Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak przełożyć długą piątkę ze skrzyni 9A do S20

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jak przełożyć długą piątkę ze skrzyni 9A do S20

Hejka, mam pytanko dotyczące skrzyni biegów S20 i S40 9A
    Otóż mam obydwie skrzynie w posiadaniu i słyszałem że niby można przełożyć FD lub samą długą 5ke z tej 9A do krótkiej S20
    Zależy mi na długim ostatnim biegu ponieważ robię dużo KM na autostradzie a jazda na 5 mając 3500rpm przy 120km/h trochę według mnie jest męcząca. Da rady coś poradzić czy dać sobie spokój?

Przekładka piątki to najłatwiejsza czynność przy skrzyni.
    Trzeba odkręcić od skrzyni wszystko co ma na swojej obudowie,potem odblokować łożyska i można strącać skorupę.
    Bieg piąty to ten zespół na samym przodzie.

Comment

I faktycznie będzie dłuższy ten bieg czy nic to nie da dopuki nie wymienie całego FD z dyferencjałem.
      Czy 5tka to jest właśnie ten bieg przy dyferencjale czy ta zębatka u samej góry tej wieżyczki z biegami?
      Szukam jakiś zdjęć i filmików na ten temat ale nic niestety nie mogę znaleźć

Comment

Zamieszczone przez zuri350z Zobacz posta
        I faktycznie będzie dłuższy ten bieg czy nic to nie da dopuki nie wymienie całego FD z dyferencjałem.
        Czy 5tka to jest właśnie ten bieg przy dyferencjale czy ta zębatka u samej góry tej wieżyczki z biegami?
        Szukam jakiś zdjęć i filmików na ten temat ale nic niestety nie mogę znaleźć
        Kolega nie do końca dobrze Ci doradza. Przede wszystkim trzeba policzyć liczbę obrotów wałka do 1 obrotu mechanizmu różnicowego. Dla przykładu:
        Skrzynia z silnika D14A2 ma FD 4.4 a 5 bieg 0,702 Wychodzi 3,089 obrotu wałka do 1 obrotu mechanizmu.
        Skrzynia z silnika D14Z2 ma FD 4,058 a 5 bieg 0,750 Wychodzi 3,043 obrotu wałka do 1 obrotu mechanizmu różnicowego.
        Zatem jest ciut dłuższa skrzynia, ale tego nie odczujesz.
        Natomiast jeśli przełożysz 5 z Z2 do A2 przy FD 4,4 to masz 3,3 obrotu i staje się krótszą
        Także samo przełożenie 5 biegu może bardziej zaszkodzić jako polepszyć. Wystarczy policzyć.
        Chcesz być zadowolony, szukaj skrzyni 1M właśnie z D14A2. Skrzynia ta ma krótkie przełożenia na niższych biegach a długą 5.
        Lepszej alternatywy nie znajdziesz.

Comment

W takim razie tak chyba będę musiał zrobić. Dzięki za pomoc panowie

Comment

A gdzie ja doradzałem źle jak wymienić piątkę?O niczym innym tutaj nie pisałem,odpowiedziałem jedynie na pytanie zawarte w tytule.
            Poza tym to z3 musi mieć nieoryginalną skrzynię

Lepiej podpatrz sobie sam i policz co będziesz miał z mieszania kołami.
            Liczenie jest proste,dzielisz przez to co masz w kratce a na koniec przez przełożenie główne (FD)

Comment

Working...
            X