Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Car Audio - Akumulator, alternator, spadki napięć, mocny sprzęt.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Car Audio - Akumulator, alternator, spadki napięć, mocny sprzęt.

Witam.
    Mam Hondę Civic 6 gen 97r 1.4is 5d.
    Posiadam wzmacniacz Mac Audio Mpx 4000 ( Napędza on przód, tył [ głośniki w oryginalnych miejscach] oraz dwie kolumny w bagażniku.
    Oraz wzmacniacz JBL GTO 14001 który napędza Kickera Solo Baric S15L74.
    I teraz kilka pytań.
    Robiąc głośniej muzykę nawet przy obniżonym o połowę napięciu wejściowym wzmacniacza JBL mam ogromne spadki napięć, na zgaszonym silniku napiecie spada ponizej 10V, a na odpalonym jakoś poniżej 11V, co prowadzi do wyłączania sie sprzętu.
    I teraz tak:
    Mając alternator 75 A znaczy to że mogę dać akumulator max 75 AH?
    Póki co mam aku 45 AH i dzieje sie to co mówiłem, sprzęt się wyłącza z braku prądu.
    Jak temu zaradzić? Aku ten byl kupowany około rok temu jako nowy i juz klęka powoli.
    Narazie nie posiadam kondensatora, ale planuje kupic za jakis czas około 5F i mam nadzieje ze pomoze.
    Co byscie zrobili na moim miejscu kupili drugi akumulator, czy tego sie pozbyc i kupic jakis jeden a porządny, np żelowy albo na ogniwach suchych??
    Z tego co mi wiadomo to sprzęt bieże prąd ze źródła z którego jest mu łatwiej czyli alternatora, czy to znaczy ze jesli wymienie akumulator to to nic nie da?
    Czy musze wymienic alternator??
    Czy w ogóle są większe alternatory od 75 A do tej hondy?
    Jeśli miałby być drugi aku to gdzie go zamontować ( chciałbym aby oba były pod maską)

hmm .. ja mam u siebie mocny wzmacniacz bo ma aż 500rms w mostku.. lecz u mnie nie gaśnie nic wszystko gra... dopiero jak aku padnie sie wyłącza tak jak u ciebie... a jak masz to wszystko podłączone ?? i jakie masz kabelki od zasilania ?? 10mm2 ?? czy grubsze ?? moze gdzies jest jakies zwarcie i tracisz napięcie.... i proponowałbym kondensator do tego jednak.. a jak zaplona fura to tez gaśnie ?? to jak dla mnie gdziesz masz zwarcie

Comment

Ja mam 1.5 kW przy 2 ohm.
      Nie znam sie na śrenicach kabli, ale moge powiedziec ze kabel dodatni do JBLa jest grubości palca wskazującego a od masy jest około połowę cieńszy. A do Mac Audio oba kable są grubości kabla od masy od jbla.
      Jak odpale samochód i dam głośniej to nie gaśnie całkowicie tylko słychać, tak jakby sie właczal i wylaczal, a gdy zwieksze napiecie wejsciowe na wzmacniaczu to zaczyna sie wylaczac. Nie wspominając że wszystko co swieci w samochodzie przygasa.
      Po otwarciu maski słychać jak alternator pracuje w rytm muzyki.
      Może alternator mi się kończy? Mierzyłem ostatnio napiecie na odpalonym silniku i wyłączonym sprzęcie i wyszło mi poniżej 14V

Comment

no to alternator mozesz miec do wymiany... szczotki znaczy sie albo cos takiego....bo daje za małe napięcie bo powinno byc na odpalonym silniku 14.4V albo dał du*y regulator napięcia... musisz popatrzec
        Last edited by goku10sdl; 15-09-2011, 17:54.

Comment

Kable zasilający i masowy powinny być tej samej grubości w końcu nie przez jeden tylko płynie prąd Kondensator starczy ci 1F na każde 500W RMS.
          Last edited by pawe1; 15-09-2011, 16:28.

Comment

po 1. bez grania sprawdzasz napięcie ładowania na akumulatorze, nie powinno wynosić mniej niż 14v
            po 2. przypuszczam że kabel plusowy wzmacniacza masz pociągnięty z akumulatora zaś masę ze szkieletu auta i tu należy sprawdzić/poprawić masę pomiędzy akumulatorem i szkieletem.
            po.3 podjeżdżasz do sklepu gdzie handlują akumulatorami i prosisz gościa żeby sprawdził twój akumulator pod obciążeniem.
            po 4. jeśli wszystkie powyższe pkt są sprawdzone, a problem wciąż występuje to potrzebujesz kondensatora chociażby z 0.5F a najlepiej 1 F

odnośnie teori, że sprzęt pobiera prąd skąd mu łatwiej .... pobiera skąd ma bliżej po kablach.jesli plus jest zapięty pod akumulator to bierze z akumulatora ( który ciagle doładowuje alternator ) w takim przypadku energii nie powinno braknąć ponieważ nawet jeśli alternator nie daje rady to sam akumulator ma olbrzymie możliwości oddawania energii ( twój wzmacniacz na pewno nie bierze tyle co np. rozrusznik przy odpalaniu.)

masa czyli minus alternatora , akumulatora, wzmacniacza .. wszystko jest podłączone pod szkielet auta i tam szukaj przyczyny w pierwszej kolejności
            Civic VTi B18C4 182 HP

Comment

Working...
            X