Witam. Honda Civic z 93r. sprowadzana z prosto z Kanady jako nowa (tam produkcja) , z silnikiem 1.5 oraz 105KM. I pytanie, jaki to może być silnik oraz czy jest to dobry silnik. Podobno na autostardzie we Włoszech 200km/h wyciągnęła.. (możliwe to?) Jest to Sedan.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pytanie o silnik
Collapse
X
-
Pewnie D15B7. Sprawdź, oznaczenie silnika masz wybite na bloku silnika po lewej stronie kolektora wydechowego (stoisz do samochodu przodem). Dobry silnik jak ktoś o niego dbałMożliwe.
Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2
Moja była: Honda Civic '92 EG8 1.5 (D15B7) automat (V gen) sedan 4D wer. USA
TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH
PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH - WARSZAWA I OKOLICE
OGLĘDZINY SAMOCHODÓW PRZEZ ZAKUPEM - WARSZAWA I WOJ. MAZOWIECKIE
-
Nauczyciel od w-f (ok. 60lat ma), sprowadzil go prosto z Kanady w 93r., nic nie robione (wszystko jak z salonu), nigdy nic sie nie popsulo, eksplotacja tak jak na kartce napisane wiec wzorowa. Aktualnie kupił VIII generacje, a tą oddal synowi, natomiast on planuje sprzedaż w następnym roku, czyli wtedy kiedy ja będę chciał nabyć HanieAktualnie jest w Warszawie wiec nie mam możliwości sprawdzenia. Wiem tyle, że jest to VTEC, ale mówi, że taki samochód nigdy sie mu nie powtórze, jest jak igła.. przebieg ok. 180tys - 200tys. Jedynie teraz szwankuje prędkościomierz, ale to da sie zrobić przecież
Comment
-
D15B7 nie jest na VTEC. Jeśli jest VTEC to musi być inny silnik. Módl się, żeby ten syn nie zakatował jej przez rok.Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2
TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH
Comment
-
Silniki montowane w V generacji:
* D13B2, SOHC, 16V, 1343 cm, 75 KM
* D15B, SOHC VTEC, 16V, 1493 cm, 130 KM
* D15B2, SOHC, 16V, 1493 cm, 90 KM
* D15B3, SOHC, 16V, 1493 cm, 94 KM
* D15B7, SOHC, 16V, 1493 cm, 102 KM
* D15B8, SOHC, 8V, 1493 cm, 70 KM
* D15Z1, SOHC VTEC-E, 16V, 1493 cm, 89 KM
* D16A8E, DOHC, 16V, 1590 cm, 124 KM
* D16A9, DOHC, 16V, 1590 cm, 130 KM
* D16Z6, SOHC VTEC, 16V, 1590 cm, 125 KM
* D16Z9, SOHC VTEC, 16V, 1590 cm, 125 KM
* B16A2, DOHC VTEC, 16V, 1595 cm, 160 KM
* B16A, DOHC VTEC, 16V, 1595 cm, 170 KM
Do podanego przez Ciebie opisu pasuje mi tylko D15B7, ponieważ różne źródła podają różnie jego moc. Widziałem 100 KM, 101 KM, 102 KM i 105 KM jako moc podawaną przy silniku D15B7.Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2
Comment
-
Może mi coś źle podał, przyjedzie jego syn to on spojrzy dokładniej w każdym bądź razie
a przy okazji, opłaca się pchac w ten rocznik i przebieg i inwestowac w niego? jeśli jest bardzo dobrze utrzymany? czy lepiej za VI się rozejrzeć?
Będę miał ok. 10tys przeznaczone na samochod (czyli np z 6tys samochod + 4tys włożenie w niego)
Comment
-
kolego niewazne jaki rocznicz, lecz jak ekspoloatowany. ja mam 94r niby orginalne na chwile obecna 200 tys z lekkim przynirzenuie moka, ale niech bedzie. wszystko gra i buczy, co tzrzeba wymieniane. jestem mechanikiem wiec wiem co boli i nie jeden cwaniak w diagnostyce sie zalamal. jak dbasz to jezdzisz jak katujesz to wymiana
Comment
-
Czy taki to problem sprawdzić jaki mamy silnik? Przecież wiadomo chyba gdzie szukać numerów (na tabliczce znamionowej po lewej na ścianie grodziowej lub w miejscu łączenia skrzyni z blokiem silnika).
Jeżeli natomiast nie ma tam nic sensownego to warto zrobić zdjęcie silnika i wstawić tutaj.
Zamieszczone przez 18vWitam. Honda Civic z 93r. sprowadzana z prosto z Kanady jako nowa (tam produkcja) , z silnikiem 1.5 oraz 105KM. I pytanie, jaki to może być silnik oraz czy jest to dobry silnik. Podobno na autostardzie we Włoszech 200km/h wyciągnęła.. (możliwe to?) Jest to Sedan.
Zamieszczone przez gorasJa mam na pokrywie klawiatury napisane honda 16 v a na tyle vtec . Wiec niewiem o co chodzi.
Kupiłem hanie 2 tyg temu od znajomego jezdził 12 lat ta hania. kupił naj nowasz a ta zadbana jak by była nowa. Jedyne co mnie roszke irytuje to niskie osadzenie mojej hani.Last edited by analyzer64; 06-11-2009, 22:46.
Comment
Comment