Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opuszcza, ale nie podnosi szyby

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Opuszcza, ale nie podnosi szyby

Witam,
    Mam następujący problem dot. Civic '99 4drzwi:
    Na konsoli znajdującej się w drzwiach kierowcy nie można opuścić, ani podnieść tylnej szyby od kierowcy (pozostałe 3 szt. działają bez problemu), natomiast przyciskiem znajdującym się w tych tylnich drzwiach można jedynie szybę opuścić. Nie da rady jej podnieść . Po zdjęciu boczka zmieniłem polaryzację na dwóch przewodach biegnących na silniczek (przeciełem i zamieniłem przewody). Wciskając przycisk w dół (opuszczanie szyby) mogłem ją podnieść, natomiast nie mogłem jej już opuścić. Na szczęście zmiana polaryzacji pomogła zamknąć otwarte okno. Uffff.
    Na pewno sprawne są:
    - przycisk szyby w drzwiach tylnych (podmieniałem na inny sprawny z sąsiednich drzwi),
    - silnik szyby, ponieważ po podaniu zasilania działa w obie strony.

Może nie dochodzi jakiś drugi plus lub masa z wiązki znajdującej się w drzwiach przednich od kierowcy?

Możecie pomóc? Kupiłem dzisiaj auto i na farcie jakoś udało mi się domknąć okno. Na razie wyłączyłem kostkę, żeby znowu ktoś przypadkiem nie otworzył okna, ale chciałbym usunąć w/w usterkę.

Pzdr.
    Michał

przerwa w kablu miedzy wylacznikiem w drzwiach kierowcy a wylacznikiem w drzwiach tylnych, najprawdopodobniej w kostce przy drzwiach

Comment

Dziękuję za podpowiedź. W następny weekend jak będę miał czas to sprawdzę i dam znać. "Przedzwonię" ten kabel miernikiem i zobaczymy, tylko trzeba będzie ściągnąć obydwa boczki.
      Pozdrawiam !!!

Comment

U mnie problem jest taki, że siłownik w lewych drzwiach w połowie podnoszenia szyby nie umie sobie z nią poradzić i się przycina tzn nie podnosi! Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?? Siłownik prawych drzwi działa bez zarzutu!!

Comment

Zamieszczone przez niteart Zobacz posta
          U mnie problem jest taki, że siłownik w lewych drzwiach w połowie podnoszenia szyby nie umie sobie z nią poradzić i się przycina tzn nie podnosi! Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?? Siłownik prawych drzwi działa bez zarzutu!!
          Nasmaruj prowadnice, całe uszczelki na około silikonem w sprayu. Powinno pomóc w poślizgu szyby. Miałem podobną sytuację. Do tego sprawdź czy szyba podnosi się równo, czy nie oporuje z jednej strony.

Comment

moze zeby na przekladni juz wyrobione

Comment

Jak tylko dojdę(grypa) do siebie to nasmaruję prowadnice jeśli nie pomoże to rozbieram boczek i szukam problemu w napędzie.

Comment

Zamieszczone przez niteart Zobacz posta
                Jak tylko dojdę(grypa) do siebie to nasmaruję prowadnice jeśli nie pomoże to rozbieram boczek i szukam problemu w napędzie.
                Ale prowadnice najlepiej nasamrować na całej długości a nie tylko w miejscu gdzie znajduje się szyba gdy jest zamknięta. Prowadnice ciągną się w dół drzwi także boczek i tak warto rozebrać.

Comment

Working...
                X