Witam ostatnio chciałem wymienić olej w skrzyni bo nie był wymieniany od 6 lat (znam historie tego auta z ostatnich 6 lat) w sklepie dali mi jakiś CARLUBE. gdy już miałem wymieniać stary olej to okazało się że jest jak nowy tzn. czyściutki bez najmniejszej skazy więc go zostawiłem. W szkole mnie uczyli że w skrzyni sie nie wymienia bo ma jakąś tam flore czy coś i stąd moje pytanie czy wymienić ten olej czy go zostawić???
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
olej w skrzyni d15b2
Collapse
X
-
pytanie dlaczego chciałeś wymienić olej czy temu że coś się działo ze skrzynią czy tylko ze względu na wiek , jak się nic nie dzieje to bym go nie ruszał
a jesli już wymieniać to tylko na MTFVGEN NAJWAŻNIEJSZY GEN W MOIM DNA
"...Mnóstwo ludzi marzy o sukcesie. Według mnie, sukces można osiągnąć tylko dzięki
powtarzającym się porażkom, które ciągle należy analizować.
Tak naprawdę sukces to 1% pracy wykonanej w 99% dzięki niepowodzeniom..."
Soichiro Honda - Honda Corporation
-
czytanie cool boli co??
witam, czy moglby ktos podrzucic zdjecie korka wlewu oleju do skrzyni biegow w d15b2? juz dwa razy wjezdzalem na kanal i nie moge go zlokalizowac po instrukcji w manualu. Aha jak nie macie zdjec to chociaz wie ktos na jaki klucz to jest? Na taki sam klucz jak korek spustowy jest tylko jedna sruba zlokalizowalem ja jest mniej wiecej tak jak w manualu pisza ale niestety to raczej nie to bo jak tam wlac olej jesli sa scianki a otwor w tych sciankach prowadzi do gory a jak wiadomo ciecz cieknie w
3 tematy nizej i masz odpowiedz bez zakladania i smiecenia nowym tematem
Comment
-
https://www.civicforums.com/forums/7...tf-vs-mtf.html Miłej lekturkiLast edited by Gość; 07-02-2011, 20:45.
Comment
-
-
ATF jest do automatycznych skrzyń (automatic transmission fluid)
do manualnych MTF (manual transmission fluid)
Nie wiem jaka jest różnica miedzy nimi i jak by się zachowywały stosowane odwrotnie do swojego przeznaczenia. Ale wychodze z założenia, że jak jest rozgraniczenie to musi być przyczyna... Więc nie ma co eksperymentować tylko do manualnej lać MTF a do automatu lać ATF.
PozdrawiamThe 1st. - EJ9
The 2nd. - ES7
The 3rd. - FD7
The 4th. - CU2
------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------
Comment
-
ATF jest do automatycznych, jednak stosuje się w manualnych, choćby w Chryslerach lub Mitsubishi i innych modelach z manualną skrzynią, w niektórych nawet wskazane, zalanie innego niż ATF grozi uszkodzeniem takiej skrzynki, jest mniej gęsty od MTF co ułatwia zmianę biegów choćby w zimę i nie tylko, jednak moje pytanie podbijam, czy ktoś wlewał to do Hondy ? Wiem ze będzie poprawa w zmianie biegów ale czy to nie uszkodzi skrzynki ?
Comment
-
Frenk15 , przecież lejesz aż przelejesz, a nie patrzysz na ilość, zalałem jednak 10w40 na jakiś czas i jest dobrze .
Comment
Comment