Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Żarówki zegarów 6gen 3d

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Żarówki zegarów 6gen 3d

Kochani moi,

Wymontowałem zegary ostatniej soboty bo miałem już dość tych egipskich ciemności.

Okazało się ze generalnie żarówki są dobre oprócz tych dwóch które podświetlają zegary od góry. Ale jak już miałem wszystko rozebrane to postanowiłem zmienić na LEDy.

Sprawa wydaje się prosta. Jak narazie wymieniłem te R5/T5 (w szarych cokolikach)
    Ta jedna wielka W5W jeszcze czeka na swoj odpowiednik.

Natomiast moje pytanie tyczy się Jakie oznaczenie mają te zaróweczki w czarnych cokolikach. Te które są jako żaróweczki kontrolek i właśnie podświetlają od góry zegary. Narazie wlutowałem 4 zwykłe LEDy co by jaśniej było ale co się obszukałem po katalogach instrukcjach i w sieci i nigdzie nie mogę znaleźć oznaczenia.

Hilfe!

Dziękuję bardzo z góry
    The 1st. - EJ9
    The 2nd. - ES7
    The 3rd. - FD7
    The 4th. - CU2
    ------------------------------------------------------------------

Moc mają 1,2 W. A jakie oznaczenie, to nie pamiętam - parę dni temu wyrzuciłem po nich pudełko .

Comment

o taką żarówkę Ci chodzi ???
      Załączone pliki

Comment

ja bym uważał na zwykłe LEDy kiedyś sobie wymieniłem w przyciskach podświetlanie i po niedługim czasie wszystkie się popaliły, teraz wsadziłem SMD i jak narazie jest gitara

Comment

no dokładnie.... lepiej użyć do tego zamienników SMD lub Taśmy SMD którą można sobie bardzo ładnie doświetlić zegary... i nie musisz już się martwić jaka to żarówka itp tylko po prostu lutujesz przyklejasz i siedzi i jest git... a jeżeli chcesz np jakiś kolorek do tego i skusiłbyś się na taśmę SMD to polecam Taśmę RGB... praktycznie to samo ale już masz możliwość wybrania sobie 3 podstawowych kolorów + ich połączenia.. to już zależy od Ciebie.. i jeszcze jedno... według mnie jeżeli używa się diód SMD to lepiej jest zdrapac jednak farbkę od środka tarczy... wtedy efekt jest jeszcze lepszy..
          tu masz jak to wygląda u mnie.. taśma RGM + zdrapanie a raczej zmycie farby od środka.. na foto trochę się rozmazuje ale tak naprawde jest bardzo ładnie.. oczywiście wszystko zależy od gustu https://www.civicforum.pl/attachment...6&d=1321994128
          Last edited by goku10sdl; 05-12-2011, 21:51.

Comment

Tzn do tych R5/T5 dałem zamienniki SMD. do tej dużej też jedzie zamiennik SMD. Natomiast do góry narazie dałem zwykłe na rezystkorku ale jak to bede rozbierał jak dostane te zarówki do czarnych oprawek.

goku10sdl Dokładnie tak wyglądają tylko kwestia jakiej są średnicy. bo te R5T5 po wyjęciu z oprawki też tak wyglądają.

A masz jakieś źródło do nich albo oznaczenie? Dzieki all. za odpowiedzi
            The 1st. - EJ9
            The 2nd. - ES7
            The 3rd. - FD7
            The 4th. - CU2

Comment

to nie przypadkiem te małe?? zerknij bo ja nie jestem pewien nigdy nie zaglądałem do tych żarówek

któreś z tych dwóch typów na pewno
              Załączone pliki
              Last edited by goku10sdl; 06-12-2011, 15:44.

Comment

Chyba znalazłem. Jeśli się nie mylę to mają oznaczenie T05 średnica 5mm wysokość żaróweczki 5,5mm i wysokość nóżek też 5,5mm moc 1,2W.

Zamówię i zobaczę czy bedą pasować. Wtedy napiszę czy napewno to są te.
                The 1st. - EJ9
                The 2nd. - ES7
                The 3rd. - FD7
                The 4th. - CU2

Comment

Ja wczoraj wymieniałem od podświetlenia podgrzewania szyby i od przycisku świateł przeciwmgielnych. Kupiłem je za 70 gr. wystarczy tylko odgiąć stare druciki wyciągnąć żarówkę i włożyć nowa i zagiąć drucik, minuta roboty. I to nie są żadne ledy. Mają 12V. W Jarosławiu na stacji są takie dostępne
                  http://www.civicforum.pl/showthread....21817&p=131372

Comment

Oryginalnie nie sa LEDy. Ale ja wymieniam na LEDy ale akurat te ktre sa od gory to niebede dawal LEDow tylko zwykle. Powiedzmy niebieskie zobacze jak beda wygladac a jak slabo to wroce do bialych.
                    The 1st. - EJ9
                    The 2nd. - ES7
                    The 3rd. - FD7
                    The 4th. - CU2

Comment

To jak zrobisz to zrób jakieś foto
                      http://www.civicforum.pl/showthread....21817&p=131372

Comment

Ale to bedzie raczej pozniej niz predzej. Nie mam teraz czasu rozkrecac zegarów pewnie dopiero w swieta wiecej czasu bedzie. Ale jak zrobie to zapodam fociszcze.

Pozdro
                        The 1st. - EJ9
                        The 2nd. - ES7
                        The 3rd. - FD7
                        The 4th. - CU2

Comment

Working...
                        X