Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uczenie się ECU po wymianie AKU

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• uczenie się ECU po wymianie AKU

Witam

Panowie, dziś wkładam nowy akumulator (w końcu na zew.-20 st.C). Postanowiłem że pouczę ECU wolnych obrotów wg znanej procedury (do dwóch włączeń wentylatora chłodnicy itp.) tylko na zewnątrz jest np -15 to będę tak czekał do usr...nej, już nie wspomnę o bardzo tanim paliwie...i staniu na mrozie.

1) Czy cała ta procedurka uczenia ECU wolnych obrotów to jakiś mit powielany od lat, czy gdzieś w jakimś manualu faktycznie tak piszą, bo ja w swoim do aerodecka nic takiego nie znalazłem, poza info jak kasować błąd z ECU przez bezpiecznik 7,5 A BACK UP? Nic a nic o jakimkolwiek uczeniu/adaptacji-widocznie uczy się sam

2) W jakie temp. robić reset i uczyć go wolnych obrotów, czy to ma znaczenie?. Bo jeśli nie ma, to włożę aku, odpalę, pojeżdżę zeby szybciej rozgrzać silnik, niech sobie obroty falują jeśli wo ogóle będą falować. Później się zatrzymam, wyłączę silnik, zrobię reset przez bezpiecznik, odpalę niech się uczy tylko od wyższej temperatury silnika, na pewno potrwa to wtedy parę minut a nie 1,5 h.

Jak radzicie?

Nie musisz "uczyć", sam się nauczy w czasie jazdy.
    Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

1) Mit powielany od lat, nie ma tego w żadnym hondowskim manualu.
      2) Włóż aku, odpal i jeździj, nic nie będzie się działo, jeśli już to przez jakiś czas może troszkę za nisko schodzić z obrotami przy zejściu do jałowych po rozgrzaniu ale to przejdzie samo, nauczy się.

Comment

ja regularnie teraz odłanczam aku na noc przy takich mrozach i zadnego uczenia nie ma odpalasz jedziesz i bedzie tak jak wczesniej

Comment

Dzięki bardzo Panowie.
          Taką miałem nadzieje, że z tym uczeniem to przesada-nie muszę stać na tym wrednym mrozie i marnować benzynę, co za ulga....

PS. Chociaż raz jeden jedyny byłem kiedyś w ASO Hondy Świdnica to, koleś po czyszczeniu krokowca uczył silnik obrotów aż do włączenia się wentylatora - ale bez komentarza...

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
          darko wałbrzych

Comment

Working...
          X