Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

spalony bezpiecznik back-up

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• spalony bezpiecznik back-up

Witam!

Wyczytałem z innych tematów, że najprawdopodobniej mam spalony bezpiecznik back-up. Objawy to zegarek który wiecznie się resetuje oraz nie działające radio. W ciągu kilku najbliższych dni planuje wymianę, lecz zachodzi jedno pytanie. Znalazłem na innej stronie poradnik: "Resetowanie i ustawianie komputera ECU" LINK: https://www.hondawschod.pl/viewtopic.php?f=13&t=140

Po wyjęciu bezpiecznika automatycznie zaczne tą procedurę, która jest opisana w powyższym linku. Czy to co autor tam napisał, jest faktycznie zalecane i powinnienem to wykonać?

Kolego, włóż nowy bezpiecznik, odpal auto i niech pochodzi na wolnych obrotach z 5 min, to wszystko co musisz zrobić, całej reszty komputer "nauczy" się podczas normalnej eksploatacji.
    Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Tak na zdrowy rozum-jeśli wyjmiesz SPALONY bezpiecznik (tak sam zdiagnozowałeś) to przeciez reset komputera masz od momentu przepalenia.
      Ten bezpiecznik zmień jak najszybciej bo poczujesz koszty nowego komputera
      ビートル ジョン

Comment

Bezpiecznik wymieniłem, zegarek od razu zaczął poprawnie działać, lecz radio dalej nic. Generalnie jestem w posiadaniu civica dopiero tydzień. Sprzedawca mówił, że trzeba usiąść nad tym radiem i posprawdzać kable z tylu. Tak jak powiedział, tak też zrobiłem. Ogólnie jest to dziwnie podłączone. Ktoś tak bezczelnie podłączył się pod kostkę odcinając kable i robiąc izolacje. Od tego wychodzą kable pod inna kostkę która wchodzi już do radia. Nie wiadomo czy dobrze zostało to wykonane. Mówił też, że jemu raz gra a raz nie. Nie wiem tylko czy było to prawdą. Mógłbym coś jeszcze sprawdzić, spróbować czy pozostaje mi tylko i wyłącznie oddać do fachowca?

Jeśli nie jasno wytłumaczyłem podłączenie z kostkami, mogę dołączyć zdjęcie.

Comment

Podaje ci link jak podłaczyć prawidłowo radio.
          U mnie było to samo-plątanina "dziwnych" przewodów dlatego opracowałem ten temat
          Forum dla posiadaczy Hondy Civic i nie tylko.
          ビートル ジョン

Comment

Working...
          X