Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

światło wewnetrzne ( podsufitka ) oraz światło w bagażniku

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• światło wewnetrzne ( podsufitka ) oraz światło w bagażniku

Witam

Ten temat był kilka razy poruszany lecz niestety nie znalazłem rozwiązania swojego problemu. O tuż mój problem jest następujący:
    1. Światło wewnętrzne umieszczone w podsufitce:
    Ogólnie nie działa. Problem pojawił się gdy czujnik otwarcia drzwi mi się zepsuł ( już naprawiane ) wtedy górne światło wyłączyłem by nie migało mi podczas jazdy. Włączałem je sporadycznie aż do chwili gdy przestało działać. Najpierw ledwo co się "tliło" potem całkowicie padło. W miedzy czasie wymieniłem żaróweczkę od podświetlenia zegarka. Nie działa w pozycji "zawsze włączone" oraz " włączone przy otwartych drzwiach". Wymieniłem żarówkę oraz sprawdziłem bezpieczniki ( profilaktycznie wszystkie które znajdują się niedaleko kierownicy). Wymieniona żarówka była sprawna ( w innym samochodzie działa). Wykręciłem cały ten przełącznik i przeczyściłem styki ( analogicznie jak to zrobiłem z czujką otwarcia drzwi) lecz światło nadal nie działa. Moje pytanie jest chyba wszystkim jasne. Co zrobić by zaczęło działać. ( Może jeszcze gdzieś są ukryte bezpieczniki czy coś)

2. Światło w bagażniku.
    Nie działa. Teraz ledwo co się tli. Żarówka sprawna. Przez pewien czas działała bez zarzutu, lecz teraz nie działa. Stało się to po tym jak całe światło wypadło z tej "dziury" wisiało na kabelkach. Ale od razu je wsadziłem na miejsce i po tej operacji jeszcze przez kilka dni działało. Pytanie analogiczne do 1.

3. Czujnik otwarci drzwi.
    Mam coś nie tak bo czujnik otwarcia drzwi szybko "śniedzieje" tzn same styki. Wyczyszcze je i przez kilka dni jest dobrze lecz po tym czasie znów operacje trzeba powtórzyć. Czym to może być spowodowane??

Dodam na koniec że samochód to Honda Civic 5D 1,4 iS z 2000r.

Z niecierpliwością czekam na wasze odpowiedzi za które z góry dziękuje.

Posprawdzaj i popraw styki kabli z masą
    Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

OK. Tylko mam pytanie pewnie i głupie i kuriozalne ale gdzie są te styki z masą ?? Wszystkie jakie są w samochodzie czy tylko jakieś konkretne i gdzie one się znajdują... Sorry za moją nie wiedzę ale nie jestem elektrykiem ani tym bardziej mechanikiem i nie znam się na tym...

Comment

To te kable które idą z jednej strony do żarówki a z drugiej strony łączą się (są przykręcone) do karoserii. Odkręć od karoserii i zobacz czy jest dobry styk (mogło zaśniedzieć albo zardzewieć), dodatkowo sprawdziłbym jeszcze przy włącznikach drzwiowych.
        Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

OK. Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi. Będę informował na bieżąco co i jak.

Dzięki raz jeszcze

Comment

A ja mam pytanko jeśli można jeszcze ;p Jak ściągnąć plastikowa szybkę od światła z podsufitki ?? szukałem jakiegoś zaczepu ale ona jest okrągła i nie ma za co złapać i nie mogę ściągnąć cholerstwa ;/

Comment

śą w tej szybce 2 rowki ( zobacz od zewnątrz przez szybę ze są) Podwaz jeden a zejdzie bez problemu

ooo Znalazłem fotę nawet Zobacz ten prześwit po lewej stronie Po prawej jest w tej samej odległości

Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.
              Last edited by greg4uk; 09-09-2010, 00:12.

Comment

No niestety przeczyszczenie z osadu styków nie pomogło. Nadal żarówka w bagażniku ledwo się tli a światło w kabinie nie świeci. Raz jeszcze dziś sprawdziłem bezpieczniki i na wszelki wielki wymieniłem na nowe, wszystkie styki przy drzwiach sprawdziłem i przeczyściłem bez względu czy było zaśniedziałe czy nie.. Lecz niestety problem nadal jest;/. Zima się zbliża i szybko robi się ciemno więc to światło coraz bardziej jest potrzebne. Co może być winna takiej usterki?? Jakieś sugestie odpowiedzi?? Z pomoc będę bardzo wdzięczny i piwko postawie ;P
                Last edited by mesje.szope; 11-09-2010, 17:51.

Comment

dzieki juz znalazlem ;D PS do "greg4uk" fajne diody

Comment

Witam mam podobny problem tylko u mnie nawet sie nie tli światło , ani wewnatrz ani w bagażniku Pomocy !!!!

Comment

Zamieszczone przez Tomo1 Zobacz posta
                      To te kable które idą z jednej strony do żarówki a z drugiej strony łączą się (są przykręcone) do karoserii. Odkręć od karoserii i zobacz czy jest dobry styk (mogło zaśniedzieć albo zardzewieć), dodatkowo sprawdziłbym jeszcze przy włącznikach drzwiowych.
                      Zarówno przy lampce, jak i wyłączniku drzwiowym nie ma kabelków do masy... one łączą się z masą bezpośrednio, dociskają ja śrubki mocujące..

pozdr.

Comment

Powiem tak mi się udało naprawić mój problem.

Po 1. Zaśniedziałe połączenia - oczyściłem i nie było poprawy ( ale wiem że to częściowo przez to bo czasem kontaktowało czasem nie, jeszcze przed całkowitą awarią)
                        Po 2. Tomo1 napisał by sprawdzić bezpieczniki i faktycznie bezpiecznik był dobry lecz siedział nie w tym miejscu co powinien. Dopiero po włożeniu w odpowiednie miejsce zaczęło działać (Według tabliczki na tylnej części małego schowka). Więc proponuje sprawdzić nie tylko czy bezpiecznik jest dobry ale także czy jest na odpowiednim miejscu

Mam jeszcze taki pomysł że jakiś kabelek może być przerwany(naderwany) - może to powoduje że nie ma podświetlenia. Jeżeli po otwarciu drzwi/klapy bagażnika święcą się kontrolki to wina leży w samym zasilaniu żarówki.
                        Może żarówka jest przepalona??

Powodzenia 1986vienio25 innym też jak mają podobny problem
                        Last edited by mesje.szope; 24-01-2011, 16:03.

Comment

Witam i dziękuje za odpowiedzi , ale żarówki na pewno są dobre bo sprawdzałem i kupowałem nowe ,Wiec jeszcze sprawdzę te styki i wtedy odpisze , jak to sprawdzę
                          Z góry dziękuję i pozdrawiam

Comment

Który bezpiecznik odpowiada za oświetlenie wewnątrz i w bagażniku Screenshot_2020-02-24-14-07-43-631_com.miui.gallery.jpg

Comment

Ciekawy opis. Zaraz znajdę swój i wrzucę fotkę. Nie wiem co to jest, ale na pewno nie angielkabezpieczniki w kabinie angielka 5d 6 gen.jpgbezpieczniki w kabinie angielka 5d 6 gen.jpg
                              Tak to wygląda u mnie.
                              Last edited by sajgoon1; 05-04-2020, 18:26.

Comment

Working...
                              X