Zamieszczone przez bzyq18
Zobacz posta
analyzer64 ma dużżżżżżżo racji w tym co pisze
mini w b2 nie jest tanie (w d13 to juz duzo wiecj dochodzi-pompa chociazby i przewody)
bo właśnie trzeba wiązkę pruc-i ktoś to musi zrobić(chyba ze sam umiesz)
a graty na mini z b2 czy b7 na z6 (bo takie mini ma jakiś sens dopiero) wcale nie są tanie
trzeba:
- uszczelkę pod głowice (w tej kwestii tylko oryginał i seria D to 250zł około)
- głowice (nie licze remontu) - co najmniej 350zł (pomijam zawór czy pokrywę-niech będzie okazja)
- w b2 trzeba wiązkę, w b7 trzeba 2 kabelki -policzmy więc, że kasa=nic cudem !!!
- planowanie(zabielenie głowicy-od 40-do 80zł)
- do tego trzeba kable WN bo nie pasują - co najmniej 50zł za używki
- i aparat za 250zł (okazja) bo ma inne czujniki (na b7 da sie ogarnąć podobno)
- komp z wystrojeniem VTEC - jakieś meganiskie 400zł to min
pomijam, że robiąc to trzeba by było :
- czasem zmienić pierścienie(to już kwotę podwyższa o ok 400zł z robocizną)
- często zmienić uszczelki głowicy (pomijam uszczelniacze za 300zł OEM) to i tak ok 100zł za zamienniki
- oleje i inne płyny podczas wymian
- ssak od z 6 założyć by trzeba (ok 150zł)
- manual zaleca każdorazową zmianę szpilek przy zdjęciu głowicy - koszt bajoński- prawda jest taka ze szpilki śmiało 3 zdjęcia i dokręcania dadzą radę jak się nie będzie hardcorem jechać(wiec koszt pomijamy)
i jeszcze kilka drobnostek (uszczelki pod kolektory-choć np. wydechowa da sie wykorzystać)
sam koszt gratów jest większy niz 1tys zł
a robocizna - różnie - wolałbym wpłacić raz a dobrze niż wracać - w konsekwencji zrobiłem to sam z kumplem...
mini jest fajnie - na gratach z6 ma sens bo duży przyrost
samo kupowanie gratów w cenach jakie podałem da sie ogarnąć na spokojnie jak ktoś nie ma ciśnienia
ps. i auto zapitala "jak wsciekle" dopiero po strojeniu
wiem, ze dal niektórych wczesniej tez(vs stan wyjsciowy) ale dopiero po strojeniu mam to sens
'bo i lepiej
i B E Z P I E C Z N I E J - patrząc chociażby na AFR
EDIT:
aha
i dodam z w D series kolektor od D16Z6 jest chyba najlepszym kolektorem..
Comment