Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alarm w VI gen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Alarm w VI gen

Witam.
    Chciałbym zamontować alarm w hondzie VI gen. która posiada centralny zamek lecz niestety sterowany z kluczyka od strony kierowcy.Po wyszukiwaniu odpowiedzi w internecie natrafiłem na komentarz ,że w dzwiach kierowcy niema siłownika tylko czujnik położenia kluczyka i dlatego otwiera wszystkie drzwi,zaś od strony pasażera tylko jedne.Czy da się zamontować alarm ze sterowaniem zamkami przez pilot.Przecież ten czujnik położenia kluczyka też wyzwala jakiś sygnał i to nie jest sygnał bitowy tylko zwykły,czyli + lub -.Czy ktoś miał podobny problem?

najprostszy sposób to taki: kupujesz alarm z wyjściem na sterowanie centralnym zamkiem, do tego wyjścia podłączasz najzwyklejszy siłownik slave i umieszczasz go w drzwiach kierowcy i podpinasz do pionowego cięgna które służy do zamykania drzwi kierowcy, w ten sposób najprościej jest połączyć alarm z "pseudo" centralnym zamkiem w naszych "H", a i jeszcze jedna rada postaraj się żeby alarm który kupisz posiadał wyjście do sterowania centralnym do którego bezpośrednio można połączyć siłownik, bo ja na przykład u siebie miałem sygnał niskoprądowy do którego nie moglem bezpośrednio podłączyć siłownika i musiałem kombinować z przekaźnikami, a tak w ogóle to służę pomocą jakby coś to pisz na gg

Comment

Rozumiem ,dzięki.
      Tylko zastanawiam się czy można poprostu wygenerować sygnał z centralki do sterownika dzwi od strony kierowcy.Byłoby prościej i szybciej.Czytałem ,że to jest możliwe...

Comment

nie jest to możliwe, najprościej jest to wytłumaczyć w ten sposób: od drzwi kierowcy idą dwa przewody do modułu centralnego zamka, przekręcając kluczyk w drzwiach kierowcy podajemy sygnał masy na jeden z tych przewodów co skutkuje tym że moduł centralnego zamyka bądź otwiera pozostałe drzwi (moduł centralnego nie steruje drzwiami kierowcy), tak więc nawet jeśli użyjesz sygnału masy z alarmu do sterowania modułem centralnego zamka to i tak będziesz sterował tylko trzema drzwiami, drzwi kierowcy ciągle będą niesterowane, zamek po stronie kierowcy sterowany jest siłą przekręcanego kluczyka, tak więc będziesz musiał użyć siłownika w drzwiach który zastąpi ci ruch kluczyka a jednocześnie poda sygnał do modułu centralnego zamka
        Bez tytułu.jpg

Comment

Oki.Jesteś wielki.
          Mam jeszczejedno pytako;gdzie znajduje się centralka?Czy lokalizacja to tył popielniczki?
          Honda Civic VI 1,6 i SR 1996r. 126 KM
          Należy ci się browarek...
          Acha...jaki będzie najlepszy siłownik do tych manewrów?

Comment

centralka znajduje się w drzwiach pasażera ale nie jest ci w tym przypadku do niczego potrzebna, a siłownik to najzwyklejszy siłownik slave powiedzmy o uciągu 5kg. ale tam dużej siły nie potrzeba więc i mniejszy da radę

Comment

Dzięki poraz kolejny!!!!Milo,że jest ktoś skory do pomocy.rozjaśniłeś mi grunt.
              SZACUN!!!!!!!!!
              Last edited by Gość; 21-08-2011, 23:36.

Comment

spoko, jakby co to wal jak w dym

Comment

Dam znać jak się z tym uporam...

Comment

No i znowu mam problem...
                    Gdy podłączam siłownik do cięgna od zamykania drzwi i testuje ,wywala mi bezpiecznik...dziwna sprawa ponieważ gdy przekręcam kluczyk cięgno pracuje zaś gdy chce przekrecic recznie od srodka to niestety brak jakiegokolwiek ruchu.Tylko za pomocą kluczyka...
                    Last edited by Gość; 29-08-2011, 13:17.

Comment

wywala bezpiecznik to znaczy ze gdzieś mamy zwarcie, zrób fotkę i pokaż jak połączyłeś a siłownik podłączyłeś do tego cięgna co idzie do bolca?? u mnie to mniej więcej wyglada tak
                      DSC00217.JPG
                      Last edited by wilq696; 29-08-2011, 22:16.

Comment

Sorki wielkie ,ale poprostu zabrałem sie do tego od d... strony.Wymyśliłem sobie,że zamocuje siłownik do cięgna zamka anie do cięgna "bolca".Poraz kolejny zamotałem się na oczywistej sprawie.Teraz powinno pójść jak z płatka...mam nadzieję.Dziękuwa.

Comment

Wszystko poszło jak z bajki...Wiem,że jesteś dobry w te klocki WILQ696,wiec zapytam;czy muszę dokupić moduł do domykania szyb????Jak działa ten mechanizm.Przy okazji może masz jakieś schematy lub triki na hanie bo jestem w miare nowy tej marce (zawsze jeżdziłem toyotą).Jakby coś to odezwij się na gg 1869777

Comment

musisz dokupić moduł i jego wyzwalanie podłączyć od alarmu albo centralnego zamka, a działa on tak że kable od modułu podnoszenia szyb podłączasz bezpośrednio pod silnik od podnoszenia szyby, nie bardzo wiem o jakie schematy i triki ci chodzi ale jakby co to pytaj, pomogę w miarę możliwości

Comment

Working...
                            X