Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem ze spryskiwaczami

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Problem ze spryskiwaczami

Witam..

Otóż mam taki problem... iż wycieraczki mi działają poprawnie zarówno z przodu jak i wycieraczka z tyłu.. lecz gdy chce spryskac szybę płynem w celu jej umycia to spryskiwacze nie działaja.. anie z przodu ani z tyłu.. jedynie gdy stoję na postoju i mam włączony zapłon zauwazyłem ze gdy pociagne tą gałeczkę w celu spryskania szyby to przygasaja kontrolki na desce rozdzielczej ale spryskiwacze nie działaja ;/;/;/

może ktos mi cos poradzi jaka moze byc teo przyczyna ?? gdyz jest to bardzo przydatna rzecz.. pozdro

pewnie zwarcie na kablu

Comment

no ta ale na którym kablu ?? i gdzie tego szukac ??:P

Comment

hmm ja bym sprawdził silniczki pompki są przed osłoną nadkola i może tam tkwi przyczyna zwarcia
        D14A4, SOHC, 16V, 1396 cm ,90 KM

Comment

Ja na początek sprawdziłbym czy dysze spryskiwaczy nie są pozatykane lub czy wężyki nie są nigdzie załamane lub też zatkane np. brudem, to częste przyczyny niedziałających sprysków. Nie przyszło Wam do głowy że gdyby było zwarcie to bezpiecznik by się przepalał?
          Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

no ale spryski nie działają ani z przodu ani z tyłu więc to chyba raczej nie zapchane dysze

Comment

Jeżeli w płynie były jakieś zanieczyszczenia to bardzo możliwe że wszystkie spryski są zatkane, płyn na przednią i tylną szybę jest przecież pompowany z jednego zbiornika.
              Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

wątpie zeby to było przez zapchane dysze... pewnego razu poprostu zamontowałem CB radio. podłaczajac je bezpośrednio pod akumulator.. no i od tamtej pory spryski przestały działac... to napewno nie jest wina Cb radia... a co do bezpiecznika to jest ok.. tylko ze martwi mnie to ze cała deska rozdzielcza delikatnie przygasa i nic sie nie dzieje... to co mam sprawdzic na początek ????

dodam tez ze nie słychac pracy silniczków.. tylko wszystko przygasa
                Last edited by goku10sdl; 31-07-2011, 02:14.

Comment

a panowie powiedzcie, czy podczas włączania spryskiwaczy włączają się od razu wycieraczki? Ja musze odpalić wycieraczki i dopiero pryskać płynem.

Comment

dokładnie tak jest jak piszesz

Comment

hmm a u mnie nie jest koniecznością odpalania wycieraczek, żeby spryskać szybę. Przy spryskiwaniu słychać mruk (ok 1 sek) dopiero podaje płyn. Ale w momencie podawania płynu radio mi trzeszczy ( taki mały mankament ). Jeżeli nie dysze, wężyki, bezpiecznik to jakby nie patrzeć musi to być pompka. Tak jak napisał >david<.
                      TYLKO NIELICZNI sigpic ZOSTAJĄ WYBRANI.

Comment

podłącze się pod temat, mam podobny problem. Otóż w moim V genie (d13b2 1993rok hb) ktorego uzytkowalem przez miesiac wszystko dzialalo idealnie. Pewnego dnia uzylem tylniej wycieraczki ktora po jednym machnieciu zostala w pozycji pionowej ale spryskiwacze dzialaly( przod jak i tyl). Pojezdziłem tak z tydzien odkladajac tą naprawę a od wczoraj wogle nic nie działa. Ani wycieraczki na żadnym przełożeniu ani spryskiwacze. Złożyłem winę na bezpieczniki. Okazało się że 3 w kabinie były przepalone(nie pamietam dokladnie od czego) ale właśnie chyba od wycieraczek byl sprawny. po ich wymianie dalej wycieraczki nie chodzą a przy naszej pogodzie raczej bez sprawnych nie pojeżdzę. Sprawdzałem tez pod maską ale tam tez wydaje sie wszystko wporządku. prosze o pomoc bo nie lubie gdy moja Hania nie jest w pełni sił ;]

Comment

no u mnie jeżeli pociągnę gałeczkę do siebie to działa tylko sam spryskiwacz a jeżeli pociągnę ją w dół to i spryski i wycieraczki sie włączają.. też mi sie wydaje ze to pompka. zwłaszcza ze w lewym kole plastikowe nadkole delikatnie mi sie uszkodziło i woda z kół leci prosto na pompke.. bardzo możeliwe ze doszło do zwarcia i kable sie zlutowały ???? nie wiem do końca i nie wiem jak sie do tego przybrac.. chyba zostaje mi zdjecie koła nadkola i sprawdzenie pompki

Comment

Jak dla mnie to strasznie dziwne, żeby osobno odpalać i spryskiwacz i wycieraczki...ale skoro nie ma lampki od rezerwy to i takie coś już mnie nie dziwi :]

Comment

mozna i osobno i razem a lampka od rezerwy akurat u mnie jest

Comment

Working...
                              X