Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zakup aparatu zapłonowego

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zakup aparatu zapłonowego

Witam

Niestety mój stary aparat zapłonowy padł całkowicie (wilgoć, mrozy ogólnie auto od kilku lat niegarażowane)

Prosiłbym o pomoc w kupnie tego aparatu z racji że za bardzo się na tym nie znam a mały koszt to nie jest.

Moja Honda Civic to 1.6L INJ 83KW 16V ( D16Y3 ) z aparatu zapłonowego spisałem TD-41U 4Y08 MB1

Znalazłem kilka pozycji na allegro ale do silników D15B7

https://allegro.pl/aparat-zaplonowy-...110313332.html

https://allegro.pl/wroclaw-aparat-za...117045721.html

https://allegro.pl/aparat-zaplonowy-...161298015.html

Zaglądałeś do niego? Rzadko zdarza się, że aparat jest uszkodzony tak bardzo, że trzeba kupić cały nowy, najczęściej pada cewka albo moduł, zawsze trochę taniej niż drugi aparat. Jeśli masz już coś na oku to szukaj "TD-41U" i będzie grało.
    Last edited by twizzter; 28-03-2012, 12:41.

Comment

Tak się podepnę pod temat, bo nie mam iskry w D16A8, świece i kable 20000 temu wymieniane. Zdjąłem kopułkę i zobaczyłem ukruszoną cewkę (jak na foto)

Kupować samą cewkę, czy cały aparat?
      Szukasz instrukcji do Hondy Civic VI? Zajrzyj w paszczę chomikowi

Comment

Takie ukruszenie nie powinno mieć wpływu na jej pracę, więc na razie wstrzymaj się z jej kupnem. Ale sprawdź dokładnie czy obudowa cewki nie jest popękana, czy na lakierze nie widać pęknięć i upaleń. Przemierz rezystancję uzwojeń zanim kupisz nową.

Cewkę czy aparat? Przyzwoity zamiennik cewki masz za ~70 pln, dostaniesz w takiej kasie cały aparat? Wątpię

Comment

Podmieniłem aparat zapłonowy na inny. Też nie trybi. Myśląc, że może pomyliłem się o 180st przy zakładaniu aparatu to zamieniłem kable 1-4 i 2-3. Też nic z tego. Na innych kablach także nie rusza...jakieś pomysły?

Comment

Zamieszczone przez zciwo Zobacz posta
            .Myśląc, że może pomyliłem się o 180st przy zakładaniu aparatu to zamieniłem kable 1-4 i 2-3. Też nic z tego. Na innych kablach także nie rusza...jakieś pomysły?
            inny pomysł jest taki : jeśli udało ci się przekręcić aparat o 180 stopni to masz talent do napraw .... zapewne nie zaznaczyłeś też na obudowie kreseczkami jak był założony stary aparat ( aby nie przestawić konta wyprzedzenia zapłonu ..... )
            a tak poważnie to aparatu nie da się przekręcić bo otwory mocujące się nie pokryją. ale za to można przekręcić cały wałek w aparacie o 180 i wtedy palec będzie podawał iskre w zupełnie złym momencie. ciężko powiedzieć co tam dokładnie namotałeś .....

tak wogóle to kto ci zdiagnozował ten brak iskry ? skąd pomysł żeby odrazu wywalić cały aparat ? wszystkie elementy jak cewka ,zapłonnik czy czujniki da się sprawdzić tylko do tego potrzeba odpowiedniej wiedzy ....
            Last edited by Avenger85; 30-03-2012, 12:04.
            Civic VTi B18C4 182 HP

Comment

tak, chodzi o ten wałek można go spokojnie pomylić o 180st. Jednak zmieniając kable można uzyskać ten sam efekt, czyli zmiana o 180st. nikt nie diagnozował. Miałem możliwość podmiany całego aparatu i z tego skorzystałem

Comment

Working...
              X