Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwszy bieg i wsteczny - czasem nie wchodzi.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pierwszy bieg i wsteczny - czasem nie wchodzi.

Honda Civic 1.3 1995r.

Pierwszy bieg to rzadziej, ale jeśli chodzi o wsteczny to często muszę wysprzęglić raz lub więcej żeby wszedł bez problemu, bo inaczej słychać takie zgrzytanie.

Czym to może być spowodowane? Łożysko do wymiany czy mogę coś innego zrobić?

Pozdrawiam.
    Last edited by Gość; 15-09-2010, 13:50.

Podstawa to kontrola wymiany oleju w skrzyni. Inna sprawa, że problemy z wbijaniem wstecznego to słynna przypadłość japońców i nie ma co sie tym przejmować - ten typ tak ma.
    Moja hondzinka D14Z2 - http://www.civicforum.pl/showthread....eta+Konia+Wozi

Comment

Zamieszczone przez Koniuu Zobacz posta
      problemy z wbijaniem wstecznego to słynna przypadłość japońców i nie ma co sie tym przejmować - ten typ tak ma.
      Czyli to zupełnie normalne, że trzeba wysprzęglać, a to że czasem sobie zgrzytnie to nie ma powodu do obaw, że się skrzynia rozp...ierniczy?

Comment

Ja jeździłem dwoma japońcami i posiadaniu mam teraz hanię i powiem tak: z wbijaniem jedynki nie ma problemu, ale zdarza sie ze wsteczny trzeba wbijac ze dwa razy zanim trafi na swoje miejsce.
        Wygląda to tak: chcesz wbic wsteczny, wciskasz sprzeglo, wbijasz bieg a tu dupa bo terkocze i nie chce dojsc - wysprzeglasz i za drugim razem wchodzi i jedziesz. Jesli tak wyglada sytuacja to ja ze swojego doswiadczenia wiem, ze jest to norma w tych autach i nie ma co sie bac. Nie ma tez jak ostroznosc - za kazdym razem lepiej sprawdzic czy wsteczny faktycznie wszedl i moze nie siedzi dobrze, bo oczywistym jest ze zgrzytanie skrzyni na pewno nie jest dzialaniem za plus i przy duzej ilosc takich sytuacji moze sie cos stac. Po prostu - jesli wiesz ze tak jest to na to uwazasz, i tyle.

edit: Mowie tutaj oczywiscie o takich standardowych sytuacjach z problemami przy wbijaniu, gdy jest tak od czasu do czasu. Jesli nagminnie przy kazdym wbiciu jedynki i wstecznego masz problemy no to jest cos nie tak i wypadaloby sie tym zajac.

Pozdrawiam
        Moja hondzinka D14Z2 - http://www.civicforum.pl/showthread....eta+Konia+Wozi

Comment

Potwierdzam powyższe głosy - u mnie czasem wsteczny też za drugim razem wchodzi... Ale da się z tym żyć Po prostu trzeba wysprzęglić i włączyć wsteczny po raz 2-gi
          Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...

Comment

a ja mam inny 'patent' na wsteczny bieg bez względu na to z jakiego biegu chce wbić wsteczny to zawsze: sprzęgło->1->R - działa za każdym razem

Comment

Working...
            X