Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

d15b2 spalanie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• d15b2 spalanie

Cześc Wam mam takie pytanko.
    Mam civica 1,5 90km sedan wszystko seryjnie bez zadnych dodatków silnik d15b2.
    Sprawdzałem spalanie dzisiaj i sie troche podłamałem. Na stronach naczytalem sie ze spalanie bedzie sie miescic w przedziala 7-9l max. Ja dzisiaj zalałem go do pełna i wszło mi ze na przejechanie 100km potrzebowal ponad 10,5l. Nie jest to troche za duzo? Dodam ze na prawde go nie piłuje, obroty dochodzą do 2-2,5 i od razu idzie wyzszy bieg. Nie wiem jak sie ma eco jazda do wysokoobrotowego silnika, ale nie skacze nie dławi się to uznaje ze mu to nie przeszkadza.
    Jedyne co moze wpłynąć na wyzsze spalanie to, że najczesciej pokonuje krótkie trasy 2-3km. Teraz jest dośc zimno to na pewno ma wpływ zanim silnik sie rozgrzeje to juz koniec jazdy, ale spodziewalem sie jakos 8,5-9l a tu nagle mi wychodzi ponad 10,5.
    Przyczyna moze być cos z silnikiem? Czy po prostu spalanie ktore wyczytalem to bajki? Chociaz tu na forum wiele osob sie wypowiada i im sie to zgadza.

Może po prostu nie dotankowałeś wcześniej samochodu do końca W Hondach nie tankuje się tak łatwo. Może Ci za wcześnie wybić, ale w baku masz jeszcze trochę miejsca. A jeśli nie, to przyczyn może być naprawdę duuuużo.
    sigpic

Comment

ale jak jezdzisz na tak krotkich odcinkach rzędu 2-3km to sie nei spodziewaj zebedzie palil tak jak inni mowia, bo praktycznie masz ciagle ssanie. Sam osobiscie jezdrze do szkoly gdzie w jedna strone mam 4km i spalanie mam podobne

Comment

Miałem tak samo, tylko spalanie jeszcze o litr większe, powiem Ci jak rozwiązałem ten problem, (zeszło do 8.2)

1. Odpalam samochód
        2. Odpalam papierosa
        3. Ew. Przecieram szyby ściągaczką jeśli jest "rosa"
        4. Dopalam fajka
        5. Wsiadam do autka (silniczek już rozgrzany)
        6. Obroty podczas jazdy nie mniejsze niż 2k i nie większe niż 3.4k
        7. Cieszysz się niskim spalaniem.

Tak to jest w moim przypadku. (d15b2 HB)

Pozdrawiam Kuri.

Comment

wlasnie tak sie zastanawiam, takie zostawienie aut na luzie zeby sobie chodzilo to duzo bajurki na to idzie? Czasami jak mam jakis postoj to nie wiem czy gasic auto czy zostawic zapalone...

Comment

W instrukcji Hondy jest napisane żeby rozpoczać jazde najszybciej jak to możliwe po odpaleniu beż żadnego grzania na postoju.po za tym wydaje mi się że spalanie Ci sie zmniejszy jak bedziesz zapinal biegi nie niżej niż przy 3 tyś

Comment

Ja tylko mówię jak ja robię. Taka moja mała sugestia. Nawet niech to będzie, że żre jak zła na luzie... Zawsze to lepiej te 8l/100km niż 11-12l/100km. Generalnie jadąc na 5 biegu 90km/h obroty masz 2.6-2.7k coś w ten deseń. I tak go trzymając +/- 0.4k jest według mnie git.

Pozdrawiam.

Comment

Zamieszczone przez jasiek09 Zobacz posta
                W instrukcji Hondy jest napisane żeby rozpoczać jazde najszybciej jak to możliwe po odpaleniu beż żadnego grzania na postoju.po za tym wydaje mi się że spalanie Ci sie zmniejszy jak bedziesz zapinal biegi nie niżej niż przy 3 tyś
                kolega ma rację
                poza tym spalanie mojego d15b2 w trasie (do 150km/h) nie przekraczało 6,5l
                w miescie max w korkach warszawskich do 9l

a na spalanie ma wiele rzeczy wpływ..
                - styl jazdy kierownika!!!
                - sprawne filtry AF i FF
                - REGULACJA ZAWORÓW!!!
                - z doświadczeń powiem, że jeżdżąc do 2,5k rpm miałem większe spalanie niż jeżdżąc do 3-3,5-czasem 4k rpm zmieniając biegi... uważam, że zbyt wczesna zmiana biegu wcale nie wpływa na oszczędność.... ( nie wspomnę o komforcie jazdy/wyprzedzania)

Comment

Witam,
                  mam Hankę D15B2 i spalanie jest też duże...
                  w mieście w zimę ok 12 litrów (sonda, termostat ok) a w trasie ok 6,5 do 7 litrów
                  myślę że jesteśmy skazani na takie spalenie...

Pozdrawiam
                  Last edited by piooro; 04-01-2010, 21:56.

Comment

WITAM
                    szczerze to jestem zaskoczony ja w swojej Hani silnik D15B2 nigdy nie przekroczylem 8 litrów...srednie spalanie u mnie wychodzi 6,7 litra na 100km w cyklu mieszanym

Comment

Witam ja ostatnio swoja walnąłem niezły rekord bo za 40zł zrobiłem 175 km na trasie mam ślinik d15b2 ale przyznam sie ze jechałem cała drogę praktycznie 80-90 bo była straszna mgła i słaba była widoczność. dodam ze za paliwo zapłaciłem 4,09zł a to wychodzi jakieś 9,7 litra czyli na 100km zjadła mi około 5,5 litra wiec naprawdę miło mi było

Comment

Witam, u mnie przy tym samym silniku Hanka spala mi nie więcej niż 6l/100 w trasie, a w mieście przy kręceniu nawet 8,5l/100 wessała

Comment

no w trasie pali 6 czasem minimalnie mniej niz 6 oczywiscie miarka oka i ile paliwa w baku .. bo skazówka nas oszukuje i to bardzo .. miasto z 7normlana jazda 8-9 przy duzych korkach i co chwila swiatla .. Pozdrawiam Najlepszym rezultatem byla podroz z poznania do wwa 80-90 / 90-110 450km za 100zl ..oczywiscie zostalo cos nie cos bo nei chcialo mi sie gnac na stacje z buta . ale oczywiscie pocisk w jankach 180-190 .. wiec jestem bardzo zadowolony ze spalania mojej .

Comment

Ja też zauważyłem zwiększone spalanie , ale to chyba dlatego że nie jest silnik dostatecznie rozgrzany (2km do pracy w mieście ). Jeśli wybieram się w trase spalanie spada

Comment

Zamieszczone przez gary194 Zobacz posta
                              WITAM
                              szczerze to jestem zaskoczony ja w swojej Hani silnik D15B2 nigdy nie przekroczylem 8 litrów...srednie spalanie u mnie wychodzi 6,7 litra na 100km w cyklu mieszanym
                              Pozostaje tylko pozazdrościć

Comment

Working...
                              X