Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak sprawdzić czy niuńka(Honda) bierze olej

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• jak sprawdzić czy niuńka(Honda) bierze olej

Witajcie kupiłem dwa tygodnie temu Hondę civic 1,5 16 v z silnikie D15B7 w gazie. Jest to mój pierwszy samochód, chodzi mi o to że auto mi gasło, nie wiedziałem dla czego olej nie świecił, jeździłem tak tydzień ale sprawdziłem na zimnym silniku olej, na bagnecie było tylko 2 mm oleju. Pojechałem do mechanika i dolałem dwa litry castrol 10w40. Mechanik mi powiedział że dla tego gasł bo nie było ciśnienia na zaworach i teraz pytanie
    Jak mogę sprawdzić czy bierze olej, teraz sprawdzam bagnet.

Ps:Nie chcę jej stracić bo pięknie chodzi

Edit: zapoznaj się z regulaminem forum.
    Last edited by Karl1985; 19-05-2010, 18:30. Powód: regulamin forum pkt.2 i pkt.11

sprawdazac stan na bagnecie to jedyny sposob chyba ze dymi na niebiesko to napewno bierze olej ale ile bierze to tylko bagnetem ,moja poprzednia brala okolo 2l na 10tys to na poczatku sprawdzalem prawie codziennie a potem jak juz wiedzialem po liczniku ze nadchodzi ten czas aby dolac to wyciagalem bagnet sprawdzalem stan i dolewalem ,jezeli bierze malo to czasami pomaga wymiana na dobry markowy olej
    sigpic

Comment

Czy to ma wpływ na moc silnika ? jak można to naprawić

Comment

Większego wpływu na moc raczej nie ma, jeśli będzie dużo brała to ma wpływ na portfel
        Tak serio mówiąc jeśli Ci kopci na niebiesko, to pewnie pierścienie tłokowe trzeba zmienić ten temat jest często poruszany np. poczytaj tu :
        Mam honde civic 1.5 coupe z sekwencyjnym wtryskiem gazu i dość mocno bierze olej po miescie 1l na 500-600km na trasie 2l na 500-600km :-( przy czym mialem robiona głowice (szlif,uszczelka pod głowica i 1 gar bo jak sie okazało chodziła na 3!!!!) bo wg mechanika to byla przyczyna.. Samochod odebrałem ale jak paliła olej tak pali różnica polega na tym ze wczesniej kopcila czarnym dymem i na wyzszych obrotach a teraz siwym i od czasu do czasu wypuszczajac całe kłęby :-( poza tym silnik pracuje

a tu jest wytłumaczone co trzeba zrobić i jak : https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=6775

Comment

Working...
        X