Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak wyjąć skrzynie biegów ???

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jak wyjąć skrzynie biegów ???

Witam!!!

Mam problem ze tarczą sprzegła musze ja wymienic i łozysko oporowe (wiciskowe).
    Chce to zrobic samemu tylko nie wiem od czego sie zabrac przy wyjmowaniu skrzyni, mianowicie chodzi mi o półoski czy jakos sie je odkreca czy co sie z nimi robi?, moze ktos ma jakąs instrukcje wyciagania skrzyni albo sam to robił, proszę o pomoc.

jezeli chodzi o poloski kolego to sa one osadzone w skrzyni i ciezko je wyjac. Ale przy skrzyni na polosi masz takie osłony gumowe, wystarczy ze zdejmiesz ta wieksza opaske z tej osłony i polos wyjdzie Ci z kielicha ktory jest wmontowany w skrzynie

Comment

ale żeby zrobić to co kolega mówi musisz odkręcić amortyzator przy wachaczu i odczepić piastę z przegubu pod piastą (masło maślane wyszlo ) najlepiej przejżyj service manuala tam na początku będzie dział engine removal i będziesz miał to opisane po koleji. Generalnie to nie wiem czy nie będziesz musiał wyjmować całego silnika bo możesz się nie zmieścić, a poza tym potem złożyć to wszystko tez będzie wesoło . Aha jeszcze jedna sprawa jak będziesz odkręcał silnik od skrzyni jeden z kielichów od półosi również wyjdzie. Co do narzędzi to generalnie przydałby się klucz dynamometryczny i 12-kątna nasadka 10mm (takimi śrubami jest przykręcone sprzęgło do koła zamachowego)

Comment

Zamieszczone przez wiktorm Zobacz posta
        ale żeby zrobić to co kolega mówi musisz odkręcić amortyzator przy wachaczu i odczepić piastę z przegubu pod piastą (masło maślane wyszlo ) najlepiej przejżyj service manuala tam na początku będzie dział engine removal i będziesz miał to opisane po koleji. Generalnie to nie wiem czy nie będziesz musiał wyjmować całego silnika bo możesz się nie zmieścić, a poza tym potem złożyć to wszystko tez będzie wesoło . Aha jeszcze jedna sprawa jak będziesz odkręcał silnik od skrzyni jeden z kielichów od półosi również wyjdzie. Co do narzędzi to generalnie przydałby się klucz dynamometryczny i 12-kątna nasadka 10mm (takimi śrubami jest przykręcone sprzęgło do koła zamachowego)
        dokladnie tak jak mowisz kolego pominalem to:P a wiec moge to opisac . Nalezy zaczac od odkrecania nakretki piasty kola(klucz 32) oczywiscie odkrecam kiedy auto jeszcze stoi na kole, nastepnie zdejmujemy kolo i odkrecamy widelki amorka, i nastepnie odkrecamy dolny sworzen wachacz. Kiedy to juz zrobisz masz juz wszystko luzem , zdejmujesz dolny sworzen , srube od widelek wyjmujemy i ciagnniemy cala piaste kola do siebie, wtedy polos zostaje wyjeta z piasty i dalej tak jak pisałem z ta opaska. W razie pytan pisz

Comment

Panowie po to stworzyłem dział "Manuale" żeby służył w takich przypadkach.Na pewno jest tam informacja na ten temat.
          ビートル ジョン

Comment

Dziękuje narazie panowie, jak będe miał problem jakis to zaraz napisze.

Comment

Półoski odkrecone, skrzynia od uchwytów (poduszek) odkrecona, skrzynia odkrecona tez od silnika ale niechce zejsc dlaczego? czy jeszcze są gdzies sruby? czy moze rozrusznik trzyma skrzynie do silnika? Prosze o pomoc.

Comment

Rozrusznik tez trzeba odkręcić, a żeby wyjąć półosie ze skrzyni wystarczy pomiedzy nie a skrzynie biegów wsadzić np. łyżkę do opon i energicznie wypchnąć ją ze skrzyni (gdyby nie chciała wyjść przekręć o 1/4 obrotu i znowu szarpnij) A gdyby po odkręceniu juz wszystkich śrub nie chciała się zsunąć to trzeba nią bardzo energicznie poruszać w górę i w dół ponieważ jest ona jeszcze osadzona na tulejkach które lubia się zapiekać, no i olej spuść ze skrzyni.. Miłej zabawy!

Comment

nie trzeba całego tylko dolna śruba rozrusznika trzyma skrzynie ale przewody musisz poodłączać

Comment

Dzięki, a jak bedzie lepiej odkrecic z poduszek z razem z poduszkami sciągnąc???

Comment

te dwie widoczne najlepiej odkręcić i to w sumie nie sprawia problemu ale z tą przy przegrodzie może byc problem tzn. nie jestem pewien czy uda ci się podejśc z kluczem żeby ją odkręcić, a jak jej nie odkręcisz to nie wysuniesz skrzyni. Ja na twoim miejscu wyjmowałbym silnik ze skrzynią jeżeli masz gdzie zawiesić wyciąg. Idzie szybko i bezproblemowo, mi wyjęcie silnika, odkręcenie skrzyni, przykręcęcenie do nowego silnika i zamontowanie w samochodzie zajęło ok 10 godz.

Comment

Skrzynia wyjęta, nie maiłem problemów, wszystkie poduchy odkrecone, klucz doszed wszędzie. Dziękuje wszystkim.

Comment

Working...
                        X