Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośne "cykanie".

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Głośne "cykanie".

Witam.

edit: mam VI gen 3D (EJ9)

Mam trochę nietypowy problem gdyż cały czas w aucie, nie zależnie czy podczas jazdy czy na zgaszonym silniku, cały czas słychać z lewej strony takie cykanie. Jakby jakiś przekaźnik czy coś. Nie wiecie co to może być ?

Z góry dzięki.

Pozdrawiam.
    Last edited by rambo7; 02-01-2012, 14:22. Powód: korekta

może syrena

Comment

A dokładniej ?

Teraz tak zaczęło że raz cyka, raz jest długo spokój i potem znowu.

Pozdro

Witam i Szczęśliwego Nowego Roku !

Dziś odkryłem że to cykanie zaczyna się po otwarciu drzwi i gdy zamkniemy drzwi to cykanie po chwili ustaje. Gdy drzwi są otwarte to cyka cały czas. Wiecie co to może być ?

A druga rzecz to przy kupnie EJ9 chcieliśmy zobaczyć szyby elektryczne i u pasażera wszystko gra, a u kierowcy przez chwile było słychać silniczek, ale szyba się nie ruszyła i po chwili przestało dawać oznaki i nawet silniczka nie słychać. Trochę to kłopotliwe bo jest mała szczelina i nie dość że wieje to woda zacieka ; /

Panowie poratujcie !

Z góry dzięki.

Pozdrawiam.
      Last edited by rambo7; 02-01-2012, 14:23. Powód: Edit: łącz posty po sobie

Comment

Zdejmi tapicerkę drzwi,będziesz widział co jest grane.

Comment

czyli najwyraźniej coś z mechaniką podnoszenia i opuszczania szyby - bo rozumiem nie działa - to jedno.
          Drugie to:
          równomierne czasowo niesforne cykanie, "cykanie" może pochodzić od stycznika który jest non stop (w AUTO) na zamknij i nie potrafi zamknąć (domknąć szyby) z jakiegoś niewiadmoego na razie mechanicznego powodu.
          Jesli szyba jest na AUTO i mocno pociągniesz przycisk do góry - szyba idzie w AUTOmacie ale musi sie domknąć, jak niedomyka to:
          Jak szyba się nie zamknie do końca to stycznik co chwile "dociska" szybę próbuje dopchać ją do końca, po przekroczeniu siły dopuszczalnej Stycznik zwalnia i siłownik odpuszcza (by czegoś nie zniszczyć) i znowy zaczyna dociskać, poprzekroczeniu siły docisku odpuszcza, iznowu...i znowu itd. itd... i słychać, klik...., klik....., klik..... itd. on jest cały czas w AUTO.

Spróbuj 1 raz nacisnąć na dół otwieranie, ale nie za mocno - bo jak dasz mocno to znowu włączysz AUTO na całkowite otwarcie okna.
          Poruszaj tym przyciskiem od szyby tak by nie wszedł w AUTO.
          AUTO - opuszcza na maxa albo podnosi na maxa.
          Masz tak podnosić lub opuszczać by nie weszło w tryb AUTO, rób to delikatnie.
          Cykanie przestanie cykać.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam.

Bardzo dziękuję Panu wyżej za poświęcenie takiej ilości czasu na pomoc takiemu laikowi jak ja.

Co do podnoszenia szyby to będę zmuszony rozebrać boczek i zajrzeć co się tam stało , jest może gdzieś na forum poradnik gdzie są śruby od boczka? Bo mam manuala pobrane tylko tam to jest trochę nieczytelnie ;/

A druga rzecz to pasowałoby do tego co mówisz tylko że to cykanie zaczyna się gdy otworzę drzwi i cyka cały czas, a gdy wejdę sobie do środeczka zamknę drzwi to po około 10sek cykanie ustaje. I dopiero po ponownym otwarciu drzwi zaczyna się na nowo aż do zamknięcia drzwi.

Bardzo chętnie bym to sprawdził, bo oczywiście możesz mieć racje, ale niestety samochód należy do braciszka i będę go widział dopiero w piątek.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za poświęcenie czasu.

P.S Jakby ktoś podrzucił link z allegro z dobrymi nakrętkami do felg stalowych to byłbym wdzięczny.
            Last edited by Wito; 02-01-2012, 18:27.

Comment

Working...
            X