Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Znowu cewka?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Znowu cewka?

Witam, zaczne od tego ze 2 tyg temu w mojej hance D15B2 skonczyla sie uszczelka pod glowica, a gdy miala ostatnie podrygi to spalila sie jeszcze cewka przy aparacie zaplonowym, po wymianie uszczelek (przy okazji zmienilem uszcz. pod kolektor ssacy i pod klawiatura) i wymianie cewki wszystko smigalo jak nalezy przez jakies 100km, dzisiaj gdy ruszylem na skrzyzowaniu nagle hanka sie przydlawila i zgasla na amen, naszczescie udalo sie zjechac na pobocze.. :P Po wstepnych ogledzinach okazuje sie ze nie ma iskry, czy to mozliwe ze znowu padla cewka? Co moze byc powodem przepalania cewki? Aha i jeszcze jedno co mnie zmartwilo, metalowa czesc aparatu byla bardzo mocno rozgrzana, czy to normalne? Lapie taka temperature od glowicy? Prosze o pomoc.

Napisalem tego posta bo po przeczytaniu wielu innych postow na forum niczego nowego sie nie dowiedzalem, liczylem na to ze moze ktos mi pomoze, ale chyba nikt nic nie wie...

Sprawdzilem cewke, jest spalona, jeszcze sprawdze zarowka modul.. ponawiam pytanie, co moze byc powodem przepalania sie cewki? Przewody? Rozne swiece? tzn 3 x po 4 elektrody i 1 x 1elekroda? Ogolnie stare swiece?
    Last edited by Dr@gon; 31-03-2010, 10:16.

Dzieki za mase odpowiedzi i ogolnie za pomoc prosze admina o usuniecie tematu..

Comment

Dr@gon, nie ma się co oburzać, widocznie nikt nie miał takiego przypadku stąd brak odpowiedzi na Twoje pytanie
      Jedno jest pewne, stare świece nie wpłynęły korzystnie, do tego świece różnego rodzaju (świece wieloelektrodowe nie są najlepsze do tych silników) , w hondzie zakłada się świece dedykowane do danego silnika.
      Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Obstawiałbym przewody WN. U mnie cewka padła właśnie przez uszkodzony przewód - w miejscu zgięcia przy rozdzielaczu, miał pękniętą mosiężną wsuwkę, spowodowało to kilkumilimetrową przerwę. Z racji że prąd płynie tam, gdzie ma łatwiej, popełzał sobie wewnątrz cewki

Różne świece nie powinny zaszkodzić cewce, o ile ich stan nie był agonalny. Pomijając szeroko pojęte zużycie, cewkę może zabić tylko zwarcie wtórnego do masy i najgorsze - brak jego obciążenia.
        Co do świec wieloelektrodowych: z punktu widzenia cewki są normalnymi świecami, tylko ich konstrukcja utrudnia zdmuchnięcie łuku - także to nie powinno być problemem. Ciepłota świec jest już dużo bardziej istotna.
        Pisałeś że sprawdziłeś cewkę, które uzwojenie padło?

P.S. Spokojnie, nie każdy siedzi 24/24 na forum
        Last edited by twizzter; 10-04-2010, 18:46.

Comment

Working...
        X