pasował ale jest za słaby. Natomiast ten z drugiego linka - S4 - jest jak najbardziej ok. Upewnij się tylko z której strony masz + i -.

Czy ja wiem czy za slaby? Ja mam Centre CB456 i ona tez ma 300A i tej zimy bedzie mial juz 3 lata i (odpukac w puste) nie zawiodl mnie nawet w najtezsze mrozy. Co nie zmienia faktu, ze jakbym mial teraz kupowac akumulator to wzialbym cos "wiekszego" np. wlasnie wspomnianego S4 - tak dla swietego spokoju - Cris

Cris, powiedzmy sobie szczerze - aku Centry jest moim zdaniem jednak lepsze jakościowo niż Boscha
                                Majkel
                                Last edited by majkel79; 07-10-2013, 10:41.
                                LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
                                sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Working...
                                X