witam, mam civica 1.5 16V 94r i mam taki problem tzn. przy zimnym silniku przy odpalaniu bardzo mi kopci z wydechu po zagrzaniu już mniej wydaje mi się że bierze olej, wina już wyrobionych uszczelniaczy zaworowych czy też pierścieni? co w tym przypadku zrobić ewentualnie dolewać olej czy przydałoby się tym raczej szybko zając?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
branie oleju?
Collapse
X
-
Ale kopci Ci na niebiesko? Jak tak to mogą być to uszczelniacze na zaworach. Gdyby to była wina pierścieni to wydaje mi się że kopciłby cały czas i olej brał tak samo, do tego mógłbyś mieć problemy z odpaleniem auta, do tego auto kopciłoby na wolnych obrotach a kopcenie nasilałoby się przy zwiększaniu obrotów.
W przypadku podejrzeń zużycia pierścieni to warto i raczej trzeba zmierzyć kompresję.
-
Zamieszczone przez matt_21 Zobacz postawitam, mam civica 1.5 16V 94r i mam taki problem tzn. przy zimnym silniku przy odpalaniu bardzo mi kopci z wydechu po zagrzaniu już mniej wydaje mi się że bierze olej, wina już wyrobionych uszczelniaczy zaworowych czy też pierścieni? co w tym przypadku zrobić ewentualnie dolewać olej czy przydałoby się tym raczej szybko zając?
Comment
-
no wiesz lekko kopci na wolnych na większych bardziej i to raczej na ciemno niż na niebiesko, problemów z odpaleniem nie ma pali fajnie od strzała. Kompresje sprawdzę jutro. kurde bardzo kasy nie mam zeby sie z czym bawic teraz finansowo co myslisz zeby troche pojezdzić tak jak jest jakby malo bral tego oleju i dolewac ewentualnie poki sie troche nie odkuje z kasą?
Comment
-
Możesz śmiało dolewać i jeździć, napisałem wcześniej że lepiej wymienić niż naprawiać ale wtedy gdy już nie będzie innego wyjścia jak silnik na dobre padnie.
Comment
-
Możesz tylko w pewnym momencie stanie się to nieopłacalne bo olej kosztuje, jak zacznie już dobrze kopcić to uważaj na policję bo dowód stracisz a o legalnym przeglądzie zapomnij.
Comment
-
mnie dopiero czeka wymiana pierscieni i uszczelniaczy.dogadalem sie z mechanikiem i za sama robocizne wezmie oklo 600zl + planowanie glowicy + częsci.Uszczelniacze zaworowe (8 ssacych i 8 wydechowych) kosztowaly mnie okolo 260zl + 70zl za uszczelke pod dekiel i pod swiece.
Mysle ze cala robocizna wyjdzie mnie okolo 1400zl
Comment
Comment