Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Padło podświetlanie zegarów :(

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Padło podświetlanie zegarów :(

O tym, że głupich nie sieją to już wiadomo od wieków... Ale takich jak ja to ze świeczką szukać... :/

Rozebrałem dziś zegary żeby założyć żaróweczki te dwie malutkie od góry co świecą bo miałem spalone. Poskładałem wszystko do kupy zaniosłem do auta i podłączyłem. Przekręciłem kluczyk i zapaliły się ładnie kontrolki ale jak już przekręciłem światła to tylko coś pyknęło i nic.

Kontrolki świecą a podświetlenia niet. Poszukałem schematu bezpieczników i sprawdziłem że bezpiecznik odpowiedzialny za podświetlenie zegarów to bezpiecznik nr 25 spod deski rozdzielczej... Nie sprawdzałem go jeszcze ale z tego co patrzyłem to on też odpowiada za zegarek. Ale zegarek działa więc mniemam, że bezpiecznik jest dobry (chyba że schemat bezpieczników nie obejmował mojego auta)

Czy możliwe, że coś grubszego się stało i konieczna będzie grubsza dłubanina? Czy mimo wszystko sprawdzić ten bezpiecznik?

Civic VI gen Hatchback 3D 1999r. D14Z2

Dziękuję z góry za podpowiedzi.

Ps. Zeby nie zakładać nowego tematu to zerknijcie na zdjęcia i moze ktoś będzie wiedział do czego jest ta zielona kostka w wiązce do zegarów. wpięte mam do licznika dwie niebieskie, żółtą od SRS i pomarańczową od ABS a ta jest w taki sposób zaklejona. Ma ktoś pojęcie do czego ona słurzy?

Last edited by Crisownik; 19-02-2012, 20:04.
    The 1st. - EJ9
    The 2nd. - ES7
    The 3rd. - FD7
    The 4th. - CU2
    ------------------------------------------------------------------

Pewnie ten bezpiecznik do wymiany masz. Mi oswietlenie poszlo jak przyczepke podlaczylem do instalacji i winny byl bezpiecznik.

Comment

Zaglądnę jutro do niego i zobaczymy.
      The 1st. - EJ9
      The 2nd. - ES7
      The 3rd. - FD7
      The 4th. - CU2

Comment

na początek sprawdź ten bezpiecznik jednak jeśli jest w porządku to dokładnie obejrzyj ścieżki na taśmie licznika są bardzo cienkie i łatwo się przepalają sam miałem taki własnie przypadek przy zmianie podświetlenia na led zrobiłem małe zwarcie i to właśnie przepaliła się ścieżka a bezpiecznik był cały w takim przypadku trzeba oczyścic fragment przepalonej ścieżki i bardzo ostrożnie przylutowac w to miejsce kawałek miedzianego drucika

Comment

Bezpiecznik OK... czyli czeka mnie dzisiaj wykręcenie zegarów i dokładny czekaut ścieżek. :/

Kurna... ze mi się zachciało dłubania przy zegarach przy niedzieli :/:/

Bingo !!! Znalezione rozwiązanie

Otóż nie bezpiecznik nr 25 pod deską ale bezpiecznik nr 30 pod deską... Zrobiłem jakieś zwarcie chyba przypadkowo i trafiło go. Po wymianie na nowy jest OK

Dzięki za helpa i temat do zamknięcia.
          Last edited by rambo7; 21-02-2012, 12:06. Powód: Edit kiedy sam po sobie.
          The 1st. - EJ9
          The 2nd. - ES7
          The 3rd. - FD7
          The 4th. - CU2

Comment

Working...
          X