Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciagła walka z ogromnym spalaniem :/

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ciagła walka z ogromnym spalaniem :/

Witam
    Mam Hanie 1.5Lsi coupe, silnik D15B7. Moj problem dotyczy mianowice spalania ktore oscyluje w granicy 12l/100km. Przy jezdzie do 3tys. bardzo spokojna i delikatna jazda. Walcze juz z tym od kilku miechow i skonczyly mi sie pomysly.
    Odrazu podkreslam ze samochod pracuje rowno, ma moc, jezdzi bez zarzutow. Jedynym minusem jest to ze czasami po zgaszeniu i probowaniu odpalic odrazu po zgaszeniu nie zaskakuje, ale po pewnym czasie jest juz ok (wydaje mi sie ze go wtedy zalewa) lecz moge sie mylic.
    Wiec tak w samochodzie, zaczalem od samodiagnostyki (zadnych bledow), potem mierzylem sonde od0,2-0,8V, wymienilem filtr powietrza, i ustawilem zawory. Lecz nic sie nie zmienilo, a nawet wzroslo o 1l/100km.
    Ktos ma jeszcze jakies pomysly??

Ps. Kiedys spalanie oscylowalo w granicach 7-8l/100km

Zamieszczone przez kz71 Zobacz posta
    Witam
    Mam Hanie 1.5Lsi coupe, silnik D15B7. Moj problem dotyczy mianowice spalania ktore oscyluje w granicy 12l/100km. Przy jezdzie do 3tys. bardzo spokojna i delikatna jazda. Walcze juz z tym od kilku miechow i skonczyly mi sie pomysly.
    Odrazu podkreslam ze samochod pracuje rowno, ma moc, jezdzi bez zarzutow. Jedynym minusem jest to ze czasami po zgaszeniu i probowaniu odpalic odrazu po zgaszeniu nie zaskakuje, ale po pewnym czasie jest juz ok (wydaje mi sie ze go wtedy zalewa) lecz moge sie mylic.
    Wiec tak w samochodzie, zaczalem od samodiagnostyki (zadnych bledow), potem mierzylem sonde od0,2-0,8V, wymienilem filtr powietrza, i ustawilem zawory. Lecz nic sie nie zmienilo, a nawet wzroslo o 1l/100km.
    Ktos ma jeszcze jakies pomysly??

Ps. Kiedys spalanie oscylowalo w granicach 7-8l/100km
    a może jakieś wycieki??sprawdzałeś węże? zbiornik?
    pamiętam szwagier miał uszkodzoną sondę w cordobie i na silniku podajrze 1,5 paliła mu 15litrów... po wymianie na nową wróciło do normy ;-)

Comment

wyciekow nie ma zadnych, a sonda nie wykazuje bledu, kupilem jakis czas temu nowa uniwersalna ale po 1dniu wyskoczyl blad ze sonda jest uszkodzona i niewiem czy trafilem na zepsuta czy po prostu te uniwersalne nie pasuja do tego silnika.
      Sonde mam 4 zylowa
      I niewiem teraz czy spróbowac jeszcze raz kupic nowa uniwersalna, czy kupic uzywana??

Comment

Sluchaj sprawdz jeszcze raz dokladnie tą sondę, bo to jest prawdopodobnie ta przyczyna. I odradzam kupywania używanej poniewaz moze sie tak stac, ze kupisz pojezdzisz troche i znowu siądzie. Mozesz jeszcze wymienić filtr paliwa to nie jest duzy wydatek. I daj znac...

Comment

Ale co filtr moze miec z tym wspolnego? Wtedy by sie dlawil jakby za malo paliwa dotawal, a jest wszystko ok. Ale dla swietego spokoju wymienie.
          I teraz pytanie: kto wie czy sonda uniwersalna 4 zylowa, bedzie pasowac do D15B7, czy nie??
          Bo ostatnia jaka zakupilem wyswietlila blad po 1 dniu.

Comment

Najlepiej by bylo zamienic sie z kims znajomym na sondy , na jakis czas. Jest jeszcze mozliwość że któryś wtrysk masz uszkodzony i przelewa.

Comment

Dzisiaj mi przyszla nowa sonda uniwersalna bosha, ktora niedlugo bede montowal.
              A co do wtryskow to w jaki sposob mozna sprawdzic czy jest uszkodzony??

Dzisiaj po wymianie sondy pojechalem na stacje zatankowac do pelna, zeby zobaczyc ile bedzie spalal na tej nowej (mam rozwalony wskaznik paliwa, ciagle full :P ) mialem przejechane 83km (na starej sondzie) i weszlo tylko 6.12l (az sie wylewac zaczelo :P ) caly dystans w trasie i jechalem z 90km/h. Czy to mozliwe ze przez sade palila normalnie w trasie a w miescie dochodzilo do 12l/100km :/, bo z tego co mi wiadomo to sonda wlasnie wieksze znaczenie ma w trasie jak sie jedzie ciagle ze stala predkoscia.
              Last edited by Gość; 07-12-2009, 17:41.

Comment

pod warunkiem, ze spalanie jest mierzone w sposób prawidlowy
                to:

filtry
                zawory(ustawienie)
                i sonda (może nie wyświetlać błędu a i tak jest zwalona)
                majac d15b7 nawet upalając nigdy nie doszedłem do 12l - nawet jak moje d15b7 było po modach i miało 140KM

Comment

Working...
                X