Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejny problem ze skrzynią

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kolejny problem ze skrzynią

Witam, problem podobny do wielu innych, ale jednak trochę się różniący, mianowicie: przy odpalonym silniku na luzie bez wciśniętego sprzęgła ze skrzyni biegów wydobywa się dźwięk typu tarcia zardzewiałego łożyska - podejrzewam łożysko oporowe - jednak jak je wcisnę szum ten cichnie. Puszczę i znowu słychać - najgorzej na zimnym silniku, jak się rozgrzeje już jest o wiele ciszej - przymiarkę robię do wymiany sprzęgła, docisku i łożyska oporowego... Ale może problem leży też w czym innym?? Pomocy

Jest tak jak napisałeś (łożysko oporowe)

Comment

na innym forum wyczytałem, że może to być problem z łożyskiem na wałku sprzęgłowym, ktoś miał podobną sytuację?? Pozdrawiam

Comment

ja podejzewam ze to lozysko na walku ,oporowe slychac jak wcisniemy a lozysko na walku po wcisnieciu sprzegla cichnie ,kiedy sie zagrzeje jak wszystko zreszta rozszerza sie i troszeczke kasuja sie luzy i wtedy cichnie a te lozyska to jedna z przypadlosci hondy ,jak i kilku innych marek
        sigpic

Comment

Zamieszczone przez piotrek1234 Zobacz posta
          ja podejzewam ze to lozysko na walku ,oporowe slychac jak wcisniemy a lozysko na walku po wcisnieciu sprzegla cichnie ,kiedy sie zagrzeje jak wszystko zreszta rozszerza sie i troszeczke kasuja sie luzy i wtedy cichnie a te lozyska to jedna z przypadlosci hondy ,jak i kilku innych marek
          Dokładnie, łożysko na wałku sprzęgłowym !
          Jak rozbierzesz skrzynie to normalnie kulki będą porozwalane ...

Niedawno Samuraj podawał numery trzech łożysk, które trzeba będzie wymienić w skrzyni (robocizna kosztuje i nie opłaca się robić łożysk pojedyńczo)

W ASO będą drogie ale można kupić równie solidne w https://www.albeco.com.pl/
          Last edited by PeJot; 31-12-2008, 15:53.

Comment

Witam. mam ten sam problem. za samo wyjecie i wsadzenie skrzyni krzycza 300zl a gdzie lozyska i ich wymiana. nigdy nie bawilem sie w rozbieranie skrzyni i mam takie pytanie czy idzie to samemu zrobic?

Comment

Zamieszczone przez Jd. Zobacz posta
              Witam. mam ten sam problem. za samo wyjecie i wsadzenie skrzyni krzycza 300zl a gdzie lozyska i ich wymiana. nigdy nie bawilem sie w rozbieranie skrzyni i mam takie pytanie czy idzie to samemu zrobic?

Z drugiej strony jak się popatrzy na koszty to kusi żeby kupić skrzynię z rozbiórki tylko nie wiadomo czy nie ma tez załatwionych łożysk.

Najlepiej znaleźć kogoś kto się specjalizuje w skrzyniach bo przeciętny mechanik będzie "stękał" nad rozbieraniem skrzyni i dużo sobie policzy.

Przydałby się kolega mechanik, razem dałoby się to zrobić i za butelkę
              Last edited by PeJot; 31-12-2008, 17:12.

Comment

I ja wlasnie kupilem skrzynie z rozwalonymi lozyskami. wpierw myslalem,ze to lozysko oporowe i za nim wymienilem to gwarancja przepadla na skrzynie. raczej kupie znow skrzynie, przeloze sam i zaplace tylko tyle co za skrzynie. a czy ta skrzyni moze mi sie zablokowac czy cos? mozna tak dalej jezdzic?

Comment

Zamieszczone przez Jd. Zobacz posta
                  I ja wlasnie kupilem skrzynie z rozwalonymi lozyskami. wpierw myslalem,ze to lozysko oporowe i za nim wymienilem to gwarancja przepadla na skrzynie. raczej kupie znow skrzynie, przeloze sam i zaplace tylko tyle co za skrzynie. a czy ta skrzyni moze mi sie zablokowac czy cos? mozna tak dalej jezdzic?
                  Jeżeli na wolnych obrotach słychać cichy szum to jeździj, można tak zrobić i 50 tys.km ...

Ale jak już porządnie piszczy/szoruje to strach jeździć - jakby się zablokowały koła w zimie na śliskim to nie byłoby ciekawie

Comment

Nie jest taki cichy. nabazie brak funduszy i musze tak jezdzic. dzieki za pomoc. pozdrawiam.

Comment

Ja mam o tyle dobrze, ze robociznę mam za darmo tylko jeżeli to łożyska na wałku sprzęgłowym ile miałbym szykować na tę NIE przyjemność ?? Orientacyjnie -dzięki za help

Comment

Zamieszczone przez tvx Zobacz posta
                        Ja mam o tyle dobrze, ze robociznę mam za darmo tylko jeżeli to łożyska na wałku sprzęgłowym ile miałbym szykować na tę NIE przyjemność ?? Orientacyjnie -dzięki za help
                        ok.200 zł - Łożyska, technika liniowa - Albeco Poznań oferuje: łożyska, technika liniowa, łożyska poznań

Comment

Working...
                        X