Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

d15b2-po dodaniu gazu na benzynie gaśnie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• d15b2-po dodaniu gazu na benzynie gaśnie

Witam
    Wczoraj trochę dłubałem przy ssącym, rozwierciłem kolektor pod wymiar głowicy aby nie było progów. Przepustnica podciśnieniowa była wywalona już wcześniej, wczoraj wyjąłem także jej wałek. Odłączyłem grzanie kolektora aby się tak nie nagrzewał-ten model nie ma FIFT więc nie ma problemów później ze ssaniem. Odłączyłem separator oleju od ssącego bo tamtędy chlał mi olej. Ogólnie trochę pobawiłem się druciakiem na wiertarce i poprawiłem przejścia i usunąłem nierówności. Chciałem też wyciągnąć wtryskiwacz górny (MAIN) bo jest pęknięty i wsuwka trzyma się na samych drutach ale nie mogłem go wyciągnąć z kolektora.
    Teraz efekty, na lpg jest znaczna różnica na plus-poprawił się ciąg z dolnych obrotów i reakcja na gaz. Za to na benzynie nie da sie prawie jechać. Na zimnym równo chodzi na podwyższonych obrotach tak jak wcześniej. Jak się nagrzeje i obroty spadną do ok 800 to zaczyna się rodeo. Ale na wolnych nadal chodzi stabilnie i bez falowania. Mocniejsze dodanie gazu i silnik przerywa po czym gaśnie od razu bez oznak spalania. Stopniowe dodanie gazu i silnik z trudem wchodzi na obroty szarpiąc i strzelając w wydech. Po przekroczeniu 3000-3500 rpm wszystko jest ok i dalej równo ciągnie do czerwonego.
    Podciśnienie do map sensora jest ok, sprawdzałem wężyk. Reszta podciśnień jest prawidłowo podpięta. Punkt zapłonu nic nie zmienia bo sprawdzałem różne opcje. Reset nie pomaga, żaden błąd się nie wyświetla. Zrobiłem dziś ok 10km, jazda na gazie na tyle się poprawiła, że nie chcę wracać do oryginału. Podejrzewam, że mogłem uszkodzić wtryskiwacz podczas próby wyjęcia-mam zapasowy kolektor to jutro przełożę razem z przepustnicami. Jeśli to nic nie zmieni to od czego zaczynać powrót do oryginału?

Napączatku wymień korektor bo według mnie to wina wtryskiwacza. Jak to nie pomoże to napisz to będziemy myśleć

Comment

Wymieniłem przepustnice z oboma wtryskami, TPS-em i krokowym, wymieniłem przewód podciśnienia od MAP-a i bez poprawy. Dziś jechałem na lpg na trójce ok 50-60 km/h, po przełączeniu na benzynę auto utrzymywało dotychczasową prędkość. Po lekkim dodaniu gazu poprostu zwalniało-podobnie jak zwalnia gdy kończy się gaz w zbiorniku. Przy tym trochę szarpało. Sonda lamba jest na pewno sprawna. Ci co mają d15b2 w oryginale to wiedzą, że część kolektora ssącego jest wypełniona płynem z układu chłodzenia-u mnie tego grzania nie ma. Czy to możliwe, że to tylko przez to są takie problemy na benzynie? Benzyna nie odparowuje z chłodnego kolektora? Jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy to pogrzać suszarką kolektor od spodu i zobaczyć czy to coś zmieni.
      Dziś sprawdziłem odczyt z sondy lambdy-do 4000rpm jest ubogo gdy silnik jest obciążony. Zmierzyłem rezystacje czujnika temperatury powietrza-było ok 2100 Ohmów. Miałem jednak zapasowy czujnik który leżał do tej pory w garażu. Ze względu na mróz jego opór był większy i wynosił ok 5200 Ohmów. Jest to czujnik NTC czyli im zimniejsze powietrze tym wyższa wartość rezystancji. Zapasowy czujnik temp powietrza położyłem na kolektorze dolotowym i przepiąłem wtyczkę. Dławienie, mulenie i szarpanie prawie całkowicie znikło Dla pewności szybko przepiąłem kostkę do oryginalnego czujnika-dławienie natychmiast powróciło. Tak więc wcześniejsze modyfikacje kolektora dolotowego zapewniły więcej świeżego powietrza silnikowi czego sterownik nie zauważył. Zamiast czujnika temp powietrza spróbuje podłączyć jakiś rezystor lub potencjometr o wartości ok 10 000 Ohmów i powinno być już ok.
      Last edited by Gość; 12-01-2010, 17:38.

Comment

Rezystor dopasowany "na sztywno" może poprawić pracę w obecnych warunkach, ale czy zastanawiałeś się jak sprawa będzie wyglądać po zmianie temperatury?

Comment

Sądzę, że jak będzie cieplej to rezystor nie będzie już potrzebny.

Comment

Working...
          X