Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zgrzyty w skrzyni biegów (sprzęgle?)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zgrzyty w skrzyni biegów (sprzęgle?)

Drodzy Panowie. Mam ogromy problem. Kilka dni temu pierwszy raz usłyszałam bardzo dziwne dzwięki wydobywające się ze skrzyni biegów lub ze sprzęgła, cos w stylu zgrzytów, jakby coś o cos ocierało się. Kiedy chcę zmienić bieg (obojętnie na jaki) i puszczam sprzęgło właśnie słychać ten dzwięk. Prosze o pomoc, bo ja niestety nie mam pomysłu Jeśli ktoś byłby tak miły i zechcial napisać jak to naprawić byłabym bardzo wdzięczna. Dzikuję i pozdrawiam serdecznie

Panie kolego myślę że jest to łożysko wyciskowe sprzęgła (Do wymiany)

Comment

lożysko wyciskowe to jest tz oporowe czy jakies inne, bo teraz juz nawet biegów nie mozna prawie zmieniac i strasznie szarpie w koncowej fazie wyciskania sprzegła , a przy tym strasznie zgrzyta jak by miała skrzynia sie rozpasc

Comment

Zamieszczone przez jaag24 Zobacz posta
        lożysko wyciskowe to jest tz oporowe czy jakies inne, bo teraz juz nawet biegów nie mozna prawie zmieniac i strasznie szarpie w koncowej fazie wyciskania sprzegła , a przy tym strasznie zgrzyta jak by miała skrzynia sie rozpasc

Sprawdzałeś poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym, może trzeba też odpowietrzyć wysprzęglik ...

A zgrzyta bo sprzęgło nie odłącza skrzyni i zmieniasz biegi jakby bez naciskania pedału sprzęgła.

Jeżeli padł docisk / łożysko wyciskowe to trzeba będzie robić sprzęgło (na Allegro kpl. Aisin kupisz za coś ponad 300zł)

Comment

dzisija bede robił, kjupiłem komplet valeo za 480pln , jak mi bedzis potrzbne tylko łozysko to rezte sprzedam, płyn jest ok, tak ze to nie to ,, swoja droga ktos wie jjak sie pół osie ze skrzyni wyciąga bo chyba nie sa odkręcane . podwarzyc wystarczy?

Comment

Zamieszczone przez jaag24 Zobacz posta
            Drodzy Panowie. Mam ogromy problem. Kilka dni temu pierwszy raz usłyszałam bardzo dziwne dzwięki wydobywające się ze skrzyni biegów lub ze sprzęgła, cos w stylu zgrzytów, jakby coś o cos ocierało się. Kiedy chcę zmienić bieg (obojętnie na jaki) i puszczam sprzęgło właśnie słychać ten dzwięk. Prosze o pomoc, bo ja niestety nie mam pomysłu Jeśli ktoś byłby tak miły i zechcial napisać jak to naprawić byłabym bardzo wdzięczna. Dzikuję i pozdrawiam serdecznie
            panowie wczytajcie się w tekst-konwersujecie z"płcią piękną"
            ビートル ジョン

Comment

pierwszy post był tylko pisany przez kobiete :P jezeli chodzi o te zgrzyty to powodem było to ze wypadała spręzyna z tarczy sprzęgła , która sobie latała miedzy dociskiem a tarcza i robiła ogromne szkody, a druga kwestia było łożysko które szumiało i zacinało sie . po wmontowaniu nowego kompletu razem z dociskiem które uciepriało ze stycznoscią ze "latajacą "spręzyną owe dzwięki ustały i biegi zaczeły normalnie sie przełaczac i pracaowac , jedna kwestie mam do zbyt luznego pedału sprzegła które było poprawnie odpowietrzone , ale chodzi strasznie lekko , byc moze przyczyna jest swierzy smar na łozysku i jego prowadzeniu a moze cos zle zrobiłem ?? dodam ze sprzęło łapie dobrze tj zaczyna łapac w połowie a przy odjeciu nogi od pedała sciska bardzo dobrze i auto pewnie przyspiesza. / pozdrawiam a i jeszcze przestało mi zgrzytac jak wbijam wsteczny co miało miejsce w japoncach)
              Last edited by Gość; 23-01-2009, 19:26.

Comment

witam w mojej Hondzie przy wrzucaniu trójki z dwójki oczywiściew okolicy czerowneg9o pola słychac zgrzyt ale tylko i wyłącznie przy przejsciu z 2 na 3 co to moze ozn? i czy ewentualnie wymian aoleju w skrzyni moze cos pomóc? prosze o pomoc> jestem nowym forumowiczem i nei abrdzo wiem gdzie pisac i jakl sprawdzic czy ktos mi odpisał wiec jak cos to prosze o info na maila: [email protected], lub oinstrukcje jak "chodzić" po forum
                dzieki i pozdrawiam

Comment

Jeśli mówisz że jesteś nowym forumowiczem to przeczytaj najpierw REGULAMIN i pilnie przedstaw się w odpowiednim do tego dziale. Żalenie się w pierwszym poście na naszym forum nie jest raczej mile widziane

Comment

Working...
                  X