Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sprzęgło/pompka sprzęgła

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• sprzęgło/pompka sprzęgła

tak wiem ze byl juz nie jeden temat, opcje szukaj itd, ale nie znalazlem odpowiedzi na moj temat, chodzi mi o to ze dzisiaj wsiadam do henka, sprzeglo w podloge, patrze a tu sprzeglo łapie przy samej podłodze, tzn lekko puszcze sprzegło i juz chce jechac.... napewno nie sa to moje odczucia, ze inne buty czy cos, tlyko po prostu jakos nizej jest to sprzęgło, z 5 cm ma do podłogi, i poczytalem ze moze to byc pompka, i faktycznie pod dywanikiem jest woda, pod maska w okolicy pompki tez jest mokro, i pytanie czy to aby napewno jest wina pompki sprzegla, znalazlem kilka uzywek na allegro, zajrzałem pod maske zeby zobaczyc czy samemu da rade wymienic, i nie wiem jak ją odkrecic, bo ze strony maski są sruby wkrecone, ale w kabinie tam nie widac łepka żadnego zeby odkrecic, i teraz poczytalem ze po wymianie pompki trzeba odpowieterzyc jakos czy cos, ja zaden mechanik megaspecitd nie jestem, dlatego zaczalem sie obawiac zeby sam wymieniac, z drugiej strony nie taka ciapa zeby sruby nie odkrecic i przykrecic drugiej.... a wiec czy to wina stoi po stronie tej pompki? czy dam rade sam wymienic ewentualnie odpowietrzyc i wszystkie czynnosci z tym zwiazane? i czy dlugo pojezdze jeszcze tak jak teraz, ze nie stanie mi samochod gdzies na skrzyżowaniu i nie pojedzie?

Siemka
    jak nie jesteś ciapa to dasz sobie rade
    musisz walnąć sie pod kierone i oblukać.
    1.Musisz wyjąć zawleczkę z bolca blokującego pedał do patyka od pompy
    2.Masz tam dwie nakrętki na klucz fi 12(odkręć je)
    3.Pod maską odkręć przewód który dochodzi do pompy sprzęgła.
    4.Zciągnij wąż z pompy który dochodzi od zbiorniczka.
    5. Wyciągnij pompe

Zeby odpowietrzyć układ sprzągła po zamontowaniu pompki i zalaniu płynu , musisz dorwać jeszcze jedną osobe aby pompowała będzie pedałem sprzęgła.
    Ty w tym czasie bedziesz operował przy wysprzęgliku.
    1. Poluzuj odpowietrznik przy wysprzęgliku.
    2.Niech druga osoba wciśnie pedał sprzęgła i trzyma.
    3.Zakrec odpowietrznik.
    4.Niech ten ktoś pusci pedał sprzegła.
    5.Ponownie niech ten ktoś wciśnie sprzęgło a Ty poluzuj odpowietrznik az pedał mu wpadnie do podłogi.
    6.Czynność tą powtarzasz aż z odpowietrznika zacznie lecieć ładny strumien płynu bez powietrza.
    7.Pamiętaj aby podczas odpowietrzania sprawdzać stan płynu w zbiorniczku.
    To by było na tyle
    NAPEWNO SOBIE PORADZISZ

Comment

1.2.3.4 widziałem, z tym ze zeby 5 zrobic, trzeba chyba odkrecic śruby, i nie wiem gdzie sie je odkreca,
      1, gdzie ejst ten wysprzeglik, i jak wyglada, 5. jak ten ktos ponownie wcisnie, to wtedy co sie bedzie dzialo, zanim "aż pedał mu wpadnie do podłogi"?

https://www.allegro.pl/item951932048...c.html#gallery o te sruby mocowania mi chodzi....gdzie one mają nakrętki zeby odkręcic tą pompke?
      Last edited by Gość; 03-04-2010, 19:43.

Comment

trzeba deskę zdemontować
        ビートル ジョン

Comment

takie zabawne?

Comment

Chłopie, nie oburzaj się, jeśli po opisie bonku dalej nie wiesz jak to zrobić i nawet nie wiesz jak wygląda i jest wysprzęglik, nie masz pojęcia jak odpowietrzyć to bez obrazy ale nie bierz się sam za to bo nic nie zrobisz a tylko narobisz sobie kosztów To żaden wstyd nie potrafić, nie każdy musi być mechanikiem.
            Piszesz że widziałeś pkt.2. a przecież te dwie nakrętki o które pytasz i podajesz link do śrub na które są nakręcone, więc jak to jest??? piszesz że widziałeś a za chwilę że znaleźć nie możesz???
            Last edited by Tomo1; 03-04-2010, 20:56.
            Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

bo widziałem sruby...a na sruby nakręca się nakretke zeby ta sruba trzymała, i widzialem te śruby, ale nakretek na nie nakreconych nie widze, i dlatego pytam gdzie są te nakrętki zebym mogł je odkręcic ze śruby i zebym mogl wyjąc pompke

Comment

są w środku auta po przeciwnej stronie pompki, mogą być przykryte wykładziną.
                Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

ma ktos jakis poradnik krok po kroku co do wymiany pompki? mam cale świeta na studiowanie, po ciemku wymienie po tych swietach.... w zrób to sam nie widziałem nigdzie, jakis poradnik moze do poczytania

ale czy to aby napewno wina pompki, bo sprzegło da sie w podloge wcisnąc, i odbija na te 5 centymetrów, po prostu nie da sie biegu wrzucic, ale sprzegło sie wciska

i ma ktos pomysł gdzie mogłbym kupic taką pompke w lublinie??
                  Last edited by Gość; 04-04-2010, 11:11.

Comment

Tez miałem tak u siebie i sie okazało ze plyn cieknie przy kolektorze z lewej strony przez uszczelke, a sprzęgło ci opadło bo nie masz płynu w układzie, z prawej strony do góry (jak otworzysz maske) masz miejsce do wlania, Wlej DOT 3 (sprawdz co pisze na zakretce, jaki rodzaj) i odkrec odpowietrznik tez koło kolektora i pompuj sprzegłem, powinno pojsc do góry mi to sie sprawdziło, a tez myslałem ze poszła pompka i byłby niepotrzebny koszt u mechanika a tak sam doszedłem co i jak. Pozdro

Comment

Working...
                    X