Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o podświetlenie licznika

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pytanie o podświetlenie licznika

Witam mam pewien problem mianowicie chodzi mi o podswietlenie licznika obecne "oryginalne podswietlenie" mnie nie zadowala.. Moje pytanie brzmi nastepująco: jakich żarówek/diod powinienem użyc aby podwietlenie było ładne i równomierne? dodam że szukałem podobnych tematów ale w żadnym nie były dokładnie opisany rodzaj żarówek bądź diod
    mój licznik wygląda tak:

a żarówki są takie:

1. 4 o średnicy 5mm o mocy 1,2W

2. 1 żarówka w5w o średnicy 10mm o mocy 5W

Last edited by magnus15; 31-10-2011, 22:25.

Nie używaj tych żarówek które pokazałeś bo nadal będziesz narzekał na światło w licznikach. Ja na początku zastosowałem diodowe zamienniki, ale szybko się poprzepalały, albo zaczęły mrugać, więc zastosowałem elastyczne taśmy led (https://nokautimg1.pl/p-d6-73-d673ed...-grando-5m.jpg) i świecą mi do dziś bez żadnego problemu. Wejdź do działu ZRÓB TO SAM (tu masz temat ze spisem tematów -> https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=16304) i tam jest temat dotyczący co zastosować i jak to zrobić.
    Last edited by Sebulerbin; 01-11-2011, 09:38.

Comment

możesz zmienić te standardowe żarówki na żarówki diodowe smd
      np cos takiego https://allegro.pl/zarowki-postojowk...884923505.html są też inne droższe wybór należy do ciebie
      a tu masz tą drugą żarówke T5 smd https://allegro.pl/zarowki-postojowk...884923505.html taki zestaw powinien dać jaśniejsze światło
      możesz jeszcze wyczyścić tarcze zegarów od tylniej strony zmywaczem do paznokci wtedy światło będzie lepiej przebijało to da już mocny efekt tylko do tego musisz rozkręcic ten licznik wyciagnąc tarcze prędkościomierza, obrotomierza, wskaźnika paliwa i temoperatury i je czyścić zmywaczem i wacikiem tylko uważaj przy wskaźniku temperatury bo łatwo uszkodzić wskazówke ja tak u siebie zrobiłem i potem cały czas pokazywała max i musiałem kupić nowy wskaźnik

Comment

Dziękuje za pomoc nie chodzi mi o jakąś super jasność zależało by mi na równomiernym podświetleniu
        a jeśli chodzi o tarcze zegarów to mam już je wyczyszczone
        Najlepsza chyba jednak była by ta taśma led a powiedzcie mi dużo jest z tym zabawy? bo ja się tak nie za bardzo znam na takich rzeczach
        ile tej taśmy trzeba?

Comment

Nie ma duzo zabawy. Kupujesz taką taśmę led lutujesz do niej kabelki odpowiednio + i - i analogicznie lutujesz się do tyłu obudowy tarcz też pod plus i minus. Dzięki temu że jest to elastyczna taśma możesz nią praktycznie dowolnie manipulować przez co uzyskasz równomierny efekt podświetlenia.

Comment

Dziękuje ślicznie za pomoc

Comment

Koledzy istnieje jakaś metoda ściągania wskazówek? Chciałem u siebie ostatnio rozebrać i powiedzmy sobie że delikatnie wyjść nie chciała, a na siłę nie próbowałem.
              - Stuk! Puk!
              - Kto tam?
              - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

I nie próbuj bo w 99% kończy się to zakupem nowych zegarów. Wielu takich odważnych było co próbowało przez co naraziło się na dodatkowy koszt. Ja nigdy nie ściągałem właśnie z tego powodu który podałem. A po co chciałeś ściągnąć?

Comment

jak masz juz wyskrobana farbe to daruj sobie tasmy smd Uwierz ze jest kombinowania a przy dobrze wyskrobanej farbie robotę zrobią zwykłe żarówki

Na zdjeciach masz licznik z wyskrobaną na amen farbą Po lewej stronie przy temperaturze jest zwykła zarówka tradycyjna a po prawej paski smd Na dniach bede wywalał te paski zastępując wszedzie dobrymi żarowkami smd to Ci powiem czy lutowanie jest warte świeczki

Ups teraz widze ze masz 3D licznik wiec światło moze sie rozchodzić troche inaczej u Ciebie gdyż masz inny rozstaw zarówek od podswietlenia Ale raczej radykalnej róznicy nie bedzie w tym
                  Last edited by greg4uk; 07-11-2011, 14:40.

Comment

Zamieszczone przez greg4uk Zobacz posta

jak masz juz wyskrobana farbe to daruj sobie tasmy smd Uwierz ze jest kombinowania a przy dobrze wyskrobanej farbie robotę zrobią zwykłe żarówki

Na zdjeciach masz licznik z wyskrobaną na amen farbą Po lewej stronie przy temperaturze jest zwykła zarówka tradycyjna a po prawej paski smd Na dniach bede wywalał te paski zastępując wszedzie dobrymi żarowkami smd to Ci powiem czy lutowanie jest warte świeczki

Ups teraz widze ze masz 3D licznik wiec światło moze sie rozchodzić troche inaczej u Ciebie gdyż masz inny rozstaw zarówek od podswietlenia Ale raczej radykalnej róznicy nie bedzie w tym

I jak Ci to wyszło?

Comment

ja sie podepne... zrobiłem sobie niebieskie podswietlanie i czerwone... ale wskazówki nie sa teraz zbyt czytelne.. jest możliwosc zdrapania z nich farby zeby od światła barwiły sie tak jak np niebieskie podswietlanie prędkościomierza?? bo obrotomierz świeci sie na czerwono

Comment

możesz pomalować wskazówki np farbą fluorescencyjną ale musisz dobrze zakryc gazetą liczniki żeby sie nie pobrudziły jeśli chodzi o farbe do tej operacji to dobry jest lakier do paznokci a na koniec lakier barbarwny do paznokci

Comment

dzięki wielkie napewno pomaluję

Edit: no i wyszło mi coś takiego...

a i mam pytanko... na jako pomalowalibyście do tych kolorów wskazówki?? bo teraz mam je na czerwono i jak widac w nocy widac je nie powiem ale aparat ich nie uchwycił.. w dzień jest super troche gorzej z nocą.. jakieś propozycję ??
                          Załączone pliki
                          Last edited by goku10sdl; 22-11-2011, 21:40.

Comment

Working...
                          X