Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D15B2 kopci na biało

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• D15B2 kopci na biało

jak w temacie, jak dam Hance powyżej 4 tys to kopci na biało.

Czym to może być spowodowane?
    Bierze olej?
    Paliwo się dokładnie nie spala?
    czy coś innego?

Jeżeli kopci na biało to płyn chłodniczy może dostawać się do komory spalania, sprawdź poziom płynu. Może to być wina UPG.

Comment

Płyn chłodniczy na bieżąco sprawdzam i jakoś większych braków nie zauważam.
      UPG - co to ?

Comment

UPG= usczelka pod głowicą!

Comment

byłem w garażu i płynu w zbiorniczku wyrównawczym brakuje, tzn jest mniej niż jak sprawdzałem 300 km temu.

Dodatkowo robiąc reset kompa itd to za samochodem w okolicy wydechu zobaczyłem plamę czegoś mokrego (ewidentnie z wydechu coś kapało)
          Czyli jest szansa, że przez Uszczelkę Pod Głowicą kopci na biało ?
          I dodatkowo bierze olej, czy to może być też wina tej uszczelki ?

Comment

sprawdz cisnienie w cylindrach .. jezeli Ci kopci hm a bierze Ci olej?
            mi kopci tez na biało ale nie wiem co to bo nei miałem czasu zajrzec ! ale najprawdopodniej to uszczelniacze jezeli bierze Ci olej to pierscienie + uszczelka pod glowica

Comment

Tak na marginesie wyróżniamy trzy rodzaje dymienia:

dymienie białe- jest zazwyczaj efektem skraplania się pary wodnej w układzie wylotowym silnika z uwagi na dużą różnice temp spalin i otoczenia, zwłaszcza teraz. Zazwyczaj nie jest szkodliwe. Masz może zainstalowany gaz.. jak tak, to jest oki.

dymienie niebieskie- spalanie oleju smarującego. W silnikach ZS może być to także spowodowane nieprawidłowym rozpyleniem paliwa np. nieprawidłowe ciśnienie rozpylania lub wypalona końcówka wtryskiwacza. Ogólnie nie wróży to niczego dobrego.

Dymienie czarne- pokrótce związane jest z szybką reakcją wodoru z tlenem i powstawaniu sadzy w spalinach. (też nie wróży niczego dobrego)

Comment

ostatnio kumpel zmienial rozrzad i przestwail o 2 zabki. tlok walna w zawory ssace i polamal dzwikienki od zaworow ssacych ( te co chadza na walku rozrzadu). silnik chodzil ok ale jak nacisnoles gaz to nic sie nie zmienialo z obrotami, jedynie walil bialym dymem z rury wydechowej. zdjolem pokrywe zaworow a tam dziwgienki odzaworow ssacych polamane!!! wymienilismy je, wszystko ustawione tak jak powinno i ok. hania pali, ma sile, spal ajak powinna, ni nie bierze, normalnie funkiel mowka

Comment

...to kolega ma nauczkę na przyszłość, że trzeba ręcznie obrócić wał dla sprawdzenia, zanim się odpali

Comment

Working...
                  X